<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d11824150\x26blogName\x3dFilmomat\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dSILVER\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://filmomat.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3dsv_SE\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://filmomat.blogspot.com/\x26vt\x3d5122326630440060638', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

fredag, maj 12, 2006

Filmhistoriens mest avskyvärda scen


Ni har väl inte missat att Svt just nu kör en 5 x Godard? Bra initiativ eftersom en bra Godardfilm alltid är en bra Godardfilm. En film de däremot valt att inte visa är hans ironiska och svarthumoristiska Week End (1967).
  Filmen, som handlar om ett par som ska iväg över helgen, har en av filmvärldens mest avskyvärda scener. Givetvis pratar jag om Bilkrockscenen (japp, stort B!).
  Scenen, som löper över avkyvärda 10 minuter, börjar med att paret måste stanna sin lilla bil mitt på landsvägen för att det verkar vara bilkö. Vilket det ju inte är. Istället är det en massbilkrock med vad som ser ut att vara hundratals bilar. Folk ligger sårade och döda överallt, bilarna ryker eller brinner och står huller om buller.
  Över hela scenen ligger ett ljudspår från helvetet. De bilar som stannat, men inte varit med i själva krocken, tutar oupphörligen för att kunna få åka förbi. Att landsvägen kantas av tomma åkrar att köra rakt ut på verkar inte vara något som de reflekterar över.
  Inte heller verkar de väntande i bilarna bry sig ett dugg om att folk ligger sårade. Istället försöker de få tiden att gå genom att kasta boll, snacka eller röka. Det är som att de redan är så vana att se folk i nöd att de inte längre är kapabla att hjälpa till - eller känna empati. Det är som på film och filmduken i sig blir en hinna mellan verklighet och fiktion. Jean-Luc Godards samhällskritik är kristallklar.
  Paret tar i alla fall tillslut mod till sig (eller om de tröttnat på att vänta) och åker över i det andra körfältet och drar därifrån. Tutet upphör och vi skärrade tittare måste lämna de döende människorna åt sitt öde.
  Sekvensen är så påfrestande att det nära på blir fysiskt, inte minst tack vare ljudspåret. Det är snyggt, briljant och fullständigt avskyvärt.

Andra bloggar om: , , ,

3Kommentar:

Blogger isecore sa...

Har inte sett den här filmen, men det låter onekligen obehagligt.

En av de jobbigaste scenerna för min del är i Scarface som jag såg för femtielfte gången häromkvällen. Det är scenen tidigt i filmen när Tony och hans vänner ska köpa kokain, och kokainförsäljarna medelst motorsåg torterar Tonys kompis Angel till bitar (bokstavligt) för att få Tony att ge dem pengarna.

12 maj, 2006 23:47  
Blogger Urologen sa...

Hör nu, Filmomat, jag vill inte dissa ditt inlägg, men det verkar vara lite som jag beskriver här, nämligen en filmscen som inte riktigt är som man(du) trodde och minns det.

Jag älskar Weekend och har sett den både en och två och tre gånger, men har inget minne av detta obehag som du beskriver. Däremot så är ju bilkö-scenen i början en klassiker. Men som du ser så kallar jag den "bilkö-scenen" och inte "bilkrocksscenen" som du gör.

Var det länge sedan du såg den?

21 maj, 2006 00:45  
Blogger Eli sa...

Max, du har rätt - så kan det mycket väl vara.

Och du får absolut dissa, eller i alla fall kritiskt kommentera mina inlägg. Men dra inte hela Filmomat över en kam - tänk på att vi ju är tre personer som bloggar här!

25 maj, 2006 23:04  

Skicka en kommentar

INDEX

ELI
Rekommenderad veckodos: ett biofilmsbesök, två hyrfilmer och minst fyra tv-serier. Ser allt. Får dock efter ett år filmvetenskap utslag av tysk film från 1907.
Myser med: Sofia Coppolas klockrena soundtrack.
Bäst i vår: Garland och Boyles Sunshine - se den!
Testar på: Tim Minears Drive, på Fox.


FLX
Snittade som bäst 1,71 biobesök/vecka. Det satte 3 kids effektivt stopp för. Försöker nu dämpa abstinensen med TV. Och mat.
Är: inne på sommarens fjärde bag-i-box?!
Undrar: om X-Men: The Last Stand är värd att se?
Twofifty: 106


SAO
Har ett förflutet i KlubbSuper8 och hjärtat mitt i den lättsmälta delen av asiatisk filmkultur. Anser, efter att en bebis dök upp i december, att film ses lika bäst på egen duk som bio.
Prestationsångest: att förutspå nästa filmtrend.
Ser fram emot: Flx nyårslöfte.
Twofifty: 142