<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d11824150\x26blogName\x3dFilmomat\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dSILVER\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://filmomat.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3dsv_SE\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://filmomat.blogspot.com/\x26vt\x3d5122326630440060638', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

måndag, oktober 31, 2005

Så får du tyst på din granne

Ok, nu sitter du där - mitt i salongen omgiven av folk. Förtexterna har knappt börjat förrens tjejen brevid dig väser till sin kompis: "Det här filmen kommer att bli så bra!". Kompisen fnittrar instämmande och sedan är det som att de på givet kommando bestämmer sig för att inte längre hålla tyst. Vadå inte prata? Filmen har ju börjat!
  Snett bakom dig har någon köpt kola - med papper! Varje papper ska omsorgsfullt öppnas och sedan vikas. Det låter rejält. Framför dig sitter sju tonårskillar som inte alls har förstått poängen med att sitta på rad på bio. De klänger och hänger över till varandra med kommentarer, popcorn och mobiler.
  Slutligen, när du inte trodde att det kunde bli värre, får killen bakom dig kramp i sitt ena ben. Med en frenesi som om han var ute på löparbanan rycker och knycker han i benen, hela din biostol gungar.
  Men anledning av Saos outande som biomarodör kommer här sex enkla, och fula, knep på hur du får tyst och stilla på plågoandarna!

1. Säg till. Det låter tamt, men det bästa man kan göra är att snabbt och effektivt hojta till. "Sluta prassla", "Var tyst" och "Knuffa inte min stol" är ofta bra sätt att få en marodör att sluta. Men kom ihåg att använda en hög och myndig röst - få dem att förstå att du menar allvar.*

2. Om direktkonfrontation inte är ditt förstahandsval kan onda ögat vara effektivt. Det beror till stor del på hur mycket marodör din granne egentligen är. Om det är någon som bara råkar prassla till lite för mycket kan en ond blick vara nog för att det aldrig ska hända igen.

3.
Ge tillbaka är en metod som garanterat kommer att förstöra hela din biokväll - men du drar definitivt biomarodören med dig i fallet. Knuffa och buffa tillbaka och se till att han eller hon inte får en lugn stund i stolen. Men var lyhörd i fall grannen ger upp, har du tur kanske du hinner se slutet på filmen.

4. Råka spill ut grannens popcorn och/eller läsk på honom eller henne. Det tvingar dem att kila in på toa för att hämta papper eller kiosken för nytt godis, och du får en tidsfrist på i alla fall 20 minuter innan de är tillbaka. Smit sedan diskret ut ur salongen i god tid vid filmens slut så att biomarodören inte ska hinna konfrontera dig över olyckan.

5.
Att ta någons mobiltelefon kan tyckas hårt och lite väl närgånget. Men om din granne skickar sms (eller pratar!) kan det enda raka vara att helt enkelt ta telefonen från henne eller honom. Sedan har du två alternativ, plocka ut sim-kortet och säg att du ger tillbaka det efter filmen. Eller kasta helt enkelt telefonen så långt du kan framåt eller bakåt i salogen. Hårt - men nödvändigt.

6. Ficklampsmetoden är oerhört effektiv men kan bara rekommenderas till den rejält vane biodiktatorn. Metoden är lika enkel som genial - lys med ficklampa på den som stör och väs ett kort "Lägg av". Det är så pinsamt att det får den mest inbitne marodören att tystna.

* Att dra en massa "snälla, vill du vara snäll, skulle du kunna tänka dig" i en konfrontation med en biomarodör kan tyckas medmänskligt och just rätt snällt. Men ack så oeffektivt. Regel nummer ett är att säga till kort och effektivt. Att få salongen full med en massa smågnäll, gnäbb och diskussion tjänar ingen på.

Läs fler inlägg i Filmomats biopublikvecka!

5Kommentar:

Blogger skrivo sa...

Öht, när man säger till folk ska man aldrig göra en fråga av det. Det inbjuder till tjafs. Inget finlir med "vad håller du på med?" utan bara _mycket_ bestämt "lägg av med det där!". Ofta blir de tillsagda rätt paffa, om man får till bra ton med tryck, och slutar av bara farten. Det är inte så många som säger till idag, tror det där därför chockeffekten nästan alltid lyckas.

31 oktober, 2005 14:32  
Anonymous Anonym sa...

Jag provade med knep nummer 1 en gång, plågoandarna stod och väntade på mig när jag kom ut från salongen. Men jag ska nog testa knep nr 6 nästa gång.

31 oktober, 2005 20:01  
Anonymous Anonym sa...

Jag håller med. Nästa gång jag går på bio tar jag med mig ficklampa!

31 oktober, 2005 23:02  
Anonymous Anonym sa...

Dina knep kan nog funka mot en ensam marodör, men problemet jag oftast stöter på är grupper av ungdomar som snackar med varandra, och att säga till dem innebär bara att de kommer att häckla en under resten av filmen. De borde ha biovärdar inne i salonger, typ matchvärdar i sportsammanhang, som säger åt/kastar ut folk som stör.

01 november, 2005 01:29  
Anonymous Anonym sa...

jag är en bioälskare, som fullständigt hatar när folk sitter med sina chipspåsar ,eller pratat emellan scener.
Det som är bio är att "leva " med i filmen,låter sjukt, men det är i filmen
som man kan vara någon annan än den man är i verkligeheten,trots att jag är nöjd med mig själv.
Såg " Jindabyne" igår med en prasslande godisätande 55åring på 4.e bänk som aldrig slutade prassla + en bänkgranne som skulle diskutera varje scen...........shit faaan , hatar dessa helgbiofolk som för sig som hemma vis sin jävla platttv , var kvar där för faan!
/TommyTyson

06 januari, 2007 18:37  

Skicka en kommentar

INDEX

ELI
Rekommenderad veckodos: ett biofilmsbesök, två hyrfilmer och minst fyra tv-serier. Ser allt. Får dock efter ett år filmvetenskap utslag av tysk film från 1907.
Myser med: Sofia Coppolas klockrena soundtrack.
Bäst i vår: Garland och Boyles Sunshine - se den!
Testar på: Tim Minears Drive, på Fox.


FLX
Snittade som bäst 1,71 biobesök/vecka. Det satte 3 kids effektivt stopp för. Försöker nu dämpa abstinensen med TV. Och mat.
Är: inne på sommarens fjärde bag-i-box?!
Undrar: om X-Men: The Last Stand är värd att se?
Twofifty: 106


SAO
Har ett förflutet i KlubbSuper8 och hjärtat mitt i den lättsmälta delen av asiatisk filmkultur. Anser, efter att en bebis dök upp i december, att film ses lika bäst på egen duk som bio.
Prestationsångest: att förutspå nästa filmtrend.
Ser fram emot: Flx nyårslöfte.
Twofifty: 142