<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d11824150\x26blogName\x3dFilmomat\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dSILVER\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://filmomat.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3dsv_SE\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://filmomat.blogspot.com/\x26vt\x3d5122326630440060638', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

söndag, april 02, 2006

Spike Lee, tack för Inside Man


Inside Man - smart och snyggt.

Det var aldrig något snack om huruvida Inside Man (2006) skulle vara bra eller inte - frågan var bara hur bra den skulle vara. Svaret? Den är skitbra!
  Spike Lee, som bland annat gett oss 25th Hour (2002) och Malcolm X (1992), visar att han, trots rätt långa uppehåll, återigen satsat på mycket genomarbetat manus, suverän casting och läckert fotoarbete.
  Handlingen kan till en början tyckas något banal. Clive Owen leder en liten grupp bankrånare som ska genomföra det perfekta bankrånet i en bank på Wall Street. Genom att klä både sig själva och sin gisslan i samma arbetaroveraller och med mask över ansiktet blir de omöjliga att känna igen. Denzel Washingtons polis, som egentligen står under internutredning, får chansen att agera förhandlare med rånarna men duperas snabbt av högre personer i samhällshierarkin. Och vad händer egentligen, kan man kalla det för rån när inget tycks taget från bankens valv? Och var har egentligen bankrånarna tagit vägen?
  Clive Owens bankrånare är smart och sexig, Denzel Washington visar att han återigen är som gjuten i Lees filmer, Jodie Foster är så kaxig att till och med hennes näsa ser spetsigare ut än vanligt och Willem Dafoe, som gjort en del jäkligt bra biroller på sista tiden, är kockren som insatspolis.
  Manusförfattaren Russell Gewirtz gör en strålande debut och har verkligen tänkt till. Handlingen vänder och vrider på sig, dialogen är smart och rolig och tempot behagligt.
  Det är möjligt, till och med mycket möjligt, att jag hyllar den är filmen lite för mycket. Men jag är enormt svag för smarta och snygga heist-filmer och som sådan lämnar Inside Man ingenting i övrigt att önska. Den är 129 minuter riktigt sevärd filmremsa.
  Om man ska ha några invändningar mot filmen kunde Spike Lee kanske ha tagit den rasistiska vinkeln något längre, utan att alls förlora i spänning. Men som jag ser det har Lee all tid i världen för sådana filmer. Riktigt bra, snygga och smarta heist-filmer får vi dock alldeles för sällan.

Spike Lee in action.


Andra bloggar om: , , ,

5Kommentar:

Blogger Eli sa...

Aron, japp! Både på SF och Astoria. Hade premiär i fredags, tror jag.

02 april, 2006 23:16  
Anonymous Anonym sa...

Jag håller med, Inside Man var riktigt bra. Såg den på premiären i fredags. :)

03 april, 2006 00:23  
Anonymous Anonym sa...

Oj! Bra recension! Blev riktigt sugen på att se den nu...! :]

03 april, 2006 07:14  
Blogger sao sa...

Jaha, då måste jag nog se den också.
Fast jag är lite orolig nu när du hausseat det så mycket.

03 april, 2006 11:00  
Blogger Eli sa...

Aron, åh ja - det ser vi verkligen som uppmuntran! De är stambesökareläsare som du som gör att vi orkar fortsätta att posta!

06 april, 2006 09:42  

Skicka en kommentar

INDEX

ELI
Rekommenderad veckodos: ett biofilmsbesök, två hyrfilmer och minst fyra tv-serier. Ser allt. Får dock efter ett år filmvetenskap utslag av tysk film från 1907.
Myser med: Sofia Coppolas klockrena soundtrack.
Bäst i vår: Garland och Boyles Sunshine - se den!
Testar på: Tim Minears Drive, på Fox.


FLX
Snittade som bäst 1,71 biobesök/vecka. Det satte 3 kids effektivt stopp för. Försöker nu dämpa abstinensen med TV. Och mat.
Är: inne på sommarens fjärde bag-i-box?!
Undrar: om X-Men: The Last Stand är värd att se?
Twofifty: 106


SAO
Har ett förflutet i KlubbSuper8 och hjärtat mitt i den lättsmälta delen av asiatisk filmkultur. Anser, efter att en bebis dök upp i december, att film ses lika bäst på egen duk som bio.
Prestationsångest: att förutspå nästa filmtrend.
Ser fram emot: Flx nyårslöfte.
Twofifty: 142