<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d11824150\x26blogName\x3dFilmomat\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dSILVER\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://filmomat.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3dsv_SE\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://filmomat.blogspot.com/\x26vt\x3d5122326630440060638', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

onsdag, oktober 12, 2005

Whatever happened to... Tom Thumb?


Historien om Tom Thumb är långt ifrån lycklig.

I vår finfina serie "Whatever happened to...?" undrar jag i denna stund, var sjutton tog Tom Thumb vägen? (Eller The Secret Adventures of Tom Thumb (1993) - som filmen egentligen heter.)
  Tom Thumb är en underbar animerad film om lille Tom som kidnappas från sin föräldrar och tas till elaka forskare i ett labb. Han gör sedan allt för att ta sig därifrån och tillbaka till barndomshemmet.
  Lille Tom själv är strålande söt i en liten skjorta och skalligt huvud. Hans föräldrar, och de andra stora människorna i Den Stora Världen, är skådelspelare, men ser animerade ut eftersom antalet frames per sekund har dragits ner (eller om det till och med är så att varannan frame plockats bort?). Det som är mest påtagligt i filmen, förutom Tom själv och miljöerna, är ljudet. Helt utan repliker, förutom en del brummande och gruffande, är filmen full med spännande ljudlösningar.
  Det här är en underbar film om utanförskap och förmågan att överleva i en hård värld utan att tappa bort sig själv. Jag önskar så att någon tv-kanal hade vett att köpa in filmen igen och visa. Tillsvidare ska jag göra vad jag kan för att försöka hitta filmen på dvd.
  Glädjande kan jag meddela att geniet och regissören Dave Borthwick snart är tillbaka med en ny film; The Magic Roundabout - håll utkik!

2Kommentar:

Anonymous Anonym sa...

Hmh... Låter som en spännande film. Någonstans borde den gå att hitta. Är det måhända samma Tom Thumb som figurerar i de engelska barnböcker från 40-talet som min morfar använde för att lära sig engelska?

12 oktober, 2005 19:25  
Blogger Eli sa...

Sao, det är det inte. Även om de har samma namn och denne Tom är lätt inspirerad av den klassiska Tom. :)

12 oktober, 2005 19:54  

Skicka en kommentar

INDEX

ELI
Rekommenderad veckodos: ett biofilmsbesök, två hyrfilmer och minst fyra tv-serier. Ser allt. Får dock efter ett år filmvetenskap utslag av tysk film från 1907.
Myser med: Sofia Coppolas klockrena soundtrack.
Bäst i vår: Garland och Boyles Sunshine - se den!
Testar på: Tim Minears Drive, på Fox.


FLX
Snittade som bäst 1,71 biobesök/vecka. Det satte 3 kids effektivt stopp för. Försöker nu dämpa abstinensen med TV. Och mat.
Är: inne på sommarens fjärde bag-i-box?!
Undrar: om X-Men: The Last Stand är värd att se?
Twofifty: 106


SAO
Har ett förflutet i KlubbSuper8 och hjärtat mitt i den lättsmälta delen av asiatisk filmkultur. Anser, efter att en bebis dök upp i december, att film ses lika bäst på egen duk som bio.
Prestationsångest: att förutspå nästa filmtrend.
Ser fram emot: Flx nyårslöfte.
Twofifty: 142