<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d11824150\x26blogName\x3dFilmomat\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dSILVER\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://filmomat.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3dsv_SE\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://filmomat.blogspot.com/\x26vt\x3d5122326630440060638', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

fredag, juni 10, 2005

Terry Gilliams Bröderna Grimm


Terry Gilliam är i farten igen, äntligen, med nya filmen Bröderna Grimm. Killen har ju inte gjort något sedan Fear and Loathing in Las Vegas (1998) och det började verkligen bli dags för nytt. Den här gången ger han sig på att göra en film om de två sagoberättarna Jacob och Wilhelm Grimm, som i filmen kallas Jake och Will, och hur de vandrar från stad till stad för att lura pengar av folk genom att försvara dem från påhittade monster. Allt går bra tills de möter en riktig häxa. Det här kan bli en fantastisk härligt och skruvad film, om det inte vore för ett litet misstag.
  Matt Damon.
  Hur i hela friden kan man para ihop Gilliam och Matt Damon?! Hur fan kan man överhuvudtaget komma att tänka på Matt Damon när man ska göra en film? Jag vet inte vem som är manager för Damon eller vem som castat Bröderna Grimm men den ena gör uppenbarligen ett jäkligt bra jobb (i alla fall för Damon) medan den andre borde får sparken.
  Så, Damon som den ena brodern Grimm och så Heath Ledger (som spelat Ned Kelly i Ned Kelly (2003) och Sonny i Monster's Ball (2001) som den andre. Två långsamma träskallar som pumpat upp lite för många muskler på lite för kort tid. Gilliam, vad tänkte du på!? Johnny Depp och Benicio Del Toro i Fear and Loathing var ett genidrag - Damon och Ledger är bara korkat.
  Nåja, jag ska inte dömma ut filmen än, jag har ju faktiskt inte sett den. Och Damon gjorde ju rätt bra i från sig i lilla pärlan Gerry (2002). Dessutom står Ehren Kruger (med manus till Arlington Road (1999) och The Ring (2002) bakom sig) för manuset så det finns hopp. Och så är ju en Terry Gilliam-film alltid en Terry Gilliam-film.
  Bröderna Grimm har, enligt moviezine.se, premiär den 26 augusti.

7Kommentar:

Blogger Fredrik Adolvsson sa...

Oj, här låter vi inte alls överrens. Matt är en av mina favoriter (Will Hunting, Mr Ripley, Bourne, och Dogma för sablans) och Heath tyckte jag rätt illa om tills jag såg Monster's Ball. Sedan såg jag om 10 Things I Hate About You och insåg att han nog var helt okej innan också.

Castingen var kanske inte lika inspirerad som Fear and Loathing, men det torde vara näst intill omöjligt i vilket fall som helst. Nej, jag gillar det här, från manus till skådespelare och som du säger; Gilliam är alltid Gilliam.

Fast jag är ändå övertygad om att, hur mycket Grimm än rockar, kommer Tideland sparka dess välformade rumpa. Sanna mina ord.

10 juni, 2005 15:06  
Blogger Eli sa...

Men är han inte för träig och stel? Läser replikerna torrt och vägrar minspråk?
Jag kan hålla med om att han är ok i Dogma och Bourne (det är förresten en trea på gång) men det är för att rollerna i sig uppmuntrar till träighet.
I och för sig - kanske ska han vara träig i Grimm-filmen och således helt perfekt för rollen? Återstår att se! :)

10 juni, 2005 16:10  
Blogger Fredrik Adolvsson sa...

Hehe. Nej, jag tycker varken han är träig eller stel. Det är möjligt att han kan ge ett sådant intryck i Will Hunting och Bourne-filmerna, båda historier där han har lite, om än olika sorters, problem med identiteten. Dogma och framför allt The Talented Mr Ripley, däremot, är helt trälösa.

Men hey, Bröderna Grimm ska väl utspela sig en del i skogen, så han kanske smälter in allra bäst i den miljön.

10 juni, 2005 16:48  
Anonymous Anonym sa...

Men samtidigt är Gilliam en sådan människa som kan få vem som helst att agera bra. Det känns i varje fall så efter man har sett 12 Monkeys och Fisher King.

Det riktigt tråkiga med Brothers Grimm är att Michael Jeter inte är med.

10 juni, 2005 19:30  
Blogger Fredrik Adolvsson sa...

nicklas: Skulle han ha varit det, eller är det mer ett generellt önsketänkande från din sida? Hur det än ligger till håller jag med.

11 juni, 2005 19:29  
Blogger Conan sa...

Håller med om Michael Jeter, han gick ju sorgligt nog bort häromåret. Trist, han var grymt bra i Fisher King.

12 juni, 2005 23:42  
Anonymous Anonym sa...

fredrik: Jeter var en av Gilliams favoriter i små skruvade roller. Han hade garanterat varit med om han hade varit i livet.

13 juni, 2005 01:49  

Skicka en kommentar

INDEX

ELI
Rekommenderad veckodos: ett biofilmsbesök, två hyrfilmer och minst fyra tv-serier. Ser allt. Får dock efter ett år filmvetenskap utslag av tysk film från 1907.
Myser med: Sofia Coppolas klockrena soundtrack.
Bäst i vår: Garland och Boyles Sunshine - se den!
Testar på: Tim Minears Drive, på Fox.


FLX
Snittade som bäst 1,71 biobesök/vecka. Det satte 3 kids effektivt stopp för. Försöker nu dämpa abstinensen med TV. Och mat.
Är: inne på sommarens fjärde bag-i-box?!
Undrar: om X-Men: The Last Stand är värd att se?
Twofifty: 106


SAO
Har ett förflutet i KlubbSuper8 och hjärtat mitt i den lättsmälta delen av asiatisk filmkultur. Anser, efter att en bebis dök upp i december, att film ses lika bäst på egen duk som bio.
Prestationsångest: att förutspå nästa filmtrend.
Ser fram emot: Flx nyårslöfte.
Twofifty: 142