<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar/11824150?origin\x3dhttp://filmomat.blogspot.com', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe", messageHandlersFilter: gapi.iframes.CROSS_ORIGIN_IFRAMES_FILTER, messageHandlers: { 'blogger-ping': function() {} } }); } }); </script>

måndag, oktober 17, 2005

Hayao Miyazaki vill inte jämföras med Disney


I Svenskan igår stid det att Hayao Miyazaki starkt ogillar att bli jämförd med Walt Disney. Ett brott som jag själv gjort mig skyldig till bland annat här på Filmomat. Nu står jag i den prekära situationen att vara både recensent och fan. Ska jag då lyda min idol och ångra att jag liknat honom vid Disney, eller skall jag stå vid mitt ord och tycka att Mr Miyazaki har fel?
  Ptja, han må vara en fantastiskt kreativ och duktig tecknare/regissör, men här har han fel. Citatet i Svenskan börjar
Disney var varken regissör eller tecknare.

Okej. För det första, Disney var definitivt en tecknare. Punkt. Jag vet inte ens hur han fått för sig att Disney inte var en tecknare. Jag hoppas nästan på att Hayao Miazaki är felciterad här. Om Disney var regissör är eventuellt en tvistefråga. att skapa tecknad film ger ju inte en traditionell regissörsroll speciellt inte på den tiden som Disney var verksam, men IMDB har honom i alla fall listad som regissör för 112 filmer. Så lite galet är det att påstå att Disney varken var regissör eller tecknare.
  Citatet fortsätter sedan med
Hur kan någon komma på idén att jämföra oss? Jag har aldrig sett något i en Disneyfilm som inspirerat mig.

Ja, enligt mig är i alla fall att bli inspirerad av någon och liknad vid någon, helt disparata saker. Så hur det skulle vara relevant för en liknelse om han blivit inspirerad av Disney kan jag inte förstå. Likheten ligger givetvis i valet av media (tecknad film), de fantasifulla berättelserna och de enorma persongallerier som både Walt Disney och Hayao Miyazaki skapat.
  Men kanske borde jag inte analysera sönder Mr. Miyazakis resonemang, det är ju ändå hans alldeles egna logik och friflaxande fantasi som har skapat så många fantasiska filmer som jag bara älskar. Nu på fredag har äntligen hans senaste film Det levande slottet premiär i Sverige*.

* Fast det hade varit kul om de även hade visat den med de Disney-producerade engelska rösterna. ;-)

Sao är Filmomats gästskribent.
Trots att han inte äger någon tv har han en imponerande bra koll på högkvalitativa tv-serier. Hans filmintresse är stort och tiltar nästan över till besatthet när det gäller film från Asien. Vi kan med andra ord vänta oss en hel del poster om asiatisk filmkultur i allmänhet och japansk film i synnerlighet från Filmomats nya filmfantast.
ELI
Rekommenderad veckodos: ett biofilmsbesök, två hyrfilmer och minst fyra tv-serier. Ser allt. Får dock efter ett år filmvetenskap utslag av tysk film från 1907.
Myser med: Sofia Coppolas klockrena soundtrack.
Bäst i vår: Garland och Boyles Sunshine - se den!
Testar på: Tim Minears Drive, på Fox.


FLX
Snittade som bäst 1,71 biobesök/vecka. Det satte 3 kids effektivt stopp för. Försöker nu dämpa abstinensen med TV. Och mat.
Är: inne på sommarens fjärde bag-i-box?!
Undrar: om X-Men: The Last Stand är värd att se?
Twofifty: 106


SAO
Har ett förflutet i KlubbSuper8 och hjärtat mitt i den lättsmälta delen av asiatisk filmkultur. Anser, efter att en bebis dök upp i december, att film ses lika bäst på egen duk som bio.
Prestationsångest: att förutspå nästa filmtrend.
Ser fram emot: Flx nyårslöfte.
Twofifty: 142