<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d11824150\x26blogName\x3dFilmomat\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dSILVER\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://filmomat.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3dsv_SE\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://filmomat.blogspot.com/\x26vt\x3d5122326630440060638', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

fredag, oktober 14, 2005

Äntligen! på biofronten

Så här års (närmare bestämt igår) brukar Svenska Akademien ropa ut namnet på den författare som i år ska få Nobelpriset i litteratur. I år blev det Harold Pinter. Filmomat ropar inte äntligen åt det valet (vi har en lång lista på bättre namn), däremot ropar vi äntligen åt en hel hög med filmer som har premiär på bio i helgen.

Här är filmerna som du inte får missa i helgen:


Loranga, Masarin & Dartanjang
Äntligen blir den här underbara barnboken av Barbro Lindgren film. Det här kan inte bli annat än bra. Men en viss reservation - svenska röster till tecknad film (eller överlag all svensk dubbning) brukar för det mesta gå åt skogen. Nåja, jag håller tummarna!
[Kika på trailern här.]


Bröderna Grimm
Äntligen kommer Terry Gilliams film Bröderna Grimm. Precis som tidigare är vi skeptiska till valet av Matt Damon i en av huvudrollerna men en Gilliam är alltid en Gilliam och den här filmen ska bli riktigt kul att se!
[Besök filmens proffsiga webbsida här.]


Dolt hot
Äntligen är strålande Michael Haneke här med en ny film, Dolt hot. I rollerna har vi begåvade Juliette Binoche och underbara Daniel Auteuil som tillsammans spelar det unga medieparet som plötsligt börjar få videokassetter med posten. Det är någon som filmar dem i deras vardag och situationen blir allt mer hotfull.
[Läs Conan the Librarians strålande recension av filmen.]

Missa inte heller Svt:s Batman-natt (nåja, det blir bara två filmer) i natt med start 23.55. Först ut är Tim Burtons Batman - återkomsten och sedan visas inte helt lyckade Batman Forever, av Joel Schumacher, med start 02.00.

5Kommentar:

Blogger Lisa sa...

Tery Gilliams val av skådespelare är outgrundlga. Värst var Brad Pitt i 12 Monkeys. Bruce Willis och hemske, hemske Mork Williams har också gjort sitt bästa för att fördärva annars genialiska filmer.

14 oktober, 2005 12:37  
Anonymous Anonym sa...

Jorå. Loragna-filmen lyckas utmärkt. Jag skriver mer om den här. Rösterna funkar utmärkt och sen kan man ju fråga sig om det verkligen är dubbning eftersom filmen (ovanligt nog för att vara animerad) är svensk. Någon måste nog göra röster eftersom teckningar låter så lite...

14 oktober, 2005 13:27  
Anonymous Anonym sa...

Johannes, jag är lite osäker på vad som är den korrekta termen för att lägga på röster på tecknad film. Dubbning är det närmaste jag kunde komma på, även om termen självklart egentligen inte är den rätta.

14 oktober, 2005 13:45  
Anonymous Anonym sa...

I någon mån är det ju dubbning, helt klart. Men jag fick intrycket av att du var rädd att just de svenska rösterna blivit sämre än orginalen. (Vilket jag håller med om att de ofta är.) Men (vilket är glädjande) i det här fallet är ju de svenska rösterna orginalen. Och då dessutom väldigt bra.

14 oktober, 2005 14:18  
Blogger Conan sa...

Tack för berömmet Eli! :-) Dolt hot var verkligen hård. Annars peppar jag också på Bröderna Grimm, de vissna recensionerna till trots. Gilliam har väl aldrig gjort en ointressant film även om det blir knas ibland.

15 oktober, 2005 13:42  

Skicka en kommentar

INDEX

ELI
Rekommenderad veckodos: ett biofilmsbesök, två hyrfilmer och minst fyra tv-serier. Ser allt. Får dock efter ett år filmvetenskap utslag av tysk film från 1907.
Myser med: Sofia Coppolas klockrena soundtrack.
Bäst i vår: Garland och Boyles Sunshine - se den!
Testar på: Tim Minears Drive, på Fox.


FLX
Snittade som bäst 1,71 biobesök/vecka. Det satte 3 kids effektivt stopp för. Försöker nu dämpa abstinensen med TV. Och mat.
Är: inne på sommarens fjärde bag-i-box?!
Undrar: om X-Men: The Last Stand är värd att se?
Twofifty: 106


SAO
Har ett förflutet i KlubbSuper8 och hjärtat mitt i den lättsmälta delen av asiatisk filmkultur. Anser, efter att en bebis dök upp i december, att film ses lika bäst på egen duk som bio.
Prestationsångest: att förutspå nästa filmtrend.
Ser fram emot: Flx nyårslöfte.
Twofifty: 142