<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d11824150\x26blogName\x3dFilmomat\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dSILVER\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://filmomat.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3dsv_SE\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://filmomat.blogspot.com/\x26vt\x3d5122326630440060638', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

fredag, maj 19, 2006

Skvaller du (kanske) inte visste om Da Vinci-koden


Filmen The Da Vinci Code (2006) är vårens stora biohändelse. Inte ens MI3 (2006) verkar dra lika mycket press (och då gör Tompa Cruise ett heltidsjobb för att promota filmen). Nu på fredag har filmen Sverigepremiär och det känns som att de två grupperna "Den här filmen måste jag se" och "Boken var ju skit" är ungefär lika stora. Själv ska jag se filmen på lördag och lovar att skriva en så saftig recension jag bara kan.
  Hur som helst. Visste ni att Joel Surnow, skaparen bakom tv-serien 24, tyckte att Dan Browns bok skulle passa ypperligt som story till säsong tre av 24? Men att Brown tacka ner till erbjudandet. Eller att George Clooney, Russell Crowe och Hugh Jackman var tilltänkta för rollen som Robert Langdon. Och att Bill Paxton faktiskt var regissören Ron Howards förstahandsval? Tom Hanks var ju som bekant den som tillslut fick rollen.
  Visst ni förresten att som tack för att president Jacques Chirac var så tillmötesgående vid filmarbetet i Paris ville han att hans dotters bästa kompis skulle få rollen som Sophie Neveu (som slutligen gick till plutläppen Audrey Tautou)? Och enligt Jean Reno skrev Brown karaktären Inspector Fache med honom i åtanke. Kan det betyda att Brown tänkte sig boken som film redan i ett sådant tidigt stadium?

Som en del i filmens pr har ett gäng hemliga koder och ledtrådar lagts ut i filmtrailers och intervjuer. Det är något som jag faktiskt helt missat tidigare. Om det är någon som vet något mer om det får ni gärna berätta! Men se till exempel Sony Pictures bloggsida seekthecodes.com (vars namn man hittade först genom att lägga om ordningen på några upplysta bokstäver i filmens första trailer. Sidan sköts av någon som kallar sig för Lisa S - vilket både kan referera till Mona Lisa, men också till Silas (filmens bov).
  Eftersom filmen har premiär den 19 maj i nästan hela världen (i alla fall Europa och USA) finns det nu protestsidor på nätet som ber alla sanna kristna att bojkotta filmen genom att gå och se den här istället, så att den kommer före Da Vinci-koden på alla topplistor. Lite fånigt kan jag tycka.
  En imponerande sak med filmen är att enligt webbplatsen moviemistakes.com innehåller filmen bara ett fel*! Det är den scen där Sophie sätter en gps-sändare i en tvål och kastar ut genom toafönstret på Louvren. Problemet är bara att toaletterna i den delen av byggnaden inte har några fönster.

* Ok, det lär ju bli fler i nästa vecka när filmen haft premiär.

Andra bloggar om: , , , , ,

3Kommentar:

Blogger Eli sa...

Monica, ja - du vet den där pyttekorta scientologen som mest gör actionfilm nuförtiden?

19 maj, 2006 14:49  
Anonymous Anonym sa...

Jag såg en utav de amerikanska late shows (kommer ej ihåg om det var Letterman, Leno eller Conan) nyligen där Ron Howard tillbakavisade ryktet om att Jacques Chirac hade bett om att en bekant skulle få vara med i filmen.

20 maj, 2006 00:38  
Anonymous Anonym sa...

Jesus=Gud enligt kristendomen var ju könslös (inget sex begär annat än godhet). Varning för Herodes hycklare är ju rotsynd nr 1= stå framför tv-rutan å säga en sak och en annan när den stängts.
Jag personligen tror att det kan finnas medicinska bevis efter korset= ta psoriasis som kopplats till protein, LL37 som läker hud och ger bättre slemhinner och tex förhindrar prostata. Eller drick inte (tiaminbrist), röd vin (bra retviatrol) och lite hög kalorikost ger skydd mot mkt.

Rinnande vatten, gravitation= gå på vatten trots gravitation...Nu finns anti-gravitationspatent i USA (Boris volfson). Man kan tänka sig att vi ska söka riket, inte fast åsiktspacket, i mörk energi (som vi inte känner till). Den omsluter ju vanlig materia.
Var som ett barn och pröva allt med fritt sinne. Kan det vara målet med böckerna , medvetet eller omedvetet? Eller vill han avfärda en stor konspiration som avslöjar mkt mer under ytan?
Just att knäcka koden som Newton försökte hela livet (1666 publicerades gravitationslagarna).

20 maj, 2006 15:35  

Skicka en kommentar

INDEX

ELI
Rekommenderad veckodos: ett biofilmsbesök, två hyrfilmer och minst fyra tv-serier. Ser allt. Får dock efter ett år filmvetenskap utslag av tysk film från 1907.
Myser med: Sofia Coppolas klockrena soundtrack.
Bäst i vår: Garland och Boyles Sunshine - se den!
Testar på: Tim Minears Drive, på Fox.


FLX
Snittade som bäst 1,71 biobesök/vecka. Det satte 3 kids effektivt stopp för. Försöker nu dämpa abstinensen med TV. Och mat.
Är: inne på sommarens fjärde bag-i-box?!
Undrar: om X-Men: The Last Stand är värd att se?
Twofifty: 106


SAO
Har ett förflutet i KlubbSuper8 och hjärtat mitt i den lättsmälta delen av asiatisk filmkultur. Anser, efter att en bebis dök upp i december, att film ses lika bäst på egen duk som bio.
Prestationsångest: att förutspå nästa filmtrend.
Ser fram emot: Flx nyårslöfte.
Twofifty: 142