<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d11824150\x26blogName\x3dFilmomat\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dSILVER\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://filmomat.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3dsv_SE\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://filmomat.blogspot.com/\x26vt\x3d5122326630440060638', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

fredag, maj 13, 2005

Bale en mästerlig Batman?


Christian Bale i The Machinist och American Psycho
- men är det verkligen samma kille?

Snart (nåja, den 27/7) är det dags för en ny Batman-film och en ny Batman, eh Batman-man. Den här gången är det Christian Bales tur att svinga capen och visa bröstmusklerna i Batman Begins. Med skicklige Christopher Nolan (Memento (2000) och Insomnia (2002) bakom spakarna förväntar jag mig en mörkare, hemskare och mindre fluffig Batman-film.
  Och det är alltså Christian Bale som ska gestalta Bruce Wayne i historien om hur Wayne blev Batman och hur han lärde sig sin stridsskicklighet i Asien av den farliga ninjan Ra's al Ghul. Förutom Bale innhåller filmen en nästan häpnandsväckande line-up: Morgan Freeman, Gary Oldman, Michael Caine och Liam Neeson. Inte illa!
  Bale är nu den sjätte i raden att skildra ondskans kämpare och den andra att faktiskt uppfylla de rätta måtten enligt serieboken, 1,88 cm. Tidigare är det bara Adam West som lyckats hålla måtten, så att säga.
  Christian Bale minns vi ju annars senast från otäcka The Machinist, om en man som långsamt dör av sömnbrist. Även om filmen kanske i sig inte var så otäck så var ju Bales bantning inför filmen desto värre. Killen gick, enligt ryckten, ner till ynka 45 kilo (inte mycket för en så lång karl). För att kunna gå ner så mycket i vikt åt han i princip bara sallad, äpplen, tuggade tuggummi, rökte och drack fettfria lattes. Hoppas han fick bra betalt!
  Annars är mitt starkaste minne av Bale från Spielbergs Empire of the Sun (1987). Ah, vad jag älskade den filmen som liten. På något sätt satte den en kvalitetsnivå för mig. När jag var ung bedömde jag alla filmer som bättre eller sämre än Solens rike.
  Christian Bale har annars, precis som många andra giganter genom åren, gjort sig känd som en skådespelare som gärna anstränger sig lite extra för sina roller. Inför ungdomsnazidramat Swing Kids (1993) spenderade han fyra månader med att lära sig dansa. Största förändringen, förutom till The Machinist, gjorde Bale inför American Psycho (2000) där det inte bara blev en ny kropp utan även nya tänder. Inför sin Batman-debut har visst Bale gjort sitt yttersta för att få tillbaka sina Patrick Bateman-muskler. För det är ju inte alla som tar lika lätt på rollen som Michael Keaton, som ju skaffade sig en plastdräkt full med muskler istället för några egna.

3Kommentar:

Blogger Frankie sa...

Mmm fast även om Keaton saknade musklerna så känns i alla fall för mig, Keaton som den riktige Batman...

13 maj, 2005 13:03  
Blogger Eli sa...

Det är nog bara för att du inte sett Bale i rollen än - han kommer att kick ass! ;)

13 maj, 2005 13:06  
Anonymous Anonym sa...

Bale är även en favorit för mig, minns honom oxo från solens rike. kan ju knappast varit nyttigt att banta för the machinist (och sen bulka för batman) men det är ju hans eget val (hoppas man)

18 maj, 2005 09:42  

Skicka en kommentar

INDEX

ELI
Rekommenderad veckodos: ett biofilmsbesök, två hyrfilmer och minst fyra tv-serier. Ser allt. Får dock efter ett år filmvetenskap utslag av tysk film från 1907.
Myser med: Sofia Coppolas klockrena soundtrack.
Bäst i vår: Garland och Boyles Sunshine - se den!
Testar på: Tim Minears Drive, på Fox.


FLX
Snittade som bäst 1,71 biobesök/vecka. Det satte 3 kids effektivt stopp för. Försöker nu dämpa abstinensen med TV. Och mat.
Är: inne på sommarens fjärde bag-i-box?!
Undrar: om X-Men: The Last Stand är värd att se?
Twofifty: 106


SAO
Har ett förflutet i KlubbSuper8 och hjärtat mitt i den lättsmälta delen av asiatisk filmkultur. Anser, efter att en bebis dök upp i december, att film ses lika bäst på egen duk som bio.
Prestationsångest: att förutspå nästa filmtrend.
Ser fram emot: Flx nyårslöfte.
Twofifty: 142