<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d11824150\x26blogName\x3dFilmomat\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dSILVER\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://filmomat.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3dsv_SE\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://filmomat.blogspot.com/\x26vt\x3d5122326630440060638', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

torsdag, juni 23, 2005

Zombies i sommarhettan


Zombies från 60-talet. Mycket läskigare i färg.

Inte nog med att Resident Evil är på gång med hela två filmer, gamle Zombieräven George A. Romero kommer nu i höst med vad som ska vara "His Ultimate Zombie Masterpiece". För den som inte vet är Romero alltså mannen bakom zombiefilmstorheterna Night of the Living Dead (1968), Dawn of the Dead (1978) och Day of the Dead (1985). Nu kommer alltså tetralogins fjärde film, Land of the Dead (2005), där zombierna tagit över hela världen. Spännande!
  Jag kan tänka mig att det svartvita myllret i 60-talets Night of the Living Dead står i rätt stor kontrast till 2005-års filmeffektfrossa. Men det är härligt att Romero (som fyllde 65 i år) fortfarande hänger med. Och underbart att placera Dennis Hopper i en av rollerna, jag tror att han gör sig ypperligt i en seg zombiemiljö.
  Intressant att nämna är att Romeros nya film alltså bara kommer ett år efter att remaken av Dawn of the Dead (1978) (nämligen Dawn of the Dead (2004) haft premiär. Vad vi har här är alltså ett filmepos (som till skillnad från Lucas Star Wars) faktiskt sträcker sig över hela 40 års tid. Det blir en intressant produktionscirkel som liksom aldrig sluts då det börjar göras remakes innan den sista filmen i serien ens haft premiär. Det har nog aldrig hänt förut. Dessutom är det en remake av Day of the Dead på gång med trolig premiär 2006.
  Land of the Dead ska enligt uppgifter ha svensk premiär den 28 oktober.

4Kommentar:

Anonymous Anonym sa...

Det måste vara unikt med remakes innan serien är slut. Visst skulle man kunna argumentera att det är en triologi och att den fjärde filmen är en eftersläntrare (sladdfilm?). Men eftersom det var ett spann på tio år mellan första och andra filmen så kan det snarare ses som typiskt Romero att dra ut på tiden.

I övrigt är Tetralogi ett bra ord som jag kommer att ta med mig hem. :-)

23 juni, 2005 12:23  
Blogger Fredrik Adolvsson sa...

Och det är inte slut än. Romero har sagt, att om den här filmen går tillräckligt bra, kan vi vänta oss både en och två till. En ny trilogi.

Det blir väl lite som Star Wars upplägg. Fast coolare.

23 juni, 2005 14:36  
Anonymous Anonym sa...

Hoppas Simon Pegg "överlever" och får en större roll i nästa.

24 juni, 2005 01:12  
Blogger Eli sa...

Niklas, haha, han spelar "Photo Booth Zombie" - och de brukar aldrig överleva. ;)

24 juni, 2005 12:41  

Skicka en kommentar

INDEX

ELI
Rekommenderad veckodos: ett biofilmsbesök, två hyrfilmer och minst fyra tv-serier. Ser allt. Får dock efter ett år filmvetenskap utslag av tysk film från 1907.
Myser med: Sofia Coppolas klockrena soundtrack.
Bäst i vår: Garland och Boyles Sunshine - se den!
Testar på: Tim Minears Drive, på Fox.


FLX
Snittade som bäst 1,71 biobesök/vecka. Det satte 3 kids effektivt stopp för. Försöker nu dämpa abstinensen med TV. Och mat.
Är: inne på sommarens fjärde bag-i-box?!
Undrar: om X-Men: The Last Stand är värd att se?
Twofifty: 106


SAO
Har ett förflutet i KlubbSuper8 och hjärtat mitt i den lättsmälta delen av asiatisk filmkultur. Anser, efter att en bebis dök upp i december, att film ses lika bäst på egen duk som bio.
Prestationsångest: att förutspå nästa filmtrend.
Ser fram emot: Flx nyårslöfte.
Twofifty: 142