<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d11824150\x26blogName\x3dFilmomat\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dSILVER\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://filmomat.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3dsv_SE\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://filmomat.blogspot.com/\x26vt\x3d5122326630440060638', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

söndag, juli 09, 2006

Svaret på Filmomats Filmquiz #17

Många var kallade, men få såg vad det var.
Eftersom jag trodde att det här skulle vara en "enkel" film valde jag en extra svår bild i första omgången. Trots lite vaga ledtrådar om att det rörde sig om en Heistfilm brakade diskussionen efter Daniel och Fredriks gissningar på The Score snabbt iväg mot olika andravärldskrigsfilmer. Undrar om det var Eli som lurade iväg er med sin teori om att det var fallskärmstyg under ritningen?

Efter ledtråden verkade förvirringen vara nästan lika stor som innan. Trots att rätt svar kom nästan omedelbart var det få efterföljande som kände igen filmen. Var den för smal?

Killing Zoe


Stort grattis till Daniel från grannsiten Bloggywood som gissade på Killing Zoe, Roger Avarys bankvalvsfilm från 1994. I det här fallet är årtalet speciellt viktigt. Det är nämligen samma år som Avarys gamla videobutikskompis Quentin tog världen med storm med sin Pulp Fiction. Förmodligen hade Killing Zoe fått större uppmärksamhet om den inte hade varit för Pulp Fictions totala dominans i crime-genren det året. Killing Zoe spelades in i ett bankvalv som Avary hade hittat när han letade inspelningsplatser till hans och Tarantinos Reservoir Dogs ett par år tidigare.

Tyvärr bröts samarbetet mellan Roger Avary och Quentin Tarantino ganska snart och en bitter Avary har många gånger uttalat sig om hur tråkigt det känns att Tarantino gång på gång stjäl hans idéer utan att ge honom cred för det. Många av Tarantinos berömda scener sägs ha sitt ursprung hos Avary, och det märks i Killing Zoe. Dialogen är i fokus, karaktärerna är dysfunktionella och vi får den "roliga historien" livfullt serverad. Dessvärre ser man också varför Tarantino är den mer kända av de två. Avary kanske har de bra idéerna men han är helt enkelt inte lika bra som sin gamla kompis på att visualisera dem. Avarys resa är inte lika visuellt fängslande, men det gör inte hans filmer dåliga. Tvärtom, Killing Zoe är mycket sevärd sin relativt låga budget till trots.

Citatet som jag utlovade då. Ja i gängets skitiga knarkarkvart sitter en stackars apa i ett hörn. När Zed (spelad av Eric Stoltz) kommer in i rummet blir hann presenterad för apan med orden "This is Enrique. He likes to be called Chim-chim, but we do not always get what we like, do we. Enrique!" Vilket sammanfattar deras småaktiga, beräknande sadism på ett stilmässigt vackert sätt.

Andra bloggar om: , , , ,

4Kommentar:

Blogger Fredrik Adolvsson sa...

Men! Jag har haft filmen i bokhyllan i evigheter, köpte den efter att ha velat se den i minst lika mycket evighet, men det har inte blivit av att jag tittat än. Se, där får man för att man slarvar med filmtittandet.

09 juli, 2006 15:35  
Blogger Conan sa...

OK, det här kommer att låta helt patetiskt men jag tänkte faktiskt på Killing Zoe när jag såg bilderna. Satan också! Annars tror jag skillanden mellan Avary och QT är att Avary inte har så mycket hjärta i sina filmer. Killing Zoe var brutal och grabbig men tom, egentligen rätt medioker, precis som Guy Ritchie i sina sämsta stunder (Snatch).

10 juli, 2006 23:57  
Anonymous Anonym sa...

Ohh, jag har varit inne på Killing Zoe sidan på imdb flera ggr... Då jag nästan var säker på att det var en fransk film, handlade om bankrån, säkert en thriller och från 1990+, om man gör en power search på det får upp Killing Zoe bland 11 resultat...och de andra kunde man utesluta. FAN, att jag inte gissade!

/ garda

12 juli, 2006 00:14  
Blogger sao sa...

Puh.
Efter att ha lovat att komma upp med svaret under helgen blev jag tvungen att skriva ihop posten på natten innan vi åkte på semester. Jag fruktade att kommentarerna skulle vara fyllda med klagomål på sak- och stavfel.

Fredrik: Jag tycker definitivt att du skall försöka se den snart. Fast försök att inte bygga upp förväntningarna, det är inte en Tarantinofilm.

Conan: Du har en poäng där. Det är inte lika mycket själ hos Avary, men stilen är liknande. Själv tycker jag inte att Snatch är så dålig, har du sett Revolver?

Garda: Jepp du skulle ha gissat. Även om tanken är att ni skall känna igen och komma ihåg filmerna så måste jag säga att jag är imponerad av den typen av detektivarbete.

14 juli, 2006 19:52  

Skicka en kommentar

INDEX

ELI
Rekommenderad veckodos: ett biofilmsbesök, två hyrfilmer och minst fyra tv-serier. Ser allt. Får dock efter ett år filmvetenskap utslag av tysk film från 1907.
Myser med: Sofia Coppolas klockrena soundtrack.
Bäst i vår: Garland och Boyles Sunshine - se den!
Testar på: Tim Minears Drive, på Fox.


FLX
Snittade som bäst 1,71 biobesök/vecka. Det satte 3 kids effektivt stopp för. Försöker nu dämpa abstinensen med TV. Och mat.
Är: inne på sommarens fjärde bag-i-box?!
Undrar: om X-Men: The Last Stand är värd att se?
Twofifty: 106


SAO
Har ett förflutet i KlubbSuper8 och hjärtat mitt i den lättsmälta delen av asiatisk filmkultur. Anser, efter att en bebis dök upp i december, att film ses lika bäst på egen duk som bio.
Prestationsångest: att förutspå nästa filmtrend.
Ser fram emot: Flx nyårslöfte.
Twofifty: 142