<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar/11824150?origin\x3dhttp://filmomat.blogspot.com', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe", messageHandlersFilter: gapi.iframes.CROSS_ORIGIN_IFRAMES_FILTER, messageHandlers: { 'blogger-ping': function() {} } }); } }); </script>

söndag, november 27, 2005

Princess Raccoon


Jô Odagiri och Ziyi Zhang i Princess Raccoon.


Vilken Resa. Filmen Princess Raccoon (2005) som inte liknar någonting annat. En modern Den Andalusiska hunden (1929), fast med handling och oerhört mycket mer färg. Det verkar som om filmen handlar om en människa och en tvättbjörnsande(demon?) som blir förälskade, något som givetvis är förbjudet från bådas håll. Det är egentligen enda likheten med Romeo och Julia, vilket jag sett filmen liknas vid på flera ställen. I den här sagan leder deras kärlek till en lång rad lösryckta, psykedeliska scener varav de flesta är någon sorts sång- och dansnummer. Musiken spänner från opera till fragglarna och tillbaka via stepp och rap.
  Efter filmen hade jag ingen aning om vad jag skulle tycka. Fortfarande har jag inte en aning om vad Seijun Suziki ville säga med Princess Raccon, men jag vet att jag log lyckligt hela filmen igenom och ett långt tag efter att den var slut, och det är ett gott betyg i sig.

Sao är Filmomats gästskribent. Trots att han inte äger någon tv har han en imponerande bra koll på högkvalitativa tv-serier. Hans filmintresse är stort och tiltar nästan över till besatthet när det gäller film från Asien. Vi kan med andra ord vänta oss en hel del poster om asiatisk filmkultur i allmänhet och japansk film i synnerlighet från Filmomats nya filmfantast.
ELI
Rekommenderad veckodos: ett biofilmsbesök, två hyrfilmer och minst fyra tv-serier. Ser allt. Får dock efter ett år filmvetenskap utslag av tysk film från 1907.
Myser med: Sofia Coppolas klockrena soundtrack.
Bäst i vår: Garland och Boyles Sunshine - se den!
Testar på: Tim Minears Drive, på Fox.


FLX
Snittade som bäst 1,71 biobesök/vecka. Det satte 3 kids effektivt stopp för. Försöker nu dämpa abstinensen med TV. Och mat.
Är: inne på sommarens fjärde bag-i-box?!
Undrar: om X-Men: The Last Stand är värd att se?
Twofifty: 106


SAO
Har ett förflutet i KlubbSuper8 och hjärtat mitt i den lättsmälta delen av asiatisk filmkultur. Anser, efter att en bebis dök upp i december, att film ses lika bäst på egen duk som bio.
Prestationsångest: att förutspå nästa filmtrend.
Ser fram emot: Flx nyårslöfte.
Twofifty: 142