<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d11824150\x26blogName\x3dFilmomat\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dSILVER\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://filmomat.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3dsv_SE\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://filmomat.blogspot.com/\x26vt\x3d5122326630440060638', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

måndag, september 12, 2005

FAVORIT: På filmspaning i Lissabon

En av Filmomats mer seriösa poster, som vi gärna (om pengarna tillät) skulle göra flera av, är filmspaningen från Lissabon. Trots att staden, och landet, inte är något stort filmland är de bokstavligen överösta med filmfestivaler. Ska du dit på semester, kolla in vår lista över festivalerna man inte får missa!



På El Corte Inglés stora filmkomplex går mest amerikanskt skräp. Många av Lissabons bussar gör reklam för film, här Be Cool.

Portugal är inget stort filmland. På rak arm skulle jag inte kunna räkna upp en enda film, eller regissör, från Spaniens lillebror. Och efter en del sökningar på nätet får jag faktiskt inte heller fram några titlar. Enligt allmovie.com har landet bara producerat sex "Major Films", var av jag inte sett en enda. Portugal saknar helt enkelt den fantastiska flora av film som kommer från Spanien, Frankrike och Italien.
  Vad man däremot kan ge det lilla landet cred för är att de (till skillnad från länderna ovan) inte dubbar sina filmer. Från början tror jag att det berodde på att landet helt enkelt inte hade råd. Idag är det förstås fantastiskt att man som icke-portugis kan gå på bio utan att behöva ser bra film stympad med dålig dubbning. Som bonus kan dessutom nämnas att portugiser är betydligt bättre på engelska än sina grannländer.

Bildern av biografen Sao Jorge kommer från den här utmärkta sidan, där finns även fler bilder på biografer i Lissabon.

Lissabon är ingen stor filmstad om man ser till antalet biografer. Jag vet inte det exakta antalet, men efter åtskilliga besök och promenader i stan blir man, som filmtok, förvånade över att man så sällan ser några. Inne i centrumkärnan finns några enstaka (gamla och mycket vackra) och ute i stora shoppingcentrum, som Amoreiras och El Corte Inglés, finns filmsalongkomplex a la Heron City.
  Väl inne i salongen är biograferna ungefär som vanligt. På gamla, och vackra, Sao Jorge i centrala Lissabon får man givetvis hjälp att hitta sin plats av en liten man med ficklampa. Volymen på filmen är lagom låg, så att det går att kommentera händelserna med polarna - eller prata om annat om filmen är trist. Lagom till andra eller tredje filmrullebytet pausar filmen och det är dags att gå ut i foajen och fortsätta snacket, eller fylla på pappskålen med nytt popcorn.

Portugal har årligen runt 29 filmfestivaler.

Trots Portugals relativt magra utbud av storfilmer eller biografer har landet faktiskt ett rejält gäng med filmfestivaler. Jag räknar, på filmsidan Ovarvideo, till 29 filmfestivaler - under bara 2005. Inte illa!
  Här är några av dem som går i Lissabon under året: Indie Lisboa - en festival med independent filmer som pågår i Lissabon mellan 21 april och 2 maj. Jag skulle mer än gärna ha velat vara där och se några filmer. Lisboa filmfest - festival i september för gayfilm. Doclisboa - dokumentärsfilmfestival i oktober. Cinanima - animerad filmfestival i november.

Poppis film på biograferna i Lissabon - i alla fall om man ska tro den massiva annonseringen.

Så vad går i salongerna i Lissabon just nu? I helgen såg jag att nästan alla bussar i stan gjorde reklam för tre olika Hollywoodproduktioner; Sahara med Penélope Cruz, The Pacifier (med det käcka portugisiska namnet O Chupeta) med Vin Diesel och John Travoltas Be Cool. Hollywood och USA var man än tittar, med andra ord. Trist. För jag är övertygad om att Portugal kan göra precis lika bra filmer som Italien och Spanien tillsammans.

Adios!
Los Elis - Filmomats utsända i Lissabon
ELI
Rekommenderad veckodos: ett biofilmsbesök, två hyrfilmer och minst fyra tv-serier. Ser allt. Får dock efter ett år filmvetenskap utslag av tysk film från 1907.
Myser med: Sofia Coppolas klockrena soundtrack.
Bäst i vår: Garland och Boyles Sunshine - se den!
Testar på: Tim Minears Drive, på Fox.


FLX
Snittade som bäst 1,71 biobesök/vecka. Det satte 3 kids effektivt stopp för. Försöker nu dämpa abstinensen med TV. Och mat.
Är: inne på sommarens fjärde bag-i-box?!
Undrar: om X-Men: The Last Stand är värd att se?
Twofifty: 106


SAO
Har ett förflutet i KlubbSuper8 och hjärtat mitt i den lättsmälta delen av asiatisk filmkultur. Anser, efter att en bebis dök upp i december, att film ses lika bäst på egen duk som bio.
Prestationsångest: att förutspå nästa filmtrend.
Ser fram emot: Flx nyårslöfte.
Twofifty: 142