<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d11824150\x26blogName\x3dFilmomat\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dSILVER\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://filmomat.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3dsv_SE\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://filmomat.blogspot.com/\x26vt\x3d5122326630440060638', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

fredag, april 20, 2007

The Untitled Sunshine Project


Cillian Murphy i Sunshine.


Filmen Sunshine (2007), som länge gick under det klart läckare namnet The Untitled Sunshine Project, är ren och ädel science fiction. Det är inte ofta man får chansen att ramla över bra sci-fi. Jag kan inte ens komma på när det hände senast. Steven Soderberghs hyggliga remake av Solaris kanske? Men här har vi specialdesignade rymdkläder, fantastiska interiörer (som både är snygga och lågmälda), och en bra och ekovänlig story. Bakom filmen står radarparet Alex Garland (The Beach, 28 Days Later), manus, och Danny Boyle (Shallow Grave, Trainspotting, The Beach), regi.
  Filmens story är vid första anblick barnsligt enkel. Solen är på väg att dö och endast ett team av mycket skickliga forskare och tekniker kan få den på rätt spår igen. Gänget åker iväg i sin farkost men möter givetvis på patrull, både utifrån men också från deras inre cirkel. Har vi sett det förut eller?
  Men där andra filmer som utspelar sig i rymden tenderar att antingen luta åt skräckfilmshållet eller bli överdrivet religiösa, lyckas Sunshine välja en briljant medelväg. Varje scen tycks nästan poetiskt komponerad och de bakomliggande, och drivande, historierna i filmen är inte alls så banala och överdrivna som genren tenderar att fastna i. Filmens besättningen, Rose Byrne, Cliff Curtis, Chris Evans, Troy Garity, Cillian Murphy, Hiroyuki Sanada, Benedict Wong, Michelle Yeoh, är så väl utvald att de närmast verkar vara Danny Boyles bästa vänner. Men så är regissören också väldigt duktigt på att skildra unga nutida människor, utan att håna eller idealisera dem. Och Alex Garland vet hur ett filmanus, och roman för den delen, ska skrivas. De två är ett mycket begåvat team, det har de visat tidigare. Och som sin första riktiga storfilm gör de mycket bra ifrån sig. Vi som älskar rymdfilmer, gärna sådana som lutar mer åt existens istället för action, blir inte alls besvikna.
  Däremot tycks filmduon ha blivit rejält ängsliga framåt filmen sista 20 minuter - för där faller plötsligt en hel del av fingertoppskänslan. Men de tidigare 70 minuterna är så bra att man vid det laget nästan hade kunnat godtaga en helt nedsläckt filmduk - så länge musiken fortsätter att vara så jäkla bra ...
  Sunshine hade Sverigepremiär idag, den 20 april.


Danny Boyle instruerar sin rymdbesättning.


Andra bloggar om: , , , , , ,

2Kommentar:

Anonymous Anonym sa...

Det här är en film jag ser grymt mycket fram emot att se, så det var ju bra att det inte var en totalsågning ;)

Kul också att Filmomaten har börjat stappla sig tillbaka från de döda.

20 april, 2007 22:46  
Anonymous Anonym sa...

Isecore, ja - nu är vi tillbaka. Nästan i alla fall. Vi har legat i pinsam zombiekoma i några månader, men nu när våren är på väg är det läge att krypa tillbaka in i biograferna.

Se Sunshine - den är, faktiskt, strålande.

20 april, 2007 22:50  

Skicka en kommentar

INDEX

ELI
Rekommenderad veckodos: ett biofilmsbesök, två hyrfilmer och minst fyra tv-serier. Ser allt. Får dock efter ett år filmvetenskap utslag av tysk film från 1907.
Myser med: Sofia Coppolas klockrena soundtrack.
Bäst i vår: Garland och Boyles Sunshine - se den!
Testar på: Tim Minears Drive, på Fox.


FLX
Snittade som bäst 1,71 biobesök/vecka. Det satte 3 kids effektivt stopp för. Försöker nu dämpa abstinensen med TV. Och mat.
Är: inne på sommarens fjärde bag-i-box?!
Undrar: om X-Men: The Last Stand är värd att se?
Twofifty: 106


SAO
Har ett förflutet i KlubbSuper8 och hjärtat mitt i den lättsmälta delen av asiatisk filmkultur. Anser, efter att en bebis dök upp i december, att film ses lika bäst på egen duk som bio.
Prestationsångest: att förutspå nästa filmtrend.
Ser fram emot: Flx nyårslöfte.
Twofifty: 142