<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d11824150\x26blogName\x3dFilmomat\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dSILVER\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://filmomat.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3dsv_SE\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://filmomat.blogspot.com/\x26vt\x3d5122326630440060638', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

måndag, mars 27, 2006

Filmvärldens främsta cameo-regissörer

Cameo= att göra ett kort framträdande i sin egen eller någon annans film. Ofta utan att få credit i eftertexterna.

Många är de, regissörerna som dykt upp i både sina egna och andras filmer för att spela en ofta obetydlig roll i perferin. De kanske går förbi i bakgrunden i en scen full med annat folk, eller bär upp hela filmen som huvudrollsinnehavare.
  Mest berömd av dem alla är nog Alfred Hitchcock, som faktiskt är med i hela 37 stycken av sina filmer. Hans roller är nästan alltid mycket små, det är knappt att man uppfattar honom när han kilar förbi kameran. Filmsite.org har en väldigt bra genomgång över alla Hitchcocks cameos.
  Woody Allen är nog den regissör som givit sig själv störst roller i sina egna filmer. Man kan säga att det oftare är ett undantag att han inte ger sig själv huvudrollen. Till exempel spelar han i filmerna Annie Hall (1977) och Zelig (1983), och mer nyligen i Mighty Aphrodite (1995) och Hollywood Ending (2002).
  Även Orson Welles har placerat sig själv på nyckelpositioner i sina filmer. Han har ju till exempel huvudrollen i Citizen Kane (1941) och filmen Touch of Evil (1958).
  Danny De Vito förekommer i nästan ett tiotal av sina egna filmer. Både i stora roller som Hoffa (1992) och mindre som i Duplex (2003).
  Kevin Smith är den regissör som flest gånger spelat samma roll i sina filmer. Hans karaktär Silent Bob dök första gången upp i Clerks (1994) och nu senast i Jay and Silent Bob Strike Back (2001).
  Andra skådespelare som gärna dyker upp i sina egna filmer (eller om det nu är tvärtom?) är Clint Eastwood, Ridley Scott, Francis Ford Coppola, Jean-Luc Godard och Roman Polanski. För att bara nämna några.
  Och visste ni förresten att Peter Jackson är med i alla sina Ringenfilmer, fast i olika roller? Att Steven Spielberg spelar popcornätande turist i Jurassic Park (1993)? Eller att Martin Scorsese spelar en tokig taxipassagerare i Taxi Driver (1976)?
  När det gäller att göra en cameo i andra regissörers filmer är det nästan precis lika vanligt. Och det verkar som att Steven Spielberg är killen vars filmer alla vill vara med i. Francois Truffaut är till exempel med i Steven Spielbergs Close Encounters of the Third Kind (1977) och George Lucas i Spielbergs Indiana Jones and the Temple of Doom (1984). Även Cameron Crowe ville vara med i en Spielberg - Minority Report (2002). Vad som gör hans filmer så populära vet jag inte, för det verkar inte som att Spielberg själv är så pigg på att dyka upp i andras filmer.

7Kommentar:

Anonymous Anonym sa...

Quentin Tarantinos cameo i "Sleep With Me" där han gör en djupanalys av "Top Gun" är bland det roligaste jag någonsin sett. :)

27 mars, 2006 22:55  
Blogger isecore sa...

Fast jag måste ju påpeka att många av de du listat inte är regelrätta cameos. Kevin Smith såväl som Francois Truffaut är credited (såvitt jag vet) i respektive filmer och en cameo ska ju dessutom hållas väldigt kort - inte vara en del av filmen.

Hitchcocks cameos är klassiska, och man måste verkligen hålla utkik efter dem. Samma med Peter Jackson (som även syns som hastigast i flera tidigare filmer, nämnvärt är The Frighteners - håll utkik efter en skäggig karl med massor av piercings klädd i skinnjacka)

28 mars, 2006 02:52  
Anonymous Anonym sa...

Mycket läsvärt inlägg! =)

28 mars, 2006 08:59  
Blogger Eli sa...

Isecore, du har helt rätt! Att tex. Woody Allen spelar huvudrollen i sina filmer är ju egentligen inte någon klassisk cameo. Men jag tänkte att det kunde vara kul att nämna ändå! :)

Helena, tack!

28 mars, 2006 09:26  
Blogger sao sa...

...och Miranda July. :-)

29 mars, 2006 11:37  
Anonymous Anonym sa...

M Night Shyamalan är en annan regissör som dykt upp i små roller i samtliga sina filmer - åtminstone sedan Sjätte sinnet. Där var han läkare, i Unbreakable knarklangare, i Signs var han killen som orsakade huvudpersonens frus död, och i The Village var han parkväktaren i slutet.

Stephen King är ju inte regissör, men har ändå gjort cameos i ett flertal filmatiseringar av sina verk. Som bankomatkund i Maximum Overdrive och präst i Sömngångare t ex.

30 mars, 2006 14:40  
Blogger Martin Degrell sa...

I diskussioner om regissörscameos får man inte glömma bort Spioner är vi allihop (Spies Like Us). Michael Apted, Martin Brest, Joel Coen, Larry Cohen, Costa-Gavras, Terry Gilliam, Frank Oz, Sam Raimi och Ray Harryhausen dyker alla upp i denna Aykroyd/Chase-rulle.

01 april, 2006 18:24  

Skicka en kommentar

INDEX

ELI
Rekommenderad veckodos: ett biofilmsbesök, två hyrfilmer och minst fyra tv-serier. Ser allt. Får dock efter ett år filmvetenskap utslag av tysk film från 1907.
Myser med: Sofia Coppolas klockrena soundtrack.
Bäst i vår: Garland och Boyles Sunshine - se den!
Testar på: Tim Minears Drive, på Fox.


FLX
Snittade som bäst 1,71 biobesök/vecka. Det satte 3 kids effektivt stopp för. Försöker nu dämpa abstinensen med TV. Och mat.
Är: inne på sommarens fjärde bag-i-box?!
Undrar: om X-Men: The Last Stand är värd att se?
Twofifty: 106


SAO
Har ett förflutet i KlubbSuper8 och hjärtat mitt i den lättsmälta delen av asiatisk filmkultur. Anser, efter att en bebis dök upp i december, att film ses lika bäst på egen duk som bio.
Prestationsångest: att förutspå nästa filmtrend.
Ser fram emot: Flx nyårslöfte.
Twofifty: 142