<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar/11824150?origin\x3dhttp://filmomat.blogspot.com', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe", messageHandlersFilter: gapi.iframes.CROSS_ORIGIN_IFRAMES_FILTER, messageHandlers: { 'blogger-ping': function() {} } }); } }); </script>

onsdag, juli 20, 2005

Tar The Crow aldrig slut?


Edward Furlong på "VIP Press Screening" för The Crow: Wicked Prayers dvd-släpp. Bilderna kommer från Wenn.

Ännu en The Crow-film har kommit ut i USA; The Crow: Wicked Prayer är nu den fjärde i raden. Som många säkert minns var det rätt mycket rabalder runt den första filmen eftersom huvudpersonen Brandon Lee gick och dog under inspelningen. Mycket tragiskt, men det gav nog onekligen filmen en liten extra push när det, 1994, var dags för filmens premiär. Andra filmer som följt är The Crow: City of Angels (1996) och The Crow: Salvation (2000).
  The Crow, originalet, är en mycket mörk och vacker filmatisering av James O'Barrs serie med samma namn, och en tydlig trendsättare för andra filmer fulla av mörksinta män i läderbyxor.
  Hur som helst, i och med den fjärde Crow-filmen tycks i alla fall svenska filminköpare tvivla på konceptet eftersom det verkar som att filmen inte ens kommer att gå upp på bio. Istället kommer den direkt ut i videohyllorna. Själv undrar jag lite över vad som hänt med Edward Furlong, som spelar Jimmy Cuervo/The Crow? Det var så länge sedan jag hörde något från honom att jag nästan var på väg att skriva en " Whatever happened to...". Men uppenbarligen gör killen fortfarande filmer, även fast han är långt i från sitt forna jag i Terminator 2: Judgment Day (1991).
  En annan skådis (dock inte riktigt en föredetting ännu) som det gått lite sisådär för är David Boreanaz - som med uppenbar vana fått spela Death i nya Crow-filmen. Bra, ju mer Boreanaz i svårmodiga roller desto bättre för oss biobesökare!
  Så om du känner att du inte fått din Crow-dos uppfylld på länge är det snart dags att börja spana längs videohyllan.

tisdag, juli 19, 2005

Charlize Theron inte trovärdig som Æon Flux


Lika? Nja...

Är det bara jag som tycker att castingen till filmatiseringen av tecknade Æon Flux (1995) är lite, tja - överilad? Charlize Theron som Æon känns helt enkelt inte speciellt trovärdig.
  Och vad tänker Charlize Theron egentligen på? Hon har ju gjort så bra ifrån sig med Monster (2003). Det måste vara någon slags superhjältehybris som drabbar unga hyllade skådespelare (Angelina Jolie gjorde Tomb Raider (2001) efter begåvade Girl, Interrupted (1999) och titta bara på Natalie Portman som gör V for Vendetta efter filmer som Garden State (2004) och Closer (2004)* Tobey Maguire som efter filmer som The Cider House Rules (1999) och Wonder Boys (2000) helt tycks fastnat i Spider-Manfilmernas nät). Frågan är förresten om inte Angelina Jolie hade gjorde bättre ifrån sig som Æon än präktiga Lara Croft? Eller varför inte Uma Thurman? Där har vi en mager foxighet kombinerad med talang som verkligen skulle kunna fungera.
  Bakom kommande Æon Flux står i alla fall regissören Karyn Kusama, som tidigare gjort hyllade Girlfight (2000).
  Och så slutligen en liten vädjan till Mtv, snälla - återuppta geniala Liquid Television. Snälla, snälla...?

* V for Vendetta tycks inte vara någon superhjältefilm, varför Portmanexemplet inte var det bästa. Filmen är dock baserad på en tecknad förlaga.

Smurfarna blir långfilm


Gammelsmurfen
Min barndoms leksaksfavoritplastgubbar (phu!) ska bli film, enligt tidningen Variety. Det är Paramount Pictures som nu fått rättigheterna att göra en långfilm med smurfarna. Konceptet är tänkt att hålla i tre filmer med premiär för den första filmen 2008. Producent för filmerna blir Jordan Kerner (vars enda storhet som producent nog bara är Fried Green Tomatoes (1991).
  Rätt kul tycker jag och ser verkligen fram emot att få veta vilka skådespelare som ska få göra vilka röster. Jennifer Lopez som Smurfan och kanske Woody Allen som förvirrad Gammelsmurf?

söndag, juli 17, 2005

Conan The Barbarian gör comback

Hihi - det här är bara för roligt för att inte nämnas: Conan The Barbarian ska göra comback.
  Det är bolaget Warner som nu satsar på att konceptet Conan fortfarande drar biobesökare. Bakom idén står Warners "production president" Jeff Robinov, som tillsammans med Christopher Nolan, inte bara väckte liv i Batman utan även gjort superhjälten både hipp och sexig.
  Så här skriver Moviehole:
Waiting for a "Conan" script from an unnamed action writer-director (rumoured to be Robert Rodriguez), Robinov is committed to producing the film within the next year.

"I love the character," says Robinov, who is going back to two of the original stories. "It all depends on how the character is realized and the execution of the movie. You hope to satisfy the fan base and the broader audience. There has always been a fan base for the Conan character. So many years have gone by. You have to get to the core of who the Conan character was. It's like catching mercury."

De dåliga nyheterna är dock att vi knappast kommer att se Arnold Schwarzenegger göra skådespelarcomeback. Killen ser ju visserligen Conan-ig ut och är rejält vältränad, men Warner verkar ha andra planer. Vem skulle du vilja se som en ny och modernare Conan? Jag är nöjd så länge vi slipper Vin Diesel eller Orlando Bloom i rollen!

torsdag, juli 14, 2005

FILMOMAT maj: Star Wars & Ramen Ki-Mama


Som ni säkert vet vi det här laget har bloggen Filmomat sitt ursprung i Filmomats månatliga film och mat-träffar. Här kommer, lite i senaste laget, några tankar och reflektioner från vår film och mat-träff i maj.
  Filmen för månaden blev ju givetvis vårens storfilm; Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith (2005). Efter de halvlyckade Star Wars: Episode I - The Phantom Menace (1999) och Star Wars: Episode II - Attack of the Clones (2002), där i alla fall jag tyckte att George Lucas tappat bort sig lite, är Revenge of the Sith faktiskt riktigt intressant. Visst, gott och ont har väl aldrig varit lättare att känna igen och replikerna är fortfarande förvånande ogenomarbetade men det är något med Anakin Skywalkers oundvikliga öde som faktiskt berör.
  Effekterna och finesserna i filmen är självklart helt överväldigande (THX-ljudet får håret att resa sig på huvudet) men flera gånger känns det som att filmens handling bara är ett i Lucas ögon ointressant ramverk för effekternas skull (precis som bedårande söta Natalie Portmans Padmé bara är med i flera scener för att visa upp sina olika kläder). Och det är synd, för Star Wars-filmerna (kanske än mer de första) består av en så intressant stomme. Filmernas huvudhandling har ju helt klart stoff i paritet med en romansvit på hög romantisk nivå.
  Nåväl. Revenge of the Sith vacklar en hel del. Och det känns rätt väntat. Yoda är givetvis alltid lika tuff och rätt, medan Ewan McGregors Obi-Wan Kenobi känns överspelad och inte alls trovärdig. Men i slutändan är Star Wars alltid Star Wars, och i brist på andra filmer fulla av lasersvärd och flowerpoweridéer som The Force är det faktiskt ett välkommet tillskott i den rätt magra fantasy/science fiction-genren.

Efter 140 minuter Star Wars valde vi att testa nudelhaket Ramen Ki-Mama. Mmm, riktigt gott och extra plus för mysiga lokaler (på Birger Jarlsgatan 93) och meny med bilder på varje rätt a la Japan. Med ett gäng läckra rätter, både med och utan nudlar, vara av inte en enda kostar speciellt mycket över 100 kronor (de flesta rätter kostar rejält under 100 kronor) är Ramen Ki-Mama extremt prisvärt. Jag har svårt att tänka mig någon annan restaurang i Stockholm där man får så mycket högklassig mat för en sådan liten peng. Hit går vi absolut igen!

onsdag, juli 13, 2005

Uppföljare till The Usual Suspects?


Ett rykte för att vi ska bli knäsvaga?

Är det sant, är det möjligt, kan det verkligen vara så att kanonfilmen The Usual Suspects (1995) ska få en uppföljare?
  Så här skriver Cinema Confidential News, lite kryptiskt:
Sydney Confidential is reporting that Kevin Spacey will be growing his hair back after working with Bryan Singer as Lex Luthor for "Superman Returns," currently shooting in Australia right now.

Men innbär det verkligen att det är en uppföljare på gång? Jag hittar liknande information, och en hel del spekulationer, på andra filmsidor - men ingen verkar ha någon fakta av stubstans att dela med sig av. Det verkar som att det är den brittiska tabloidtidningen The Daily Mail som startat ryktet (se notisen ovan) och där uttalar sig bland annat skådespelaren Chazz Palminteri, som var med i förra filmen:
They're past the 'talking about it' stage. I'm looking forward to it. The title they like is Searching for Keyser Soze.

Men än så länge är det här nog mest bara rykten, även om det är mycket mycket goda sådana. Och hallå, "Searching for Keyser Soze" - bättre titel är jag övertygad om att Brian Singer kan komma på!

tisdag, juli 12, 2005

David Fincher äntligen tillbaka


David Fincher tillbaka med två nya filmer.

Från Fredrik på Organiserat Kaos kommer den här fantastiska nyheten (som kanske egentligen inte är någon nyhet?): David Fincher är äntligen tillbaka med inte bara en utan hela två filmer!
  För den som inte vet är Fincher alltså geniet bakom filmerna Se7en (1995) och Fight Club (1999). Det var även han som gjorde den lilla Judy Foster-pärlan Panic Room (2002). Och nu är det alltså dags igen. De två filmerna som är på gång är Zodiac (2006), med bland annat Robert Downey Jr. (kul att någon fortfarande tror på honom), Jake Gyllenhaal och en av mina all-time favoritskådisar Gary Oldman, och The Curious Case of Benjamin Button (2006), med bedårande Cate Blanchett och blivande pappan Brad Pitt, baserad på F. Scott Fitzgeralds bok om en man som vid 50 års ålder plötsligt börjar åldras baklänges. Intressant. Filmen Zodiac är baserad på Robert Graysmiths bok med samma namn. Graysmith har även skrivit uppföljaren Zodiac Unmasked - har vi tur kanske även den blir film.
  Huruvida även de här två filmerna följer trenden att avslutas med att huvudpersonen försöker begå självmord återstår att se, svart och krypande lär det dock helt klart bli.
  Inspelningen av de två filmerna är ännu inte igång, så det lär nog dröja innan vi ser röken av någon Sverigepremiär.
  Gå in på den här filmbloggen om David Fincher för mer nyheter om vad regissören pysslar med.

måndag, juli 04, 2005

Vad du måste veta från Hollywoodfabriken

Hollywood, åh, Hollywood. Det är mycket nytt som händer just nu i filmvärlden. Här är några axplock för den som vill känna sig up to date nästa gång det är filmkväll med mer snack än film.

1. De första bilderna från Ron Howard's The Da Vinci Code har släppts och givetvis föreställer de Tom Hanks. Kanske kan vi gissa att det är en "riktig" trailer på gång också, istället för den rätt tramsiga varianten som släpptes för några veckor sedan? [via Coming Soon!]



2. Sommarens absolut snyggaste filmaffisch är här. Det är James Mangolds film Walk the Line (2005), med Joaquin Phoenix och Reese Witherspoon, om de första musikåren i Johnny Cash liv, som fått en riktigt strålande snygg affisch. Mangold har tidigare gjort mycket bra ifrån sig med filmer som Cop Land (1997), Girl, Interrupted (1999) och Identity (2003).

3. Alexander Payne, mannen bakom underbara vinfilmen Sideways (2004), och David Dobkin, komedin Wedding Crashers (2005), planerar att göra en film tillsammans. Filmen, som troligtvis ska heta I Now Pronounce You Chuck And Larry, kommer att handla om två brandmän som spelar homosexuella för ett försäkringslureri. "It's a Tootsie-type movie", säger Dobkin till Empire. Filmen kan inte bli annat än toppenbra!

4. Det lär knappast bli någon Robin i uppföljaren till succéfilmen Batman begins (premiär i Sverige den 27 juli). Varken Christian Bale eller filmens regissör Christopher Nolan verkar ett dugg intresserade av en tonåring i trikå. Så här sa Bale till Mtv härromdagen:
Thank God, there was no Robin. You really don't need him because Robin makes it campy and not dark.
[via The Hollywood News]

5. Om någon mot förmodan skulle ha missat att den första trailern från Peter Jacksons King Kong (2005) äntlingen är släppt så finns det ingen anledning till panik. Trailern finns här att titta på, och dessutom har Rope of Silicon ett gäng bra stillbilder från filmen. Filmen har USA-premiär den 14 december i år. Det kommer att bli storslaget.
ELI
Rekommenderad veckodos: ett biofilmsbesök, två hyrfilmer och minst fyra tv-serier. Ser allt. Får dock efter ett år filmvetenskap utslag av tysk film från 1907.
Myser med: Sofia Coppolas klockrena soundtrack.
Bäst i vår: Garland och Boyles Sunshine - se den!
Testar på: Tim Minears Drive, på Fox.


FLX
Snittade som bäst 1,71 biobesök/vecka. Det satte 3 kids effektivt stopp för. Försöker nu dämpa abstinensen med TV. Och mat.
Är: inne på sommarens fjärde bag-i-box?!
Undrar: om X-Men: The Last Stand är värd att se?
Twofifty: 106


SAO
Har ett förflutet i KlubbSuper8 och hjärtat mitt i den lättsmälta delen av asiatisk filmkultur. Anser, efter att en bebis dök upp i december, att film ses lika bäst på egen duk som bio.
Prestationsångest: att förutspå nästa filmtrend.
Ser fram emot: Flx nyårslöfte.
Twofifty: 142