<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar/11824150?origin\x3dhttp://filmomat.blogspot.com', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

torsdag, juni 29, 2006

The Last Station, att se fram emot


Lyckad trio.

Sir Anthony Hopkins, Meryl Streep och Paul Giamatti i samma film, som dessutom handlar om de sista åren i Leo Tolstoys liv - kan det bli bättre? Hurra, jublar vi på Filmomat.
  The Last Station, baserad på boken av Jay Parini, handlar om hur författaren åker till den lilla byn Astapovo för att komma ifrån både sin fru (Streep) och sin hängivan elev (Giamatti). Vad han dock inte vet är att platsen inte alls är lugn och rogivande utan har blivit invaderad av världspressen som vill veta hur han mår.
  Jag tror att det här kan bli riktigt bra. Hopkins har ju spelat författare förut och Streepan är ju alltid Streepan. Jag kan inte låta bli att gilla henne. Michael Hoffman, som ska regissera filmen vet jag dock inte alls mycket om. Men med sådana toppskådisar kan han förhoppningsvis inte förstöra så mycket.
  Det finns än så länge inget premiärdatum, men jag skulle tro att vi får vänta till 2007 eller i värsta fall 2008.

Andra bloggar om: , , ,

onsdag, juni 28, 2006

Nästa filmtrend

Om ni tittar på min presentation till höger så står det att jag har prestationsångest över att förutspå nästa filmtrend. Det stämmer. Jag vill ju så gärna kunna läsa trenderna och förstå var vi är på väg innan vi riktigt är på väg dit. Varför jag vill det vet jag inte. Eventuellt för att det känns som att jag har kontroll över trenderna om då. Eller så är det för att skönt besserwissrigt att kunna säga "Ja ja, slasher-western från Borneo är kul, men för mycket 2006 för mig, jag har tröttnat på det nu." när trenden väl har satt sig hos allmänheten.

Lower City
Inget kan stoppa brassarna nu!


En film som jag kanske borde ha skrivit om under vår bevakning av Stockholms Filmfestival är Lower City. Den har pemiär i staterna snart och här går den förmodligen inte upp alls. Lika bra är väl det, för jag blev inte så imponerad av den. Visst, rustika brasilianska underklassmiljöer och bra skådisar funkar, men tråkigt foto och ett uselt manus funkar sämre. I kort är det ett triangedrama där de inblandade har sex ungefär var femte minut. Ja, det är egentligen svårt att göra en mer fyllig beskrivning för det är allt som händer. Varför tycker jag då att jag borde ha skrivit om det, och varför skriver jag om det nu, ett halvår senare? Jo det spännande med filmen var Face2Face:n efteråt. Regissören Sérgio Machado berättade bara lite om sitt arbete med filmen, men desto mer om det generella filmmakarklimatet i Brasilien. Hur den tidigare regeringen hade i princip skurit alla medel till filmproduktion, EMBRAFILME - Brasiliens motsvarighet till SFI lades ner. Genom olika regler försvårades ytterligare möjligheterna till att göra film. Men sedan några år har reglerna lättats upp och nya pengar finns, det har blivit enklare att göra film igen. Dessutom finns det ett enormt driv i branschen efter succén med Guds Stad. Sérgio berättade att det var de gamla luttrade skaparna som suttit och väntat i femton år och filat på sina idéer och byggt upp energi, i kombination med den nya generationen som fått ett helt nytt forum att uttrycka sig i, som är Brasiliens styrka. Brasilien kommer att producera mycket film framöver och förmodligen kommer en del av den att spilla över till den internationella marknaden. Det kommer i sin tur få oss att få upp ögonen för Sydamerikansk film. Jag vet att jag är nyfiken på vad de har för komedier i Peru, politiska thrillers i Colombia och familjedraman i Chile.

Så, nu har jag stuckit ut halsen. Min spådom, föraning, eh gissning är det är sydamerikansk film som gäller i nära framtid. Vill ni tillhöra, "ja ja, det där är gammalt"-eliten så är det dags att börja titta in sig på Nelson Pereira do Santos och Bruno Barreto

Andra bloggar om: , , , , ,

måndag, juni 26, 2006

Sagan om ringen blir musikal


Vem vill du ska spela Frodo i musikalen om hans liv?

I kategorin "Idéer som verkar så dumma att de måste vara sanna" skulle i alla fall jag vilja ställa Sagan om ringen som musikal. För det första, hur gör man om en sådan tjock bok, och en sådan lång film, till en kvälls musikalshow? Det kan väl inte bli bra? Hinner man få med något alls av vikt?
  Enligt Empire ska projektet kosta runt 25 miljoner dollar. Det är inte lite pengar det för en musikal. Det verkar som att det kommer att bli Theatre Royal, i West End, som blir scenen för musikalen. Vem som ligger bakom uppsättningen (för det kan väl aldrig vara Disney?) vet jag faktiskt inte än.
  För den som inte kan hålla sig i väntan på den stora uppsättningen av musikalen, finns det en lite mindre version i Toronto.
  Men vad tror ni, är det en bra idé med filmer som blir musikaler? Eller varför inte balett?

Andra bloggar om: , , ,

onsdag, juni 21, 2006

Tvingad att gå på bio


Damien, mer söt än läskig.

Jag älskar film och jag älskar att gå på bio. Därför blev jag helt ställd av vad som hände mig i helgen; jag blev tvingad att gå på bio.
  Ok, det var egentligen inte så illa som det kanske låter. Jag och sambon hade biocheckar som gick ut i söndags och snåla som vi är kände vi att vi inte ville kasta dem. Så trots det fina vädret bläddrade vi runt på filmannonssidorna för att leta en film som passade. Checkarna gällde endast SF och antalet SF-filmer vi ville se var - ja, noll. Ingen film verkade kul. Visar SF bara barnfilmer på sommaren?
  X-men hade kunnat funka, men filmen (som ju är en av sommarens storfilmer) gick inte på någon salong inne i stan. Någon tramsfilm för tjejer i åldersgruppen 12-15 kände inte heller så lockande.
  Till slut hamnade vi på Omen. Klockan 19:00 med strålande sol och nästan 30 grader varm utanför biografen. Det kändes som ett straff. Vi visste båda att remaken av filmen från 1976 skulle vara usel.
  Ja, vad kan man säga. Julia Stiles är träig som en bordsskiva, Mia Farrow börjar bli otäckt mager och Seamus Davey-Fitzpatricks Damien betydligt mer söt än läskig. Filmens enda behållning var David Thewlis, som alltid är klockrent bra - hur dålig filmen än är.
  Att tvingas se en dålig film är nästan lika obehagligt som det är behagligt att se en bra film. Man vrider och vänder på sig och lider sig igenom minut för minut. Nu var ju Omen som tur var inte någon seg långkörare - annars hade vi antagligen lämnat salongen. Film gör sig bäst på bio, men är filmen dålig är den bäst på dvd. Då kan man ju i alla fall stänga av eländet.

Andra bloggar om: , , ,

Filmomats Filmquiz #17, en ledtråd.

Visst anade jag att den här filmquizen skulle vara klurig. Hur många "blueprints" har vi inte sett i filmer genom tiderna? Men det är roligt att det kommer så många gissningar, och att de är så välgrundade. Det har talats om filmkvalité, vilken typ av byggnad det är och vad det är för tyg vid sidan om ritningen. Spännande!

Jag lovade att ge ett citat från filmen om det blev läge för en ledtråd. Tyvärr kan jag inte ge er citatet eftersom det är för lätt att hitta filmen genom en sökning på IMDB då, men det är en replik som sammanfattar huvudpersonernas förakt för andra människor, dock är det inte en människa som tilltalas. Det var också det jag syftade på med att Dirty Dozen var en bra gissning, för det här handlar om ett mycket "smutsigt" gäng.

Ledtrådsbilden.
Valv

Första bilden
Ritning


Vad mer kan jag säga? Det har varit många gissningar kring andra världskriget. Nu borde det stå klart att det är fel tid, men det är i alla fall "rätt" kontinent.

Andra bloggar om: , ,

tisdag, juni 20, 2006

Valet -08 på vita duken.

2008 är det val i USA och redan nu märks det hur de båda sidorna har börjat leta positioner - på vita duken. De politiska filmerna duggar tätt som kulor i en Arnoldrulle just nu.

När JFK blev vald till president 1960 så var det mycket för att han insåg att debatterna alltmer följdes på TV och att den visuella framtoningen var viktig. Det brukar sägas att Kennedy vann för att han var snyggast, men han vann för att han insåg värdet av rätt sorts exponering.
Bush vs. Gore


Politiska filmer har funnits lika länge som filmen själv men på senare tid verkar de ha gått från att att reflektera och eventuellt skapa debatt till att verka direkt i det politiska rummet. Förra valet fick vi Farenheit 9/11 den här valperioden började filmerna köa redan första året med t ex Good night and Good Luck om McCarthyprocesserna och övertydligt pekande på dagens samhällsklimat. Who Killed the Electric Car diskuterar hur oljeföretagen aktivt motarbetat miljövänliga alternativ. På samma spår är An Inconvinient Truth som låter Demokraternas förrförra presidentkandidat Al Gore presentera sin syn på miljöförstöringen i världen, många har pekat på filmen som hans politiska comeback. Kanske till och med redan till valet 2008. Är Al Gore vår tids JFK, den kandidat som ser den fulla potentialen i ett media och utnyttjar den. För det är ingen slump att Arnold, Clintan och Jesse Ventura lyckats knipa politiska positioner, för att inte tala om Reagan.

Andra nya(?) politiska filmer:
Why We Fight (2005)
Road to Guantanamo (2006)
The War Tapes (2006)


Andra bloggar om: , ,

måndag, juni 19, 2006

Filmomats Filmquiz #17

Nu är det äntligen dags för ett nytt quiz, men först rätt svar och korande av vinnare på förra quizet.

Det var spännande att testa en film från 40-talet, vilket kunde vara knepigt. I gengäld var det en väldigt känd film, en klassiker inom film noir, ...och som Xx påpekade "det är Bogart [...][och] en ung och flörtig fru som springer omkring i hotpants!" Sånt säljer! Fast det var inte någon fru, det var gubbens ena dotter. Anna skulle kanske ha pratat med sin tonåring för även hon var inne på rätt film för visst var gubben lurig och hade en hemlighet (fast någon skurk tycker jag inte att han är).

Vinnare #16 är Jonas som trodde helt rätt när han skrev att det var The Big Sleep (1946), med Bogart som den luttrade/alkoholiserade/kvinnojagade detektiven Philip Marlowe. Grattis!

Eftersom Eli är så förtjust i heistfilmer är det nya quizet på det temat. Det är dock ingen renodlad heistfilm, knappt en heistfilm alls, mer än i en väldigt tvistad bemärkelse.


Från vilken film är bilden hämtad?

Vad finns där?


Jag hoppas nästan på att ni inte skall klara det direkt. Då får jag nämligen lämna ett av mina favoritcitat som ledtråd. Lycka till!


Andra bloggar om: , ,

onsdag, juni 14, 2006

Tv-tips ikväll: Sphere


Filmen Sphere (1998) går ikväll på TV6, klockan 21:00. Jag gillar den skarpt. Dustin Hoffman är härligt mumlig och Sharon Stone övertygande. Och själva storyn så där flummig sci-fi som är så trevligt en onsdagskväll när man tröttnat på fotboll och VM.
  Regissören Barry Levinson är mannen bakom både geniala Wag the dog (1997) och otäcka Sleepers (1996). Att filmen är nästan 10 år gammal känns overkligt. Det ska bli riktigt kul att se om den.

Andra bloggar om: , , , ,

söndag, juni 11, 2006

George Clooney i Seven Samurai-remake?


Clooney som samuraj? Ja, varför inte ...

Jag känner mig riktigt nyfiken på ryktet om att The Weinstein Company planerar en remake av Akira Kurosawas klassiker Shichinin no samurai (1954). Filmen har ju som bekant varit tema för andra filmer tidigare, som till exempel Sju vågade livet (1960), och är en av mina favoritfilmer.
  Ryktet kommer från en intervju som skådespelaren Donnie Yen (Hero) gjorde nere i Cannes under festivalen. Så här sa han, enligt Dark Horizons:
I did meet Harvey Weinstein at Cannes, and we talked about a few projects, including a movie in which he intends to get me, George Clooney and Zhang Ziyi. It's a remake of an Akira Kurosawa movie, but I do not know the details, for production would only begin next year. His company has two to three movies for me, I'm only waiting for the scripts to be out. If they're indeed filming Seven Samurai, I'd be raring to join, for I admire Akira Kurosawa greatly.

George Clooney och supergulliga Zhang Ziyi? Om det här är sant är det guldinformation och kan bli hur bra som helst, beroende på regissören så klart.
  Av citatet ovan att dömma verkar dock allting vara långt i från klart - eller ens påbörjat. Men det är en spännande tanke med en Kurosawa-remake. Jag känner mig lite fånig som inte vet, men har det gjort någon riktig remake av någon av hans filmer? Jag minns ett rykte om att Tom Hanks var sugen på filmen Ikiru (1952), men så vitt jag vet blev det ju ingen film av det. Inte än i alla fall.

Andra bloggar om: , , , , ,

onsdag, juni 07, 2006

Redan dags för Da Vinci-prequel

Knappt har publiken hunnit bua och hurra klart över filmatiseringen av Dan Browns bästsäljare Da Vinci-koden, innan det är snack om en ny film baserad på hans bok Änglar och Demoner.
  Enligt Sonychefen Amy Pascal är både Tom Hanks och regissören Ron Howard påtänkta för den nya filmen, som alltså är en prequel* till Da Vinci.
  Det finns egentligen bara ett problem, Tom Hanks är egentligen lite för gammal för att spela en ung Robert Langdon. Kanske att han behöver ersättas av en yngre förmåga.
  Jag var ju som bekant inte så väldigt förtjust över Da Vinci-koden och har inte läst Änglar och Demoner. Men vad tror ni som har det, kan det bli en bra film (kanske bättre än Da Vinci som ju blev så hypad)?

* Prequel, en film som utspelar sig innan en annan film. Som till exempel de tre nya Star Wars-filmerna som alla uspelade sig före de tre äldre filmerna.

Andra bloggar om: , ,

tisdag, juni 06, 2006

Utomhusbio i Stockholm


Tanto förra året.

Appropå gerillabio så måste jag tipsa om att Stockholms Filmfestival kommer att visa utomhusbio i Tantolunden i sommar, precis som de gjorde förra året. Den 17 till 20 augusti kan alltså alla som vill gå och titta på gratisfilm. Men glöm inte filt och något varmt att dricka - för det kan vara riktigt kyligt.
  Tema i år är Love, dance and music och filmerna blir:

Torsdagen 17/8 kl 21.00
Singin' in the Rain
Av Stanley Donen & Gene Kelly. Med Gene Kelly, Debbie Reynolds m.fl.

Fredagen 18/8 kl 21.00
Dave Chappelle's Block Party
Av Michel Gondry. Med Dave Chappelle. Erykah Badu, Lauryn Hill, Wyclef Jean, John Legend, Kanye West m.fl.

Lördagen 19/8 kl 21.00
Saturday Night Fever
Av John Badlam Med John Travolta, Karen Lynn Gorney, Barry Miller

Söndagen 20/8 kl 21.00
Monsunbröllop
Av Mira Nair. Med Naseeruddin Shah, Lillete Dubey, Shefali Shetty, Vijay Raaz, Tilotama Shome m.fl.

Fyra bra filmer. Jag ser mest fram emot Dave Chappelle's Block Party, kanske för att det är den enda av dem jag inte redan sett. Saturday Night Fever kan nog bli en riktigt rolig kväll. Och Monsunbröllop är en riktigt bra och härlig film.

Andra bloggar om: , , , ,

Gerillabio


Utomhusbio på eget bevåg.

I USA finns en rörelse som verkar för att återskapa känslan hos den nästan helt utdöda drive-in bion. Det går ut på att man helt enkelt lastar en bil med en DVD-spelare, en projektor och en FM-sändare, sedan åker man ut och letar upp en vit vägg. Viola! Drive-in med polarna. Mobmov kallar de sig och de har ett eget manifest.
Sedan finns en annan skola av gerillabiofantaster som i Kalifornien traskar ut i parker med sina projektorer och dukar och avnjuter en film i gröngräset, med tillhörande mingel i den obligatoriska pausen. Jag antar att de simulerar filmrullebyte.

Frågan är nu bara när vi skall börja här. Visst, det är för kallt på vintern och för ljust på sommaren, men varför låta sig skrämmas av det. Jag har projektor, DVD-spelare och duk. Vem har ett par rejäla marinbatterier, en kärra och hyfsad ljudanläggning alternativt en fm-sändare?

Vi ses i sommar!

Tack till Tobias för tipset.

Andra bloggar om: , , ,
ELI
Rekommenderad veckodos: ett biofilmsbesök, två hyrfilmer och minst fyra tv-serier. Ser allt. Får dock efter ett år filmvetenskap utslag av tysk film från 1907.
Myser med: Sofia Coppolas klockrena soundtrack.
Bäst i vår: Garland och Boyles Sunshine - se den!
Testar på: Tim Minears Drive, på Fox.


FLX
Snittade som bäst 1,71 biobesök/vecka. Det satte 3 kids effektivt stopp för. Försöker nu dämpa abstinensen med TV. Och mat.
Är: inne på sommarens fjärde bag-i-box?!
Undrar: om X-Men: The Last Stand är värd att se?
Twofifty: 106


SAO
Har ett förflutet i KlubbSuper8 och hjärtat mitt i den lättsmälta delen av asiatisk filmkultur. Anser, efter att en bebis dök upp i december, att film ses lika bäst på egen duk som bio.
Prestationsångest: att förutspå nästa filmtrend.
Ser fram emot: Flx nyårslöfte.
Twofifty: 142