<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d11824150\x26blogName\x3dFilmomat\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dSILVER\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://filmomat.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3dsv_SE\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://filmomat.blogspot.com/\x26vt\x3d5122326630440060638', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

tisdag, augusti 30, 2005

Så räddar du dig från en filmzombie


Zombier kan se ut hur som helst. Här två rätt stiliga exemplar
från filmen Plan 9 from Outer Space.

Ok, vi vet alla att zombier bara finns på film (och kanske på Haiti). Men det gör dem faktiskt inte mindre läskiga, utan kanske till och med mer. För om ingen egentligen träffat en zombie, hur sjutton ska man då veta hur man ska överleva en!?
  Ta det lugnt och andas ut. Filmomat vet precis hur man överlever en zombieinvasion.

PLATSERNA:
Först och främst måste du ha ett riktigt bra ställe att gömma dig. Det är det absolut viktigaste när du stöter på zombier. Gömstället är bra att ha för att vila upp sig eller hämta förnödenheter. Ställen du ofta har att välja på är övergivna hus, låsta köpcentrum eller militärkulvertar under jord.
  Tänk på att välja platser med reservutgångar så att du snabbt kan hitta alternativa vägar om den vanliga entrén blir full av zombier. En trappa är alltid en bra zombiefälla; vält en zombie så ramlar alla. Om du dessutom hittar vattentunnlar eller avloppsledningar att krypa i under jord är det toppen, zombier kan nämligen inte klättra i stegar.
  Om du verkligen vill hålla dig undan zombier ska du bege dig till en skog. Av någon anledning trivs zombier nämligen bäst i en lätt trashad storstad. Men glöm att du är säker i vatten! Dagens moderna zombier har nämligen lärt sig att gå under vattnet.

PRYLARNA:
Näst efter gömstället kommer, så klart, vapen. I det här läget (med gatorna fulla av zombier) är alla vapen bra vapen. Men det finns grejer som gör extra mycket susen; vapen som på olika sätt avlägsnar huvudet från dina anfallare. Det kan vara allt från spadar, motorsågar, pistoler, borrar till gasolbrännare.
  Ok, nu kan du försvara dig och gömma dig. Nästa sak på listan är att kunna förflytta sig. Således, du behöver ett fordon. Ju större bil desto bättre, eller ju snabbare motorcykel desto bättre. Det är egentligen bara en fråga om smak. (Så tillvida du inte ska genom en totalt packad hord av zombier, då ska bilen vara så stor att de inte kan välta dig.)

ATTITYDEN:
Kom ihåg, det är aldrig synd om zombier. Inte ens om det är din mamma som står nedanför fönstret och hugger med käkarna. Så länge det finns zombier kommer det fler zombier.
  Håll dig borta från lustigkurrar. De har en otäck egenskap att alltid dra till sig zombier och de blir alltid bitna. Vi säger inte att du ska överge någon, men håll distansen.
  Viktigt att veta är också att det inte bara är zombier som vill dig illa. Om det är totalt kaos ute på stan kan även militär och polis vända sig mot dig.

EGENSKAPERNA:
Lite beroende på var och när du är så har zombierna olika styrkor. De kan vara både väldigt snabba eller väldigt tysta, väldigt starka eller väldigt sluga.
  Bra egenskaper vid en zombieinvasion är alltså: bra hörsel (zombier smyger tyst), doftsinne (om just dina zombier luktar kan du antagligen upptäcka dem den vägen istället för att lyssna efter dem), snabbhet (du kan i princip inte springa ifrån en snabb zombie, men du kan komma undan genom att slinka igenom trånga passager eller snabbt välta ner föremål mellan er), styrka (om en zombie kommer riktigt nära måste du vara tillräckligt stark för att hålla undan dess huvud och tuggande munnar, medan du tänker ut andra vägar att ta dig därifrån) och slutligen; tänk inte för mycket. Ställ inte frågor som "varför kan en zombiehand röra sig trots att jag huggit av den?" eller "kan de verkligen tänka, deras hjärnor är ju bara mos" eller "är det rimligt att en zombiesmitta sprider sig så fort?".
  Om vi visst allt om zombier vore det väl inte lika kul, eller hur?
ELI
Rekommenderad veckodos: ett biofilmsbesök, två hyrfilmer och minst fyra tv-serier. Ser allt. Får dock efter ett år filmvetenskap utslag av tysk film från 1907.
Myser med: Sofia Coppolas klockrena soundtrack.
Bäst i vår: Garland och Boyles Sunshine - se den!
Testar på: Tim Minears Drive, på Fox.


FLX
Snittade som bäst 1,71 biobesök/vecka. Det satte 3 kids effektivt stopp för. Försöker nu dämpa abstinensen med TV. Och mat.
Är: inne på sommarens fjärde bag-i-box?!
Undrar: om X-Men: The Last Stand är värd att se?
Twofifty: 106


SAO
Har ett förflutet i KlubbSuper8 och hjärtat mitt i den lättsmälta delen av asiatisk filmkultur. Anser, efter att en bebis dök upp i december, att film ses lika bäst på egen duk som bio.
Prestationsångest: att förutspå nästa filmtrend.
Ser fram emot: Flx nyårslöfte.
Twofifty: 142