<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d11824150\x26blogName\x3dFilmomat\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dSILVER\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://filmomat.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3dsv_SE\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://filmomat.blogspot.com/\x26vt\x3d5122326630440060638', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe", messageHandlersFilter: gapi.iframes.CROSS_ORIGIN_IFRAMES_FILTER, messageHandlers: { 'blogger-ping': function() {} } }); } }); </script>

onsdag, april 20, 2005

Actionhjältar blir mjukismän


Det kryllar av dem i film, matchomän i linne, svällande muskler och vapen stora som underarmar. De skjuter sig fram genom Hollywood och gör den ena urusla actionfilmen efter den andra. För att filmen ska överleva deras undermåliga skådespelarkunskaper är replikerna få, för de här muskelknuttarna gör sig allra bäst svettiga, skitiga och med mord i blicken.
  Men så plöstligt ökar ambitionen, eller om det är någon smart manager som ger dem råd, och de vill in i "riktig" film, göra "seriösa saker" med riktig "dialog". Men vad ska man göra med dem, de kan ju nästan inte spela och är så muskelsvällande att de knappt kan ha på sig vanliga kläder? Jo, man placerar dem i en barnfilm. Alla vuxna ser stora ut brevid barn! Och dialogen? Nåja, man behöver inte säga så mycket i en barnfilm. Och skulle det behövas en hjärna i filmen finns det alltid någon liten överintelligent 7-åring att slänga in.
  Hur som helst, gamle Arnold Schwarzenegger var en av de första. Han försökte desperat tvätta av sig actionsvetten med filmer som Kindergarten Cop (1990) och Last Action Hero (1993). Och det gick ju rätt bra, han har ju både tagit över politiken och fortsatt att göra film.
  Nästa på tur lyckades kanske inte riktigt lika bra. Efter rejäla tabbar som Oscar (1991) och Stop! Or My Mom Will Shoot (1992) gör nu Sylvester Stallone lite av en barnfilmscomeback med mycket tveksamma Spy Kids 3-D: Game Over (2003). Och efter det har det varit rätt tyst från karl, väldigt tyst.
  Det var länge sedan Bruce Willis var en renodlad actionhjälte, även om han gjorde mycket bra ifrån sig i Die Hard-filmerna då det begav sig. 2000 verkade det i alla fall som att han tyckte att det var dags att visa upp sina mjuka sidor och gjorde The Kid. En inte helt lyckad satsning.
  Tommy Lee Jones har väl kanske aldrig varit en riktig actionhjälte men med filmer som Under belägring (1992) och U.S. Marshals (1998) bakom sig vet han i alla fall hur man håller en puffra. I Man of the House (2005) spelar han en Texas Ranger som måste övervaka ett gäng cheerleaders, som är vittnet till ett mord. Fånigt värre.
  Den senaste på listan är ingen mindre (eller större) än nya actionhjälten Vin Diesel. Knappt hade han blivit ren bakom öronen och hunnit borsta av sig krutdammet innan det var dags för barnfilm. I år kommer hans The Pacifier, där han spelar en agent som tar hand om några barn, eftersom deras pappa hotas. Dock visar sig barnen vara en värre nöt än bovarna. Ja, ni fattar.
  Det är dock skönt att se att gamla klassiker som Jean-Claude Van Damme, Steven Seagal och Dolph Lundgren håller sig inom sin genre. För ärligt, vad vore värre än att se Lundgren i en realistisk film om ett dagis i Farsta eller Van Damme i en ny romantisk komedi som utspelar sig på franska landsbygden?
ELI
Rekommenderad veckodos: ett biofilmsbesök, två hyrfilmer och minst fyra tv-serier. Ser allt. Får dock efter ett år filmvetenskap utslag av tysk film från 1907.
Myser med: Sofia Coppolas klockrena soundtrack.
Bäst i vår: Garland och Boyles Sunshine - se den!
Testar på: Tim Minears Drive, på Fox.


FLX
Snittade som bäst 1,71 biobesök/vecka. Det satte 3 kids effektivt stopp för. Försöker nu dämpa abstinensen med TV. Och mat.
Är: inne på sommarens fjärde bag-i-box?!
Undrar: om X-Men: The Last Stand är värd att se?
Twofifty: 106


SAO
Har ett förflutet i KlubbSuper8 och hjärtat mitt i den lättsmälta delen av asiatisk filmkultur. Anser, efter att en bebis dök upp i december, att film ses lika bäst på egen duk som bio.
Prestationsångest: att förutspå nästa filmtrend.
Ser fram emot: Flx nyårslöfte.
Twofifty: 142