<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar/11824150?origin\x3dhttp://filmomat.blogspot.com', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe", messageHandlersFilter: gapi.iframes.CROSS_ORIGIN_IFRAMES_FILTER, messageHandlers: { 'blogger-ping': function() {} } }); } }); </script>

måndag, januari 16, 2006

Var är alla unga storstjärnor?


En ny Marlon Brando - finns det i dagens Hollywood?

Fredrik Gustafsson, på den mycket trevliga filmbloggen Filmforum, frågar sig i sin senaste bloggpost vad som hänt med återväxten av manliga filmstjärnorna? Han skriver:
När man frågar folk efter deras favoriter så svarar de fortfarande Al Pacino (född 1940), Robert de Niro (1943) eller kanske Tom Hanks (1956). Alla fullgoda exempel på stjärnor, men de är trots allt inte några ynglingar. Var är de nya?

Jag är benägen att hålla med. Det är få manliga skådespelare som spelar i samma liga som giganterna Pacino och De Niro. Gustafsson nämner Jake Gyllenhaal, Heath Ledger eller Orlando Bloom som blivande storstjärnor men tycker inte, precis som jag, att de egentligen håller måttet.
  Själv tror jag att bristen på unga giganter på vita duken beror på två saker. Först att filmerna ofta helt enkelt är för dåliga. Trots att Pacino och De Niro genom åren gjort en del bottennapp så har de desto fler riktigt bra filmer i ryggen. Det unga gardet lyckas inte, eller vill inte, vara lika selektiva när de väljer filmer och har ofta några floppar bakom sig. Men det hänger säkert också samman med vilka skolor och vilken kultur stjärnorna fostras i. Många av de äldre giganterna ingår i den så kallade method acting-skolan - vilket till stor del kan ha lett till att deras val av roller och sedan tolkningar ger dem en helt annan stjärnglans än resultatet av dagens Kingdom of Heaven, 10 Things I Hate About You eller King Kong. Det kanske helt enkelt inte går att bli en ny Marlon Brando om man gör filmer som Enemy of the State, Mars Attacks! eller The School of Rock (för att bara nämna några filmer med Jack wannabe-Orson-Welles Black).
  En av få unga skådespelare som jag tycker lyckas mäta sig med giganterna (även om jag tror att Jake Gyllenhaal definitivt är på gång) är Christian Bale. Han klarar både att välja rätt filmer och att engagera sig (intellektuellt och fysiskt) i sina roller på ett sätt vi bara ser hos de äldre stjärnorna.
  Vem och vilka tycker ni kan axla stjärnrollen efter James Dean, Marlon Brando, Steve McQueen, Paul Newman och Al Pacino? Eller är det helt enkelt så att de unga nya stjärnorna inte kan leva upp till sina föregångare?

4Kommentar:

Anonymous Anonym sa...

Well. Nu skall jag sticka ut hakan litet och komma med några namn ur olika generationer sedan Pacino och De Niro (för de måste räknas till en generation efter Brando, McQueen etc.).


Kommentera gärna om de inte är tillräckligt unga, hunkiga eller stjärniga. ;-)

Leonardo Di Caprio, Jude Law och som du själv säger, Christian Bale och Jake Gyllenhaal. De är så nya det går att vara kommer utan att ligga på gränsen till tonårsstjärnskott.

Kliver man upp en generation så har vi ett helt gäng födda på 60-talet. Edward Norton, Brad Pitt, Johnny Depp, Nicholas Cage och Tom Cruise.

Ett problem med att jämföra med hjältar från förr är att veta vilka av dagens poppis-personer som blir morgondagens hjältar, men att ta up Heath Ledger och Orlando bloom gränsar till pajaseri. Då är ju t o m Ben Affleck och Matt Damon lika bra.

16 januari, 2006 19:38  
Blogger Unknown sa...

Aron, kanske mest för att hon är så söt?

16 januari, 2006 22:09  
Blogger isecore sa...

I viss mån kanske Johnny Depp också? Han är visserligen en bra bit över 30 (eller mer?) men han har gjort mycket originella filmroller i mer än 15 år nu.

Det finns inte två filmer där Johnny Depp är sig lik, och detta är inte fy skam.

17 januari, 2006 01:51  
Blogger Unknown sa...

Isecore, ja Depp är mycket bra och gör ofta udda och olika roller. Men även han faller i gropen ibland. Nu gör han ju tex. Pirates of the Caribbean x 3 - vilket ju kanske är att ta i lite?

17 januari, 2006 10:01  

Skicka en kommentar

INDEX

ELI
Rekommenderad veckodos: ett biofilmsbesök, två hyrfilmer och minst fyra tv-serier. Ser allt. Får dock efter ett år filmvetenskap utslag av tysk film från 1907.
Myser med: Sofia Coppolas klockrena soundtrack.
Bäst i vår: Garland och Boyles Sunshine - se den!
Testar på: Tim Minears Drive, på Fox.


FLX
Snittade som bäst 1,71 biobesök/vecka. Det satte 3 kids effektivt stopp för. Försöker nu dämpa abstinensen med TV. Och mat.
Är: inne på sommarens fjärde bag-i-box?!
Undrar: om X-Men: The Last Stand är värd att se?
Twofifty: 106


SAO
Har ett förflutet i KlubbSuper8 och hjärtat mitt i den lättsmälta delen av asiatisk filmkultur. Anser, efter att en bebis dök upp i december, att film ses lika bäst på egen duk som bio.
Prestationsångest: att förutspå nästa filmtrend.
Ser fram emot: Flx nyårslöfte.
Twofifty: 142