<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d11824150\x26blogName\x3dFilmomat\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dSILVER\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://filmomat.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3dsv_SE\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://filmomat.blogspot.com/\x26vt\x3d5122326630440060638', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

tisdag, februari 14, 2006

Hånglet vi aldrig glömmer


Kyssen i Star Wars - kan det blir med aah?

Ack, filmkyssar! De är vackra och romantiska, men kanske inte alltid helt nödvändiga? Vilka filmkyssar minns man egentligen? Jag tror att det beror mer på var i livet man själv befinner sig, än själva kyssen i fråga. Själv minns jag hångelscenen i The Terminator (1984), mellan Michael Biehn och Linda Hamilton, som igår eftersom jag då, runt mitten på 80-talet, tyckte att scenen var bara het. Idag har jag självklart sett både bättre, och sämre, scener. Men hur är det med filmkyssar - vilka är de mest minnesvärda filmhånglen och varför är de så svåra att komma ihåg?
  Här kommer en liten guide till filmvärldens olika kyssar och vilka filmer och scener en sann filmromantiker måste hålla koll på.

Regnkyssen
Åh, alla dessa kyssar i regn. Blöta hår och kläder som lägger sig precis längs kroppen. Kyssar är blöta och fuktiga och utförs de i regn fungerar de lite så där extra bra på film. Den allra mest kända regnkyssen är nog från Breakfast at Tiffany’s (1961) och andra filmer med heta och ångande fuktdrypare är Match Point, The Notebook och Spider-Man (kommer ni ihåg, Spider-Man hänger upp och ner - vilken kyss!).

Desperata kyssen
Kyssen man väntat på jättelänge, som kommer att ändra hela filmens förlopp och sätta allt på ända, och som verkligen betyder något är ofta desperat. Den är snabb, hetsig och okontrollerad. I bioaktuella Brokeback Mountain har vi just en sådan kyss - i ett tält dessutom. Andra desperata kyssar finns i From Here to Eternity och Casablanca - men faktiskt, dramafilmerna kryllar av dem.

Äntligen-kyssen

Vissa kyssar får man vänta väldigt länge på. Har man otur blir det inte ens någon kyss, trots att hela filmen verkligen arbetat sig upp till ett kyssläge. Några kyssar vi trots allt fick är sista scenen i Lost in Translation, eller i filmer som When Harry Met Sally och Never Been Kissed.

Animerade kyssar

Alltså, Lady och Lufsen - kan det bli bättre? Möjligvis hetare, som i filmer som Team America: World Police.

Aah-kyssen
Det finns kyssar som vi älskar. Kyssar som finns där och som är rätt. Ofta innebär de att saker och ting faktiskt kommer att lösa sig till det allra bästa - och det är inte så lite i ett sant drama. Några exempel som biopubliken suckat åt i årtionden: Star Wars, Borta med vinden, The Sound of Music och 8 Mile.

Andra bloggar om: , , ,
ELI
Rekommenderad veckodos: ett biofilmsbesök, två hyrfilmer och minst fyra tv-serier. Ser allt. Får dock efter ett år filmvetenskap utslag av tysk film från 1907.
Myser med: Sofia Coppolas klockrena soundtrack.
Bäst i vår: Garland och Boyles Sunshine - se den!
Testar på: Tim Minears Drive, på Fox.


FLX
Snittade som bäst 1,71 biobesök/vecka. Det satte 3 kids effektivt stopp för. Försöker nu dämpa abstinensen med TV. Och mat.
Är: inne på sommarens fjärde bag-i-box?!
Undrar: om X-Men: The Last Stand är värd att se?
Twofifty: 106


SAO
Har ett förflutet i KlubbSuper8 och hjärtat mitt i den lättsmälta delen av asiatisk filmkultur. Anser, efter att en bebis dök upp i december, att film ses lika bäst på egen duk som bio.
Prestationsångest: att förutspå nästa filmtrend.
Ser fram emot: Flx nyårslöfte.
Twofifty: 142