<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d11824150\x26blogName\x3dFilmomat\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dSILVER\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://filmomat.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3dsv_SE\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://filmomat.blogspot.com/\x26vt\x3d5122326630440060638', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

torsdag, september 01, 2005

Sveriges mest kända livs olevande zombier

Ni har sett filmerna och förfasats. Blivit skrämda av de vandöda som går bland de levande. Men finns zombies på riktigt och i så fall, vilka är dom?
  Sao har för Filmomats räkning letat efter puls på några av Sveriges mest kända, livs olevande zombier.

Lars Leijonborg
Den slöa blicken, det sladdriga talet och, allvarligt talat, politiken. I filmens värld används make up för att göra skådespelarna mer zombielika, i Lars fall är det tvärt om. Men inget smink i världen kan dölja den livlösa tomheten bakom fasaden. Mannen måste vara en zombie.

Börje Salming
Ingen människa skulle någonsin kunna överleva alla de skador han fått. De ärr som täcker hans kropp och den frånvarande minen talar sitt tydliga språk. Med sin kroppshydda är Börje nog Sveriges farligaste zombie.

Kristian Luuk
Samma skämt sedan han satt i Knesset. Repetitiva, monotona rörelser och ingen vet var han är när kamerorna stängs av. Så fort du tror att du är säker dyker han upp utan förvarning i ett nytt program. Klart zombiebeteende.

Din lokala kassörska
Se på rörelsemönstret och den tomma blicken. Försök sedan att tilltala honom/henne med något annat än enkla fraser som "Det blir bra så, tack." så märker du hur människotal förvirrar dem. Luta dig inte framåt när du packar kassarna, kassörskan kan få vittring på din hjärna.

Kungen
En väl bevarad hemlighet är Carl XVI Gustafs zombieskap. Han blev smittad när han var 20-någonting. Hovet drabbades först av panik, men när det visade sig att han fungerade nästan som innan lugnade de ner sig. Sedan dess har de spritt ut rykten om att han är en partyprisse privat för att dölja det faktum att han snubbar omkring mållöst på slottet om nätterna.
  Det sägs att Zack Snyder fick idén om Dawn of the Deads zombie-bebis från Prins Carl Philips födelse.

Kristina Lugn
Egentligen räcker håret. Alla som sett åtminstonde en zombiefilm vet att näst den sjukligt blekfärgade hyn, så är det det ovårdade håret som först avslöjar zombieskapet. Fast Kristina har så mycket mer än sitt hår. Betrakta det långsamma, ljudlösa rörelsemönstret och lyssna på det släpiga oförståbara talet. Sveriges kvinnliga zombie framför andra.

Tunnelbanefolk
Om ni någon gång har varit i en storstad har ni sett dem. Horderna av vandöda människor som med släpande steg rör sig i flock fram och tillbaka över perrongerna i underjorden. Deras glåmiga uppsyn förstärks av det kalla lysrörsljuset och hur du än manövrerar dig så omringas du på nolltid av dessa mållösa, muttande vardagszombies.
  Allt du kan göra är att ta dig upp till marken och promenera istället. Passa på att titta efter bra byggnader att kunna ta tillflykt i när
den stora invasionen kommer.

Sao är Filmomats gästskribent. Trots att han inte äger någon tv har han en imponerande bra koll på högkvalitativa tv-serier. Hans filmintresse är stort och tiltar nästan över till besatthet när det gäller film från Asien. Vi kan med andra ord vänta oss en hel del poster om asiatisk filmkultur i allmänhet och japansk film i synnerlighet från Filmomats gästande filmfantast.

3Kommentar:

Anonymous Anonym sa...

Ha ha! Men a l l a kassörskor är inte zombies, vissa är mer åt vampyrhållet.

01 september, 2005 09:44  
Anonymous Anonym sa...

Jag har alltid trott att Göran Johansson, fd kommunalrådet i Göteborg är en zombie...

01 september, 2005 12:00  
Anonymous Anonym sa...

Johnny, förvisso, vem har sett en kassörska röra sig i dagsljus? Å andra sidan har jag både handlat vitlök och lagt mina varaor som ett kors på bandet, men de hanterade dem fortfarande med samma oberörda, monotona rörelser.

Anonymous, bra spaning, men han är alldeles för välnärd för att vara en riktig zombie. Eller så kan han bara fri tillgång på billiga hjärnor i sin position och är således historiens första mätta zombie. :-)

02 september, 2005 09:50  

Skicka en kommentar

INDEX

ELI
Rekommenderad veckodos: ett biofilmsbesök, två hyrfilmer och minst fyra tv-serier. Ser allt. Får dock efter ett år filmvetenskap utslag av tysk film från 1907.
Myser med: Sofia Coppolas klockrena soundtrack.
Bäst i vår: Garland och Boyles Sunshine - se den!
Testar på: Tim Minears Drive, på Fox.


FLX
Snittade som bäst 1,71 biobesök/vecka. Det satte 3 kids effektivt stopp för. Försöker nu dämpa abstinensen med TV. Och mat.
Är: inne på sommarens fjärde bag-i-box?!
Undrar: om X-Men: The Last Stand är värd att se?
Twofifty: 106


SAO
Har ett förflutet i KlubbSuper8 och hjärtat mitt i den lättsmälta delen av asiatisk filmkultur. Anser, efter att en bebis dök upp i december, att film ses lika bäst på egen duk som bio.
Prestationsångest: att förutspå nästa filmtrend.
Ser fram emot: Flx nyårslöfte.
Twofifty: 142