<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d11824150\x26blogName\x3dFilmomat\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dSILVER\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://filmomat.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3dsv_SE\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://filmomat.blogspot.com/\x26vt\x3d5122326630440060638', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

tisdag, juni 20, 2006

Valet -08 på vita duken.

2008 är det val i USA och redan nu märks det hur de båda sidorna har börjat leta positioner - på vita duken. De politiska filmerna duggar tätt som kulor i en Arnoldrulle just nu.

När JFK blev vald till president 1960 så var det mycket för att han insåg att debatterna alltmer följdes på TV och att den visuella framtoningen var viktig. Det brukar sägas att Kennedy vann för att han var snyggast, men han vann för att han insåg värdet av rätt sorts exponering.
Bush vs. Gore


Politiska filmer har funnits lika länge som filmen själv men på senare tid verkar de ha gått från att att reflektera och eventuellt skapa debatt till att verka direkt i det politiska rummet. Förra valet fick vi Farenheit 9/11 den här valperioden började filmerna köa redan första året med t ex Good night and Good Luck om McCarthyprocesserna och övertydligt pekande på dagens samhällsklimat. Who Killed the Electric Car diskuterar hur oljeföretagen aktivt motarbetat miljövänliga alternativ. På samma spår är An Inconvinient Truth som låter Demokraternas förrförra presidentkandidat Al Gore presentera sin syn på miljöförstöringen i världen, många har pekat på filmen som hans politiska comeback. Kanske till och med redan till valet 2008. Är Al Gore vår tids JFK, den kandidat som ser den fulla potentialen i ett media och utnyttjar den. För det är ingen slump att Arnold, Clintan och Jesse Ventura lyckats knipa politiska positioner, för att inte tala om Reagan.

Andra nya(?) politiska filmer:
Why We Fight (2005)
Road to Guantanamo (2006)
The War Tapes (2006)


Andra bloggar om: , ,
ELI
Rekommenderad veckodos: ett biofilmsbesök, två hyrfilmer och minst fyra tv-serier. Ser allt. Får dock efter ett år filmvetenskap utslag av tysk film från 1907.
Myser med: Sofia Coppolas klockrena soundtrack.
Bäst i vår: Garland och Boyles Sunshine - se den!
Testar på: Tim Minears Drive, på Fox.


FLX
Snittade som bäst 1,71 biobesök/vecka. Det satte 3 kids effektivt stopp för. Försöker nu dämpa abstinensen med TV. Och mat.
Är: inne på sommarens fjärde bag-i-box?!
Undrar: om X-Men: The Last Stand är värd att se?
Twofifty: 106


SAO
Har ett förflutet i KlubbSuper8 och hjärtat mitt i den lättsmälta delen av asiatisk filmkultur. Anser, efter att en bebis dök upp i december, att film ses lika bäst på egen duk som bio.
Prestationsångest: att förutspå nästa filmtrend.
Ser fram emot: Flx nyårslöfte.
Twofifty: 142