<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d11824150\x26blogName\x3dFilmomat\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dSILVER\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://filmomat.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3dsv_SE\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://filmomat.blogspot.com/\x26vt\x3d5122326630440060638', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

måndag, juni 13, 2005

Jaws simmar igen


Hajfilmer måste vara värsta sortens äventyrsskräckfilm. De stora svarta djupen, det elaka djuret som tuggar och tuggar utan att ens vara hungrig och den smygande skräcken över att något så stort kan simma bakom din rygg utan att du märker det.
  I morgon släpps en 30-årsjubileumsdvd av hajfilmernas urfader Jaws (1975). Filmen innehåller, förutom själv filmen i sig, en två timmar lång dokumentär och lite annat filmgodis. Steven Spielberg kunde sin sak på den tiden, och även om filmen nu förtiden mest är en orgie i små badbyxor i flanell så är det fortfarande en riktigt läskig best.
  Hajfilmer verkar på väg att bli poppis igen. Till hösten börjar inspelningen av Meg, en film som enligt uppgifter ska bräcka Jaws med häst - eh, hajlängder. I centrum står en carcharodon megalodon* som ska vara en förhistorisk släkting till den fruktade vithajen och med en storlek på över 60 foot (vad blir det i meter?) så är det inte en liten makrill vi pratar om här.
  I våras kom nästan-direkt-på-dvd-filmen Open Water (2003) som trots sin minimala budget faktiskt hade en riktigt läskig filmidé; två dykare blir kvarlämnade på öppet hav fullt av hajar. Utan något mer än sina flytväster att försvara sig med blir paret givetvis snart uppvaktade av hajar.
  Andra hajklassiker är så klart Deep Blue Sea (1999), om hajar som utveckat en mänsklig intelligens, som inte alls är en speciellt dålig film - även om man kanske kunde ha önskat sig mindre spring i vattenfyllda korridorer och mer läskig haj som simmar fram och tillbaka. Filmen Red Water (2003) gjordes direkt för tv och hade gamle filmknegaren Lou Diamond Phillips (när ska stackaren få göra en bra film?) i huvudrollen. Det är inte bara hajar som är otäcka, pirajor biter rätt bra de också; Piranha (1978) är regisserad av Joe Dante som också gjorde Gremlins på 80-talet. Filmen handlar om människoätande pirajor som råkar släppas ut på bete på en semesterort. Klassikern Orca (1977) handlar inte heller om hajar, men dock en "killer whale" på jakt efter Richard Harris som Captain Nolan. Listan kan göras lång, vilka hajklassiker har jag missat?

* Oklart om det är något riktigt djur, eller ett påhitt för att vi ska bli imponerade.

4Kommentar:

Blogger Daniel sa...

"60 foot (vad blir det i meter?)"

Det blir ca 20 meter.

MVH

13 juni, 2005 17:22  
Blogger Eli sa...

Moje, tack - då vet jag! :)

13 juni, 2005 18:26  
Anonymous Anonym sa...

Blä, jag köpte jubileumsutgåvan av jaws 2000, känner mig lurad nu när det kommer en 30 åring med 2 timmar dokumentär :(

13 juni, 2005 20:41  
Anonymous Anonym sa...

Den fanns allt, de va en stor bjässe som åt vattenlevande dinosaurier. Mycket, fossil har hittats efter denna stora haj :P

Megalodon va det jag pratade om.

(Megalodon tänder på cirka 2-3 dm säljs på många internet sidor, hajar har gått om tänder så de finns gott om sådana till salu)

19 augusti, 2006 00:05  

Skicka en kommentar

INDEX

ELI
Rekommenderad veckodos: ett biofilmsbesök, två hyrfilmer och minst fyra tv-serier. Ser allt. Får dock efter ett år filmvetenskap utslag av tysk film från 1907.
Myser med: Sofia Coppolas klockrena soundtrack.
Bäst i vår: Garland och Boyles Sunshine - se den!
Testar på: Tim Minears Drive, på Fox.


FLX
Snittade som bäst 1,71 biobesök/vecka. Det satte 3 kids effektivt stopp för. Försöker nu dämpa abstinensen med TV. Och mat.
Är: inne på sommarens fjärde bag-i-box?!
Undrar: om X-Men: The Last Stand är värd att se?
Twofifty: 106


SAO
Har ett förflutet i KlubbSuper8 och hjärtat mitt i den lättsmälta delen av asiatisk filmkultur. Anser, efter att en bebis dök upp i december, att film ses lika bäst på egen duk som bio.
Prestationsångest: att förutspå nästa filmtrend.
Ser fram emot: Flx nyårslöfte.
Twofifty: 142