<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d11824150\x26blogName\x3dFilmomat\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dSILVER\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://filmomat.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3dsv_SE\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://filmomat.blogspot.com/\x26vt\x3d5122326630440060638', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

torsdag, april 06, 2006

Smuts, svett och rasism i Australien

Skitig, ond och outsägligt vacker, igår såg jag den otäcka filmen The Proposition (2005).
Med djup svärta tecknas ett porträtt över fyra bröder som lever utanför lagen i 1800-talets Australien, och de män som jagar dem. Inledninger ger sken av en klassisk historia med rättrådiga och ärliga skurkar och korrupta, onda poliser. Efter ett kort tag står det dock klart att ingen är god (men några är definitivt genomruttna) i den här berättelsen och situationen är mer komplex och mångbottnad än man först tror.

Svett, bröder och oändliga vidder.


På ytan är det en enkel berättelse. Två personer från ett gäng blir tillfångatagna, den ena kommer att hängas inom nio dagar om inte den andra lyckas överlämna resten av gänget till polisen innan tidsfristen gått ut. Men så snart filmen har satt igång så är originalstoryn nästan ointressant, istället fänglsas vi av den olyckliga polischefen och hans melankoliska fru, den äldsta broderns förvridna familjekärlek, polisernas människoförakt och mellanbroderns (Guy Pearce) lojalitetsvånda. Många svåra ämnen tas upp som rasism, barnlöshet, blodshämnd och korruption, och alla beskrivs med samma illaluktande, ocensurerade realism som de personer som bor i det ogästvänliga australiensiska inlandet. Aboriginer betraktas genomgående som djur, människor straffas utan rättegång och över allt dallrar den brännheta solen.

Det har talats en del om The Proposition, Nick Caves manusdebut (fast enligt IMDB har han faktiskt hjälpt till med manuset till Ghosts... of the Civil Dead (1988) tidigare, även den regisserad av John Hillcoat). Själv måste jag säga att jag inte är så imponerad av just manuset, inte för att det är dåligt. Tvärtom är det en bra historia och den är intressant berättad, men tillsammans med fantastisk regi, förstklassiga prestationer från samtliga skådespelare och ett bedövande foto framstår ändå manuset som den svagaste länken i en suverän produktion.

Det verkar som att The Proposition kommer att gå upp på biografer i USA till sommaren, så det finns fortfarande hopp om att den kommer till Sverige, men än så länge är det importvideo som gäller. Ja, jag gjorde visst halvdan reasearch igår. Triangelfilm visar visst filmen redan. Toppen tycker jag och tack till jarno som uppmärksammade mig på att den visas i Sverige.

Andra bloggar om: Proposition, Nick Cave, film

4Kommentar:

Anonymous Anonym sa...

Den finns på bio i Göteborg i alla fall.

06 april, 2006 09:23  
Blogger sao sa...

Vad trevligt. Det inger hopp. Du vet inte vem som visar den, någon av de stora kedjorna eller en liten frikörare?

06 april, 2006 10:03  
Anonymous Anonym sa...

Hittar inte den någonstans i hufvudstaden... :(

06 april, 2006 13:28  
Blogger sao sa...

vargklo: Det är underligt. Triangelfilm har den "på repertoaren", men ingen av deras biografer verkar visa den.

06 april, 2006 23:10  

Skicka en kommentar

INDEX

ELI
Rekommenderad veckodos: ett biofilmsbesök, två hyrfilmer och minst fyra tv-serier. Ser allt. Får dock efter ett år filmvetenskap utslag av tysk film från 1907.
Myser med: Sofia Coppolas klockrena soundtrack.
Bäst i vår: Garland och Boyles Sunshine - se den!
Testar på: Tim Minears Drive, på Fox.


FLX
Snittade som bäst 1,71 biobesök/vecka. Det satte 3 kids effektivt stopp för. Försöker nu dämpa abstinensen med TV. Och mat.
Är: inne på sommarens fjärde bag-i-box?!
Undrar: om X-Men: The Last Stand är värd att se?
Twofifty: 106


SAO
Har ett förflutet i KlubbSuper8 och hjärtat mitt i den lättsmälta delen av asiatisk filmkultur. Anser, efter att en bebis dök upp i december, att film ses lika bäst på egen duk som bio.
Prestationsångest: att förutspå nästa filmtrend.
Ser fram emot: Flx nyårslöfte.
Twofifty: 142