<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d11824150\x26blogName\x3dFilmomat\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dSILVER\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://filmomat.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3dsv_SE\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://filmomat.blogspot.com/\x26vt\x3d5122326630440060638', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

måndag, oktober 24, 2005

De tysta biografoaserna


En publik med 3D-glasögon kan inte bli annat än högljudd.

De finns överallt, de störande elementen i biosalongen. Faktum är att man inte är säker någonstans när man går på bio. Jag trodde, helt naivt, att det skulle vara tyst på 21-visningen på en biograf som Sture i Stockholm. Inte alls. En salong full av damer i åldern 55+ låter precis lika mycket som den full av killar runt 15. Men vad gör man om man vill se film med bra ljud på stor duk utan att bli störd? Att vänta på dvd-släppen kan väl inte vara det enda alternativet?
  Filmomat har funderat och testat och kommit fram till en, oroväckande, kort lista över de mycket få biografoaserna som finns att tillgå.

1. Filmhuset i Stockholm och Cinematekets filmvisningar i Malmö och Göteborg.
På en Cinemateketvisning håller man tyst. Så är det bara. Ingenstans i Sverige är biodiciplinen så hög som här. Låter du för mycket, eller gud förbjude har godis med dig på visningen, åker du ut! Du skulle bara veta hur starka magra filmvetare kan vara när det verkligen gäller.

2. Se en film som ingen annan vill se
Valet av film säger en del om hur mycket det kommer att låta i salongen. Om du bestämmer dig för premiärvisningen av X-Men får du räkna med både prassel och ljud. Hemligheten är att välja filmer som inte drar folk. Reglerna är rätt enkla: Om en film har fått riktigt dåliga recensionen av DN eller Svd kan du lätt räkna bort en stor del av den äldre publiken. Om en film totalt saknar action what so ever, försvinner en stor mängd fjuniga tonåringar. Se till att filmen varken har snygga heta skådisar i huvudrollen, eller ett riktigt slående soundtrack. Undvik helt svensk film - eller film från udda länder som Bhutan eller Oman, som ofta drar pratglad publik från det äldre segmentet.

3. Se en film när ingen annan vill se filmen
Om du har möjlighet är det absolut bästa tipset att se en film vid en udda tidpunkt. Bäst är en vardagsvisningen på en film som bara har några få veckor kvar på repertoaren. Ett bra val är också första visningen en helgmorgon, men se till att det är 15-årsgräns, annars blir salongen full med kids.

4. Boka massor av biljetter
Ett sätt att slippa bli störd i sin närmiljö är att boka upp biljetterna runt om kring sig. Även om du inte har råd att köpa fler biljetter än en, kan du alltid hoppas att biografen inte hinner sälja dem. Framför allt om du valt att placera dig på någon av de mer oattraktiva platserna i salongen.

5. Join the enemy
Sitter du i en jobbig salong full med prasslare och småpratare? Istället för att sitta och reta upp dig - gör som de gör! Inbilla dig att du sitter hemma i soffan och prata öppet med ditt filmsällskap eller prassla så där extra ljudligt med godiset. Ring en polare och berätta vad som händer i filmen eller vad sjutton, ta med dig din bärbara dator så kanske du kan kolla upp IMDB-fakta i realtid eller skicka ett mail.

Läs fler inlägg i Filmomats biopublikvecka!
ELI
Rekommenderad veckodos: ett biofilmsbesök, två hyrfilmer och minst fyra tv-serier. Ser allt. Får dock efter ett år filmvetenskap utslag av tysk film från 1907.
Myser med: Sofia Coppolas klockrena soundtrack.
Bäst i vår: Garland och Boyles Sunshine - se den!
Testar på: Tim Minears Drive, på Fox.


FLX
Snittade som bäst 1,71 biobesök/vecka. Det satte 3 kids effektivt stopp för. Försöker nu dämpa abstinensen med TV. Och mat.
Är: inne på sommarens fjärde bag-i-box?!
Undrar: om X-Men: The Last Stand är värd att se?
Twofifty: 106


SAO
Har ett förflutet i KlubbSuper8 och hjärtat mitt i den lättsmälta delen av asiatisk filmkultur. Anser, efter att en bebis dök upp i december, att film ses lika bäst på egen duk som bio.
Prestationsångest: att förutspå nästa filmtrend.
Ser fram emot: Flx nyårslöfte.
Twofifty: 142