<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d11824150\x26blogName\x3dFilmomat\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dSILVER\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://filmomat.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3dsv_SE\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://filmomat.blogspot.com/\x26vt\x3d5122326630440060638', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

torsdag, januari 19, 2006

Snakes on a Plane?


Ta det lugnt, snakes on a plane...

Ok, vad är det här egentligen? Vad handlar allt fuzz om? Det började med att titeln dök upp på nätet, sedan kom bloggposterna och nu? Ja, det verkar nästan vara någon slags invasion! Filmen Snakes on a Plane, som har amerikansk premiär i sommar, handlar om terrorister som släpper lös ett gäng giftiga ormar i ett passagerarplan mitt över Stilla havet. Men det är inte filmens fåniga handling som är intressant (trots att Samuel L. Jackson spelar huvudrollen) - det är titeln som alla snackar om.
  Så vad handlar det här om? Ok, låt oss ta det från början. Manusförfattaren Josh Friedman fick i augusti förra året uppdraget att jobba med manuset till filmen Snakes on a Plane och han insåg rätt snabbt att det var en suverän titel och att den egentligen inte hade något med filmen att göra - titeln var en hel livsfilosofi! Uttrycket Snakes on a Plane innebär ungefär "Whaddya gonna do?" eller "Shit Happens". Det kan användas lite när som helst, men kommer givetvis allra bäst till sin rätt när livet är så där pissigt att man bara kan skratta åt det - lite grann som situationen att man befinner sig i ett plan högt upp i luften och plötsligt fylls hela kabinen av giftiga ormar: snakes on a plane, man ... snakes on a plane.. Mer illa kan det liksom inte bli.
  Snabbt ringde Friedman upp sin uppdragsgivare och gick med på att ta jobbet, om de lovade att behålla den fantastiska titeln. Det visade sig dock att New Line Cinema redan funderat ut ett nytt namn; Pacific Air 121. Friedman skrev då sin numera smått berömda bloggpost "Snakes on a Motherfucking Plane" och uttrycket spred sig som en löpeld över nätet.
  Nu gick det dessutom, enligt rykten, så långt att till och med Samuel L. Jackson krävt tillbaka originaltiteln (vilket också är den titel som imdb.com väljer att använda) och sagt att titeln var enda anledningen till att han tackat ja till att göra filmen.
  Självklart är all subkulturell exponering (serier, fanart, t-tröjor osv) filmen fått dess enda räddning - för seriöst, vem vill se en film med en sådan fånig titel?* Nåväl, snakes on a plane, man - vad kan man göra?

Vill du ha din egen Snakes on a plan-tröja? Köp den här!

Andra bloggar om: ,

* Litet förtydligande; självklart vill jag se filmen och titeln är ju genial. Men utan den titeln, bara baserad på storyn, så skulle filmen antagligen gå under.

4Kommentar:

Blogger Fredrik Adolvsson sa...

Vem vill se? Jag vill se! Jag tycker att titeln är lysande i all sin oseriösa fånighet. Självdistans är bra, och det här är nog en film som hade lidit extra mycket av att ta sig själv för seriöst, och titeln är en klar vinkning åt att det inte finns någon större risk för den saken.

Dessutom var det ju bevisligen ett bra val ur ren marknadsföringssynvinkel :)

19 januari, 2006 22:08  
Blogger Eli sa...

Fredrik, jag vill också se! Så klart! Och jag håller med, titeln är ju genial!

20 januari, 2006 11:18  
Blogger Fredrik Adolvsson sa...

Hupp, snacka om feltolkning. Det är nog bäst jag letar upp de stora läsglasögonen till nästa gång :)

Bra så, move along, nothing to see...

20 januari, 2006 13:03  
Blogger Eli sa...

Fredrik, ingen fara - jag som uttrycker mig otydligt. :)

20 januari, 2006 13:13  

Skicka en kommentar

INDEX

ELI
Rekommenderad veckodos: ett biofilmsbesök, två hyrfilmer och minst fyra tv-serier. Ser allt. Får dock efter ett år filmvetenskap utslag av tysk film från 1907.
Myser med: Sofia Coppolas klockrena soundtrack.
Bäst i vår: Garland och Boyles Sunshine - se den!
Testar på: Tim Minears Drive, på Fox.


FLX
Snittade som bäst 1,71 biobesök/vecka. Det satte 3 kids effektivt stopp för. Försöker nu dämpa abstinensen med TV. Och mat.
Är: inne på sommarens fjärde bag-i-box?!
Undrar: om X-Men: The Last Stand är värd att se?
Twofifty: 106


SAO
Har ett förflutet i KlubbSuper8 och hjärtat mitt i den lättsmälta delen av asiatisk filmkultur. Anser, efter att en bebis dök upp i december, att film ses lika bäst på egen duk som bio.
Prestationsångest: att förutspå nästa filmtrend.
Ser fram emot: Flx nyårslöfte.
Twofifty: 142