<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d11824150\x26blogName\x3dFilmomat\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dSILVER\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://filmomat.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3dsv_SE\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://filmomat.blogspot.com/\x26vt\x3d5122326630440060638', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

onsdag, februari 15, 2006

Filmomats Filmquiz #9

Jag undrar om jag inte skulle kunna drista mig till att säga att 2001: A Space Odyssey (1968) faktiskt är en av världens bästa filmer. Den är snygg, välspelad, grymt spännande och existerar på flera olika plan. Vad mer kan man begära?
  Så, 2001 var alltså rätt svar i förra filmquizet! Och ni var flera som svarade rätt. Anna började med att kommentera "Tänker snarare på rymden och framtiden med tanke på den kompakta maten" - vilket ju var helt rätt tänkt. Sao drog till med ett "Ho hooo... Kom på det!" men det var isecore som först kläckte själva filmtiteln. Grattis!
  Så, vad kan vi säga om 2001, förutom att den är så jäkla bra?
  Tja, man kan nästan säga att Stanley Kubrick, som faktiskt själv filmade en del av scenerna, gör en liten cameo. Han syns nämligen i rymdgruppens hjälmar i den scenen där de landar på månen för att utforska monoliten. Arthur C. Clarke, som skrev boken 2001 samtidigt som Kubrick skrev filmmanuset, sa en gång:
If you understand 2001 completely, we failed. We wanted to raise far more questions than we answered.

Vilket han fick snabb respons på då Rock Hudson lämnade premiärvisningen i Los Angeles medan han hojtade: "Will someone tell me what the hell this is about?".
  Den första repliken som yttras i filmen kommer först efter lite över 25 minuter. Och under filmens sista 23 minuter yttras inte ett enda ord. Det sammanslaget med resten av filmens tysta partier gör att hela 88 minuter av filmen är helt utan prat!
  Nåja, 2001 kan man skriva hur mycket som helst om - men det får bli i en annan post. Nu raskt över till nästa quiz! Lämna din gissning i en kommentar. Vinnare, och rätt svar, kommer om några dagar. Lycka till!

Från vilken film är bilden hämtad?

3Kommentar:

Anonymous Anonym sa...

Ingen aning nu heller. För att förvirra alla andra medan jag tänker svamlar jag fritt och säger att det ser ut som Roy Andersson, fast på amerikanska, och att det inte skulle förvåna mig om Bill Murray fanns med på ett hörn.

15 februari, 2006 19:26  
Anonymous Anonym sa...

Oh vill bara börja med att tipsa om en flashsite som utger sig för att förklara (eller åtminstone ge sin tolkning av) 2001: http://www.kubrick2001.com/

Den nya quizen. Beiga trenchcoats, full perrong, slutet på linjen. Jag tänker Tati, men de flesta av hans fimer var väl i s/v? Kanske en av de sista eller en remastrad och färglagd version?

16 februari, 2006 00:16  
Anonymous Anonym sa...

Jag drar till med Ang Lee's The Ice Storm. Vet inte varför egentligen, men det ser tja... kallt ut på bilden.

16 februari, 2006 13:42  

Skicka en kommentar

INDEX

ELI
Rekommenderad veckodos: ett biofilmsbesök, två hyrfilmer och minst fyra tv-serier. Ser allt. Får dock efter ett år filmvetenskap utslag av tysk film från 1907.
Myser med: Sofia Coppolas klockrena soundtrack.
Bäst i vår: Garland och Boyles Sunshine - se den!
Testar på: Tim Minears Drive, på Fox.


FLX
Snittade som bäst 1,71 biobesök/vecka. Det satte 3 kids effektivt stopp för. Försöker nu dämpa abstinensen med TV. Och mat.
Är: inne på sommarens fjärde bag-i-box?!
Undrar: om X-Men: The Last Stand är värd att se?
Twofifty: 106


SAO
Har ett förflutet i KlubbSuper8 och hjärtat mitt i den lättsmälta delen av asiatisk filmkultur. Anser, efter att en bebis dök upp i december, att film ses lika bäst på egen duk som bio.
Prestationsångest: att förutspå nästa filmtrend.
Ser fram emot: Flx nyårslöfte.
Twofifty: 142