<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d11824150\x26blogName\x3dFilmomat\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dSILVER\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://filmomat.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3dsv_SE\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://filmomat.blogspot.com/\x26vt\x3d5122326630440060638', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

tisdag, november 29, 2005

Vinnare på Stockholms Filmfestival


Vinnarfilm så det ryker om det!


I söndags avslutades Stockholms Filmfestivals intensiva filmvecka. Men filmfestivalen är inte slut för det - i alla fall inte här på Filmomat. Vi har sett massor av film och för att komma i kapp vår hektiska vecka tänker vi fortsätta att skriva om festivalen och filmerna.
  I helgen delades festivalens olika filmpris ut och här är listan med vinnare:

Bästa film:
Det blev den starka filmen Nordeste som kammade hem den 7,3 kilo tunga bronshästen för bästa film i år. En film om uppgörelse mot ekonomiska orättvisor, illegal barnhandel och ständiga övergrepp mot de fattiga.
Juryns motivering: En film som är anmärkningsvärt mogen i allt från tema och vision till utförande. Den vågar ställa svåra frågor utan att känna sig tvungen att besvara dem åt oss, och utan att någonsin fall över i sentimentalitet eller effektsökeri.

Bästa kortfilm
Den Nya Zeeländska Tama Tu fick aluminiumhästen för sin vackert filmade kortfilm om soldater som blivit legender i sitt hemland.
Juryns motivering: En film som inom loppet av elva minuter berättar mer, utvecklar rollfigurerna mer och väcker starkare känslor än de flesta långfilmer ens drömmer om att lyckas med på två timmar.

Bästa regidebut
Amerikas nya indie-darling Miranda July fick pris för sin nyskapande och populära regidebut för Me and You and Everyone We Know.
Juryns motivering: Med stor nyfikenhet och höga förväntningar på framtiden, går juryns pris bästa regidebut till en ren och klar stämma som talar till oss med en unik ton. [Läs Filmomats recension]

Bästa foto
Adrian Tan fick priset för sitt foto till Singapores egen superauteur Eric Khoos film Be With Me. Ett minimalistiskt drama med bilder som för tankarna till filmskapare som Wong Kar-Wai.
Juryns motivering: Omringad av överarbetade och ytliga bilder bjuder årets vinnare av priset för bästa foto på rena och ärliga porträtt av det mänskliga ansiktet, lika vackra och avslappnade som personerna i dem.

Årets manus
Priset för bästa manus gick till Annie Griffin som både skrivit och regisserat filmen Festival. En svart komedi med en mängd bisarra personporträtt.
Juryns motivering: Årets bästa manus är en ständigt överraskande berättelse om vår eviga strid med vårt ego. Ur humorns grundläggande förutsättningar väcks rollfigurerna till liv... och de är förbannat roliga. [Läs Filmomats recension]

Årets bästa manliga skådespelare
Den blott tjugoåriga skådespelaren Vincent D`Onofrio gör tumsugaren Justin i Mike Mills hyllade Thumbsucker.
Juryns motivering: Årets pris för bästa manlige skådespelare belönar en insats som utifrån en liten roll växer till en överraskande, gripande, livs levande människa, lika verklig som vi alla. [Läs Filmomats recension]

Årets bästa kvinnliga skådespelare

Carole Bouquet och Aymrà Rovera får dela priset för sina prestationer i vinnarfilmen Nordeste.
Juryns motivering: Årets pris för bästa kvinnliga skådespelare delas mellan två kvinnor. Deras makalösa skådespel sammanflätas, och skapar två lika viktiga sidor av det mynt som lyfter en redan mycket bra film till fantastiska höjder.

Vinnarlistan och juryns motiveringar kommer från filmfestivalen.se.
ELI
Rekommenderad veckodos: ett biofilmsbesök, två hyrfilmer och minst fyra tv-serier. Ser allt. Får dock efter ett år filmvetenskap utslag av tysk film från 1907.
Myser med: Sofia Coppolas klockrena soundtrack.
Bäst i vår: Garland och Boyles Sunshine - se den!
Testar på: Tim Minears Drive, på Fox.


FLX
Snittade som bäst 1,71 biobesök/vecka. Det satte 3 kids effektivt stopp för. Försöker nu dämpa abstinensen med TV. Och mat.
Är: inne på sommarens fjärde bag-i-box?!
Undrar: om X-Men: The Last Stand är värd att se?
Twofifty: 106


SAO
Har ett förflutet i KlubbSuper8 och hjärtat mitt i den lättsmälta delen av asiatisk filmkultur. Anser, efter att en bebis dök upp i december, att film ses lika bäst på egen duk som bio.
Prestationsångest: att förutspå nästa filmtrend.
Ser fram emot: Flx nyårslöfte.
Twofifty: 142