<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d11824150\x26blogName\x3dFilmomat\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dSILVER\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://filmomat.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3dsv_SE\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://filmomat.blogspot.com/\x26vt\x3d5122326630440060638', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

torsdag, april 20, 2006

Fallade flygplansdelar inte så vanligt i film

Filmomat fick ett mail härromdagen angående hur vanligt det egentligen är med flygplansdelar som ramlar ner på hus i film. Det känns ju som en rätt ofta förekommande actionfilmingrediens, men hur vanligt är det egentligen?
  Vi har funderat igenom saken och kommer fram till att det nog inte händer så ofta. Här är Filmomats lista över filmer med (typ) nedfallande flygplansdelar:
  • The Aviator - Leonardo DiCaprios Howard Hughes kraschlandar över ett villaområde och planet lämnar spår överallt under sig.
  • Donnie Darko - en klassiker, med förödande konsekvenser.
  • Escape from New York - scenen där presidenten ramlar ner från ett flygplan får nog räknas som "flygplansdelar".
  • Gudarna måste vara tokiga - med läskflaskan som ramlar rakt ner på savannen.
  • The War of the Worlds - kanske egentligen inte en flygplanskraschfilm, men rymdskepp kanske kan få vara bubblare?
  • Fearless - är helt utan fallande flygplansdelar. Men visst kraschar de väldigt nära en storstad?
      Det är inte helt lätt att hitta filmer. Sådana med vanliga flygplanskrascher är ju inget problem - men just sorten där plan faller över hus är mycket mer tricky. Vad säger ni andra, har ni några förslag?

    Andra bloggar om: ,
  • 6Kommentar:

    Blogger isecore sa...

    I Spielbergs (i min mening) ganska ruttna remake från häromåret av War of the Worlds kraschar ju ett flygplan med förödande konsekvenser. Förvandlar ett bostadsområde till katastrofområde på nolltid.

    20 april, 2006 14:29  
    Anonymous Anonym sa...

    Det var jag som mailade - vi var några som försökte komma på en massa filmer med fallande flygplansfilmer som vi trodde oss ha sett, men så kom vi bara på två (Donnie Darko och Gudarna måste ...) - och så kanske Slumpens Hjälte, om man vill vara generös.

    Men nu fick vi ju bekräftat att det fanns några till! Tack för det!

    20 april, 2006 15:18  
    Blogger Eli sa...

    Anna, det var jättekul att få ditt mail! Men här på Filmomat är vi verkligen konfunderade över att vi inte kommer på fler filmer. För som du skrev i mailet, det här med fallade flygplansdelar känns ju som en ganska vanlig företeelse ... Men var är egentligen filmerna!?

    20 april, 2006 15:26  
    Anonymous Anonym sa...

    Om begreppet film utökas till att även inkludera TV-serier kan jag bidra med två exempel:

    Dead like me: George dör av att få en toalett från en rymdstation (OK, kanske inte ett flygplan) i huvudet

    Weeds: En större last läsk (OK, kanske inte en flygplansdel) faller från ett plan rakt ner i Celias sovrum

    20 april, 2006 17:29  
    Anonymous Anonym sa...

    Inte en flygplansdel, men i Conair faller ett lik från ett flygplan och landar på en bil.

    21 april, 2006 11:58  
    Blogger sao sa...

    Efter mycket letande hittade jag en film till. jag har bara sett trailern (av förståeliga skäl?) så kanske därför jag inte kom ihåg från vilken film scenen kom.

    I Joe Dirt (amerikansk redneck-komedi) hittar de en klump som de tror är en meteorit, komplett med space-peanuts. fast det visar sig att det är en klump fruset bajs från ett flygplan. Classy, jag vet.

    21 april, 2006 12:36  

    Skicka en kommentar

    INDEX

    ELI
    Rekommenderad veckodos: ett biofilmsbesök, två hyrfilmer och minst fyra tv-serier. Ser allt. Får dock efter ett år filmvetenskap utslag av tysk film från 1907.
    Myser med: Sofia Coppolas klockrena soundtrack.
    Bäst i vår: Garland och Boyles Sunshine - se den!
    Testar på: Tim Minears Drive, på Fox.


    FLX
    Snittade som bäst 1,71 biobesök/vecka. Det satte 3 kids effektivt stopp för. Försöker nu dämpa abstinensen med TV. Och mat.
    Är: inne på sommarens fjärde bag-i-box?!
    Undrar: om X-Men: The Last Stand är värd att se?
    Twofifty: 106


    SAO
    Har ett förflutet i KlubbSuper8 och hjärtat mitt i den lättsmälta delen av asiatisk filmkultur. Anser, efter att en bebis dök upp i december, att film ses lika bäst på egen duk som bio.
    Prestationsångest: att förutspå nästa filmtrend.
    Ser fram emot: Flx nyårslöfte.
    Twofifty: 142