<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d11824150\x26blogName\x3dFilmomat\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dSILVER\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://filmomat.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3dsv_SE\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://filmomat.blogspot.com/\x26vt\x3d5122326630440060638', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

måndag, april 25, 2005

Orlando Bloom fast i sin rustning?

Vad är det egentligen med unga manliga skådisar och kostymfilm? Varför lockar det så? Jag förstår givetvis att det är en barndomsdröm som går i uppfyllelse. Vem har inte velat klä ut sig till riddare, pirat eller prinsessa?
  Nu tycks det dock som att vissa skådespelare fastnar i genren mer än andra. Orlando Bloom till exempel. Han gjorde succé i Sagan om ringen-filmerna. Men nu? Tja, det är som att han mer eller mindre gör nya varianter av Legolas Greenleaf, om och om igen. Någon måtta med att leva ut sina barndomsdrömmar måste det väl ändå finnas? Har någon ens sett killen i ett par vanliga jeans?

Bloom gillar verkligen att klä ut sig.

Orlando Bloom började sin kostymbana som spoling med hög hatt i Wildes (1997) 1800-talsvärld, fortsatte snabbt som långhårig alv i Sagan om ringen-filmerna. Jag antar att han blev rätt förtjust i de där löst sittande kläderna och gjorde den fäktande Will Turner i Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl (2003). Sedan blev det dags för hårdare tag och rustningar med Troy (2004) och Kingdom of Heaven (2005).
  Nöjer han sig där måntro? Man får ju hoppas det. Under tiden blir det stor piratfrossa med både Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest och Pirates of the Caribbean 3. (Om jag ska vara helt ärlig så minns jag inte att ettan var så bra att den förtjänar både en tvåa och en trea. Men något måste ha gått rätt, för Johnny Depp ställer upp på båda uppföljarna.)
  Det är få skådespelare som kan hålla jämna steg med Bloom i jakten på kostymen. En som lyckas rätt bra är Joseph Fiennes. Hans nisch verkar vara mer åt krås-skjorthållet. Med filmer som Elizabeth (1998), Luther (2003) och The Merchant of Venice (2004) bakom sig är killen ju lite av en expert.
  Liam Neeson har också gjort rätt bra ifrån sig med kostymfloppen Rob Roy (1995), Star Wars: Episode I - The Phantom Menace (1999) och Kingdom of Heaven (2005). Nu väntar jag bara på att brittiske Colin Farell ska få mersmak efter all blodspill i Alexander (2004).
  Själv har jag inget emot den här typen av kostymfilmer, så länge regissören lyckas hålla nere filmen under två timmar och blanda upp alla stridscenerna med något som kan roa oss som tröttnat på svärd och svettiga rustningar.

6Kommentar:

Anonymous Anonym sa...

Jag skulle gärna se Orlando i jeans också. För nog är han charmig till tusen.
mvh Chadie
(http://chadie.nu/

25 april, 2005 21:17  
Blogger Eli sa...

Kanske inte jeansklädd, men dock lättklädd, är Orlando Bloom som boxare i filmen The Calcium Kid.

25 april, 2005 22:40  
Anonymous Anonym sa...

Jag är faktiskt lite nyfiken på The Calcium Kid, Orlando sa något om den i en intervju som fick mina öron att reagera. I övrigt är jag inte speciellt intresserad av att se unge herr Bloom någonstans. Alls. Han fungerade i Pirates, det ger jag honom, och i de där historierna om gnällande hober; filmer han bara behöver skutta omkring och se söt ut i. Han har säkert ett gäng talanger. Att agera är inte en av dom.

26 april, 2005 02:26  
Anonymous Anonym sa...

Men den stora gemensamma nämnaren mellan Orlando Bloom och Jospeph Fiennes måste väl ändå vara att båda två är så enormt överskattade. Att se Orlando i Troy och Pirates var bara en plåga. Och vid sidan av Al Pacino och Jeremy Irons framgår det med pinsam tydlighet att Joseph Fiennes är en ganska medelmåttig skådis.

26 april, 2005 09:22  
Anonymous Anonym sa...

Han har faktiskt spelat en "vanlig" människa i elizabethtown. Han kanske inte är den mest utvecklade skådisen, men om ni inte ser att han har talang så är det för att ni är väldigt anti honom och vägrar inse att han gör något bra..

19 oktober, 2006 18:23  
Blogger Eli sa...

Anonymous: Om du kunde din Orlando Bloom-historik lite bättre skulle du snabbt se att min post var skriven hela 6 månader innan filmen Elizabethtown hade Sverigepremiär. Jag hade således ingen aning om att han spelade "vanlig" människa i den.

21 november, 2006 21:25  

Skicka en kommentar

INDEX

ELI
Rekommenderad veckodos: ett biofilmsbesök, två hyrfilmer och minst fyra tv-serier. Ser allt. Får dock efter ett år filmvetenskap utslag av tysk film från 1907.
Myser med: Sofia Coppolas klockrena soundtrack.
Bäst i vår: Garland och Boyles Sunshine - se den!
Testar på: Tim Minears Drive, på Fox.


FLX
Snittade som bäst 1,71 biobesök/vecka. Det satte 3 kids effektivt stopp för. Försöker nu dämpa abstinensen med TV. Och mat.
Är: inne på sommarens fjärde bag-i-box?!
Undrar: om X-Men: The Last Stand är värd att se?
Twofifty: 106


SAO
Har ett förflutet i KlubbSuper8 och hjärtat mitt i den lättsmälta delen av asiatisk filmkultur. Anser, efter att en bebis dök upp i december, att film ses lika bäst på egen duk som bio.
Prestationsångest: att förutspå nästa filmtrend.
Ser fram emot: Flx nyårslöfte.
Twofifty: 142