<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d11824150\x26blogName\x3dFilmomat\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dSILVER\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://filmomat.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3dsv_SE\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://filmomat.blogspot.com/\x26vt\x3d5122326630440060638', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

torsdag, augusti 11, 2005

Asiatisk kvartett

Det går mycket bra asiatisk film på bio just nu (i alla fall för oss som bor nära en storstad). Här är fyra filmer som inte bör missas!


Barnen som inte fanns
En film av Hirokazu Kore-eda, Japan 2004, 141 min
Fyra syskon lever lyckligt med sin mamma i en liten lägenhet i Tokyo. Alla barnen har olika pappor och har aldrig gått i skolan. Hyresvärden vet inte ens om att tre av barnen bor där, det är inte tillåtet med mer än ett barn per lägenhet. En dag lämnar mamman lite pengar och en lapp till det äldsta barnet och ber honom ta hand om sina syskon. Barnen gör sitt bästa för att överleva i sin egen lilla värld där de hittar på och följer sina egna regler. När de tvingas ge sig ut i världen utanför lägenheten rubbas den bräckliga balans som hållit ihop dem.


Hemligt begär
En film av E J-Young, Sydkorea, 2004, 124 min
En koreansk filmatisering av de Laclos roman Farlig förbindelse. Historien om promiskuitet och svek i 1700-talets Frankrike har flyttats till Korea under Chosun dynastins slutskede. Den oemotståndliga Lady Cho övertalar Cho-won, en kvinnotjusare, att förföra den unga Soh-ok som är hennes mans älskarinna. Cho-won har dock helt andra utmaningar i sikte. Romanen filmades 1988 av Stephen Frears med Glenn Close och John Malkovich i huvudrollerna. Hemligt begär får den att blekna i jämförelse i sina uttalat sexuella scener, nakenhet och fräckhet. Filmen är den största hittills i Sydkorea, både i budget och publiksiffror. En tredjedel av budgeten har använts till kostymerna och det är en scenografisk och bildmässig storfilm med några av Sydkoreas mest kända skådespelare i rollerna.


Beijing Bicycle
En film av Xiaoshuai Wang, Kina 2001, 115 min
Beijing idag. Guei anländer staden från landet och får jobb som cykelbud. För att få jobbet så måste han köpa den cykel han ska använda, hans arbetsgivare drar av på hans lön för detta. En dag när cykeln är nära betald så blir den stulen och Guei får sparken. Den som stulit cykeln är Jian, en student som behöver en cykel för att imponera på sina klasskamrater. En film som handlar om en man som försöker få tillbaks det som rättmätigt tillhör honom, men också om moderniseringen av Kina, kampen mellan klasserna, de fattiga från landsbygden och de utbildade i städerna.


Samaritan Girl
En film av Kim Ki-duk, Sydkorea 2004, 95 min
Yeo-Jin bor tillsammans med sin pappa i Seoul. Hennes bästa vän Jae-young prostituerar sig för att tjäna ihop pengar till en resa till Europa för de båda. Flickorna står varandra mycket nära och Jeo-jin både bevakar sin vän svartsjukt och hjälper henne kontakta torskar. När polisen gör en razzia på det hotell där Jae-young befinner sig så hoppar hon ut genom ett fönster och dör senare av sina skador. Shockad av sin väns död så börjar Yeo-Jin leta upp Jae-youngs kunder för att ge dom deras pengar tillbaks. En dag får Yeo-yins pappa syn på sin dotter tillsammans med en man på ett hotell. Vetskapen om vad hon håller på med förändrar honom. Han börjar förfölja de män som dottern träffat.

Flx, jag vill se dem alla - har du tid att gå på bio med mig?

5Kommentar:

Blogger Fredrik Adolvsson sa...

Jag bor på så helfel ställe att det inte är riktigt klokt nånstans.

11 augusti, 2005 16:42  
Blogger Eli sa...

Fredrik, du och din blogg får använda er semester till att åka upp på filmweekend till Sthlm och beta av en tio-tolv filmer på tre dagar. :)
Det är sunt, det är trevlig och det är underhållande.

11 augusti, 2005 16:52  
Blogger Fredrik Adolvsson sa...

Oh, vilken lysande idé! Naturligtvis kommer behövs lite mer ekonomi än jag har för att faktiskt klara av det, men jag älskar tanken.

För några år, det måste ha varit 98 eller 99, åkte jag och en kompis upp till Stockholm med ett mål - köpa seriealbum och tidningar. Visst hade vi kunnat beställa, men att faktiskt gå i butikerna var ju en del av hela grejen. Och vi var där bara en dag, sen åkte vi hem igen.

Riktigt roligt var det i alla fall, och det här känns ju lite på samma nivå. Fast ännu mera. Och med bloggfaktorn.

Nu blev jag riktigt sugen. Om jag inte vore så söt och oförstörd, skulle jag kunna sälja min kropp för att få råd.

Men en dag... en dag...

11 augusti, 2005 18:33  
Anonymous Anonym sa...

De två klart intressantaste är Samaritan Girl och Barnen som inte fanns. Hua dem vill jag verkligen se. Vill bara att mitt jobb skall ta slut så att jag kan slappna av och unna mig bio igen.
Ang. Jeo-Jin, så antar jag att det stavas med helt andra typer av krumelurer än våra och vår stavning är endast fonetiskt liknande. Därmed är Yeo och Jeo sak samma eftsom det uttalas precis lika.

12 augusti, 2005 08:38  
Anonymous Anonym sa...

Till Sao:

Du har fel. Visst skrivs koreanska med "krumelurer", men de har både y och j (dvs engelskans g) i sitt uttal, så Yeo och Jeo är två olika namn.

18 januari, 2009 01:42  

Skicka en kommentar

INDEX

ELI
Rekommenderad veckodos: ett biofilmsbesök, två hyrfilmer och minst fyra tv-serier. Ser allt. Får dock efter ett år filmvetenskap utslag av tysk film från 1907.
Myser med: Sofia Coppolas klockrena soundtrack.
Bäst i vår: Garland och Boyles Sunshine - se den!
Testar på: Tim Minears Drive, på Fox.


FLX
Snittade som bäst 1,71 biobesök/vecka. Det satte 3 kids effektivt stopp för. Försöker nu dämpa abstinensen med TV. Och mat.
Är: inne på sommarens fjärde bag-i-box?!
Undrar: om X-Men: The Last Stand är värd att se?
Twofifty: 106


SAO
Har ett förflutet i KlubbSuper8 och hjärtat mitt i den lättsmälta delen av asiatisk filmkultur. Anser, efter att en bebis dök upp i december, att film ses lika bäst på egen duk som bio.
Prestationsångest: att förutspå nästa filmtrend.
Ser fram emot: Flx nyårslöfte.
Twofifty: 142