<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar/11824150?origin\x3dhttp://filmomat.blogspot.com', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe", messageHandlersFilter: gapi.iframes.CROSS_ORIGIN_IFRAMES_FILTER, messageHandlers: { 'blogger-ping': function() {} } }); } }); </script>

tisdag, januari 31, 2006

Filmomats Filmquiz #6

Jag anade att söndagens filmquiz inte skulle bli så svårt. Fredrik gissade på Mitt liv som hund (1985) - vilket givetvis var rätt. Grattis!
  Jag behöver nog inte skriva så mycket om filmen, eftersom jag förutsätter att ni alla sett den - flera gånger. Däremot kan det vara kul att nämna att det faktiskt gjordes en amerikansk tv-serie efter Reidar Jönssons bok, i mitten på 90-talet. Serien utspelade sig i Manitoba, USA, och fick faktiskt flera tv-priser. Bland annat fick Michael Yarmush pris för bästa barnhuvudroll.
  Nåväl, dags för nästa bild! Jag har ingen aning om ifall ni kommer att tycka att den är lätt eller svår. Vi får se! Lämna din gissning i en kommentar. Vinnare, och rätt svar, kommer om några dagar. Lycka till!

Från vilken film är bilden hämtad?

Och årets nominerade är ...

Det har blivit mycket skrivet om filmpriser de senaste dagarna. Men så är ju också det här de mest intensiva prismånaderna på hela året. Idag kom nomineringar för årets Oscarsutdelning. Det är ju en jäkla massa kategorier som ska få pris, här kommer några av dem - resten hittar ni här.

Best Picture
Brokeback Mountain
Capote
Crash
Good Night and Good Luck
Munich

Best Director
Ang Lee - Brokeback Mountain
Bennet Miller - Capote
Paul Haggis - Crash
George Clooney - Good Night and Good Luck
Steven Spielberg - Munich

Best Actor
Philip Seymour Hoffman - Capote
Terrence Howard - Hustle and Flow
Heath Ledger - Brokeback Mountain
Joaquin Phoenix - Walk the Line
David Strathairn -Good Night and Good Luck

Best Actress
Judi Dench - Mrs Henderson Presents
Felicity Huffman - Transamerica
Keira Knightley - Pride and Prejudice
Charlize Theron - North Country
Reese Witherspoon - Walk The Line

Best Supporting Actor
George Clooney - Syriana
Matt Dillon- Crash
Paul Giamatti - Cinderella Man
Jake Gyllenhaal - Brokeback Mountain
William Hurt - A History of Violence

Best Supporting Actress
Amy Adams - Junebug
Catherine Keener - Capote
Frances McDormand - North Country
Rachel Weisz - The Constant Gardener
Michelle Williams - Brokeback Mountain

Andra bloggar om: , ,

måndag, januari 30, 2006

Svensk film lite för pretto

Det har varit ovanligt många långa, överpretentiösa och tillgjorda tacktal ikväll. Eller hur? Vad är det med svenska skådespelare, måste de ta i så väldigt? De verkar inte direkt glada (lite som, jag fick priset i år men det spelar ingen roll för jag får det förr eller senare). Däremot tycker jag att det har varit mycket bra prisutdelare. De små talen har, konstigt nog, låtit som att de kommit från hjärtat.
  Dags att summera kvällen tror jag. Bästa utländska film blev belgiska Barnen. Jag hade hoppats så mycket på Barnen som inte fanns. Nåväl, bästa regi fick Ulf Malmros för Tjenare kungen. Kul! Bästa manliga respektive kvinnliga huvudroll blev Krister Henriksson för filmen Sex, hopp och kärlek, och Maria Lundqvist för Den bästa av mödrar. Lite ... tja, ointressant.
  Bäst film - ja, det blev tippade Ninas resa.
  Guldbaggen 2006 var mörka ospännande kläder, avsaknaden av glamorös make up, risigt hår, givna vinnare, dålig grafik (Svt kom igen nu!) och skämt som inte gick hem hos publiken. Det här Sveriges filmelit - inte undra på att filmerna blir som de blir.
  Den enda som verkligen stack ut var Svt:s reporter Emma Gray Munthe i svart hår, knallröda läppar och kostym. Så ska en stjärna se ut!
  Vad tycker ni om kvällen? Var det något att ha? Eller är det till och med det roligaste priset som delas ut i svensk tv?

Andra bloggar om:

Guldspira nytt pris för i år

Sverige är otroligt bra på att göra barnfilm! Vi var i alla fall väldigt bra förr. Det finns en stor mängd svenska filmer som barn i generationer sett om och om igen. Varför det görs allt färre svenska kvalitetsbarnfilmer vet jag inte. Men de blir kanske utkonkurrerade av tv?
  Från och med i år delas det ut ett nytt filmpris; Guldspira (efter namnet på geten i klassikern Barnen från Frostmofjället). Härligt!
  Och årets vinnare är verkligen en favorit: Per Åhlin. Han har bland annat tecknat Dunderklumpen!, Resan till Melonia, Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton och ett gäng Alfonsfilmer. Kul med pris till barnfilmer, och verkligen kul att det är en barnfilmstecknare som får det allra första priset.

Andra bloggar om:

Är det synd om svenska skådespelare?

Svenska skådespelare är underbetalda och får inte den glamor de förtjänar. I alla fall enligt Lena Endres öppningsanförande på kvällens Guldbaggegala. Jag slår vad om att hon tjänar långt mycket mer än vad jag gör, och då har jag ändå fler hundra tusen i studieskulder.
  Jag tycker att biljettpriset på dagens bio är alldeles alldeles för högt. Och om det är mina 85 till 110 kronor som gör att Sveriges filmindustri lever - då vill jag ha bättre filmer! Så min kontring till Endre måste bli att den dagen Sverige producerar de där top of the top-filmerna som vi biobesökare förtjänar, då ska hon nog se att hon får sin första miljon.
  Hur som helst, jag ska inte sitta här och vara cynisk. 2005 var ett bra svenskt filmår med ett helt gäng bra filmer. Några av mina favoriter, som jag verkligen hoppas får priser i kväll, är Mun mot mun och Zozo.

Andra bloggar om:

Svenska röda mattan - rätt solkig

På Svt:s Guldbaggesida ligger det nu uppe ett gäng webbtv-klipp från "röda mattan" i entrén till GöteborgsOperan. Men ärligt, en svensk röd mattan? Det är ju inte direkt glamor eller megastjärnor vi pratar om här. Tuva Novotny sammanfattar det hela rätt bra när Svt:s webbtvreporter kastar sig över henne:
Snälla, kan jag inte få komma in först? Det är så kallt här i dörren.

Nåväl, mattan är jäkligt bred i alla fall.

Andra bloggar om:

Dags för Guldbaggen 2006

Så, ikväll gäller det! Klockan 20 drar årets Guldbaggegala igång. Svt sänder hela prisutdelningen direkt från Operan i Göteborg. Självklart kommer Filmomat att galabloggar under kvällen!
  Guldbaggen delades första gången ut 1963, då vann bland annat Keve Hjelm i Kvarteret Korpen pris för bästa skådespelare och Ingmar Bergman fick regipriset för Tystnaden.
  Så här ser årets nomineringar ut:

Bästa film

Mun mot mun
Producent: Clas Gunnarsson

Ninas resa
Producent: Kaska Krosny

Zozo
Producent: Anna Anthony

Bästa regi

Josef Fares
för Zozo

Ulf Malmros
för Tjenare Kungen

Björn Runge
för Mun mot mun

Bästa kvinnliga huvudroll

Maria Lundqvist
för rollen som Signe i Den bästa av mödrar

Tuva Novotny
för rollen som Sandra i Fyra veckor i juni

Amanda Ooms
för rollen som Ninni i Harrys döttrar

Bästa manliga huvudroll

Peter Andersson
för rollen som Mats i Mun mot mun

Krister Henriksson
för rollen som Bertil i Sex, hopp och kärlek

Mikael Persbrandt
för rollen som Åke Jönsson i Bang Bang Orangutang

Bästa kvinnliga biroll

Tuva Novotny
för rollen som Linda i Bang Bang Orangutang

Ghita Nørby
för rollen som Lilly i Fyra veckor i juni

Sofia Westberg
för rollen som Vera i Mun mot mun

Bästa manliga biroll


Börje Ahlstedt
för rollen som farfar i Percy, Buffalo Bill & jag

Magnus Krepper
för rollen som Morgan i Mun mot mun

Michael Nyqvist
för rollen som Hjalmar i Den bästa av mödrar

Bästa manuskript

Lena Einhorn
för manuskriptet till Ninas resa

Josef Fares
för manuskriptet till Zozo

Björn Runge
för manuskriptet till Mun mot mun

Bästa foto

Anders Bohman
för fotot i Mun mot mun

Aril Wretblad
för fotot i Zozo

Philip Øgaard
för fotot i Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö

Bästa utländska film


Barnet/L’enfant
Regi: Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne

Barnen som inte fanns/Dare mo shiranai
Regi: Hirokazu Kore-eda

Dolt hot/Caché
Regi: Michael Haneke

Andra bloggar om: ,

Brokeback Mountain helt utan pris


Philip Seymour Hoffman 2005 års bästa manliga skådespelare.

I helgen delade Screen Actors’ Guild Award ut sina filmpriser för 2005. Och precis som med många andra stora amerikanska filmpriser brukar man säga att det här visar vägen för kommande Oscarsgalan.
  Intressant under helgens gala var dock att storvinnarfavoriten Brokeback Mountain inte tog hem ett enda pris. Lite underligt ...
  Här är i alla fall listan över de som faktiskt vann ett pris:

Actor
Philip Seymour Hoffman, Capote

Actress

Reese Witherspoon, Walk the Line

Supporting Actor
Paul Giamatti, Cinderella Man

Supporting Actress

Rachel Weisz, The Constant Gardener

Ensemble Cast
Crash

Personligen tycker jag att det är jättekul med kategorin "Ensemble Cast", och gänget i filmen Crash förtjänar verkligen priset!
  Jag bör förresten lägga till att Ang Lee inte blev helt lottlös i helgen. Han fick det fina priset regissörspriset på helgens Director's Guild of America awards. Så här sa han angående priset, enligt empire.com:
This is the only award I put on my desk.


Andra bloggar om:

Andy Serkis slipper förklädnad


Äntligen slipper Andy Serkis klä ut sig!

Äntligen verkar det som att stackars Andy Serkis, som nuförtiden knappt får vara med i en långfilm utan håriga apdräckter eller Gollums lilla höftskynke, ska få spela utan förklädnad.
  Det är Christopher Nolan som knutit Serkis till sin nya film The Prestige (2006). Filmen handlar om två magiker (Hugh Jackman och Christian Bale) som slåss mot varandra i kampen om magiska hemligheter. (Jag vet, det låter tamt. Men Nolan brukar göra bra i från sig och line-up:en strålande!) Serkins ska spela assistent till ingen mindre än David Bowie.
  I andra roller kommer vi troligtvis att få se Scarlett Johansson och Michael Caine. Filmen är baserad på en roman av Christopher Priest, och bakom filmmanuset står Christopher Nolan och hans bror Jonathan Nolan. De båda skrev ju Memento (2000) tillsammans.

Andra bloggar om: ,

söndag, januari 29, 2006

Filmomats Filmquiz #5

Självklart hade Sao, och Fredrik, rätt när de gissar att filmen i det senaste filmquizet var The Replacement Killers (1998). Grattis! Och det stämmer att Yun-Fat Chow spelat i en Oscarsbelönad film, Crouching Tiger, Hidden Dragon (2000), och att Mira Sorvino fick en Oscar för sin roll i Mighty Aphrodite (1995).
  Visste ni att The Replacement Killers i slutet av 90-talet var den amerikanska film där flest kulor skjuts? Under inspelningen av den avslutande skjutscenen fick Chow Yun-Fat iväg runt 550 kulor om dagen. Efter en sådan dag hade nerverna i hans hand tagit sådan skada att han inte kunde sluta skaka och inspelningsdoktorn bad honom att ställa in arbetet i några dagar. Chow Yun-Fat gjorde ett upphåll på 12 timmar, och forsatte sedan inspelningen. Mira Sorvino kan förresten prata flytande kinesiska men Chow Yun-Fat kunde knappt ett ord engelska när filmen spelades in (det var hans första amerikanska film).
  Eftersom det är söndagkväll är nästa filmbild lite småenkel. Men det är en mycket bra film och en av mina absoluta favoriter i genren. Lämna din gissning i en kommentar. Vinnare, och rätt svar, kommer om några dagar. Lycka till!

Från vilken film är bilden hämtad?

fredag, januari 27, 2006

Filmomats Filmquiz #4

Nu har jag hållit er på halster alldeles för länge - och dessutom känns det lite orättvist eftersom Adam nästan gissade rätt på senaste filmquizet. Och Adam, du har rätt - Karate Kid 2 utspelar sig ju på Okinawa! Andra gissningar som dykt upp är When Harry Met Sally, The Last Boy Scout, Ghost World och så Saos vilda gissning på Happy Together. Men rätt svar prickade Svante in, så fort han fick se ledtrådsbilden: självklart är det Karate Kid! Grattis!
  Filmen, som spelades in 1984, är skriven av Robert Mark Kamen som själv har tränat karate i över 20 år efter att han blivit nedslagen som barn. Ralph Macchio, som ju spelar huvudrollen Daniel, har nästan inget luktsinne. Därför har han gjort som grej att alltid lukta på minst en sak i alla filmer han medverkar i.* (Det kan kanske vara därför han inte blev någon megastjärna efter succén med Karate Kid?) Pat Morita, som inte kan någon karate alls, fick ursprungligen inte spela Mr Miyagi eftersom producenterna inte ville ha en komiker i rollen. Morita gick bort i november förra året. Visste ni förresten att de första scenerna i Karate Kid 2 egentligen var tänkta att avsluta första filmen?
  Nåväl, här kommer bilden till nästan filmquiz! Vi fortsätter med temat fotoautomater. Jag hoppas att ni tycker att jag håller bilderna på en någorlunda bra svårighetsnivå? Lämna din gissning i en kommentar. Vinnare, och rätt svar, kommer om några dagar. Lycka till!

Från vilken film är bilden hämtad?


* I Karate Kid luktar han på pommes frites och i sin egen armhåla ...

Genial Woody Allen - utan snack


Woody Allen kör ett av sina omständiga mumlanden i filmen at interval.

Woody Allen är just nu Sverigeaktuell med sin film Match Point - vilket också är en av få filmer där han inte själv spelar med. (Han har faktiskt spelat i 42 tv/filmern, men bara regisserat 41.)
  En av Allens tidigare filmer, där han själv har huvudrollen, är Annie Hall (1977). Som vi alla vet är det få som stammar och mumlar och låter så mycket som Woody Allen i film. Det har konstnären Nathaniel Stern tagit fasta på och klippt samman en ny och egen version, kallad at interval, av filmen. Han har helt enkelt plockat bort alla partier där det finns repliker och dialoger och kvar är 13 rejält roliga minuter med hostningar, harkel, mummel, pip, nysar, skratt och hundratals Allentypiska eeh och ooh och well och hrm och hmm. Det är fantastiskt roligt och idén är suverän!
  Gå in här och kolla filmen själv!

Andra bloggar om:

Årets nörd på gång igen


Jon Heder, som brottare!

Jon Heder, som blev förra årets sötaste nörd i filmen Napoleon Dynamite (2004), är eventuellt på gång med en ny film.
  Enligt Variety är det Steve Faber och Bob Fisher, som skrev manus till Wedding Crashers (2005), som nu sätter tänderna i Heders magra kropp. Han ska nämligen få spela världens lättaste sumobrottare som för två år sedan ställde upp i U.S. Sumo Open.
  Det låter knäppt - men roligt. Och jag ser fram emot mer Jon Heder!

Andra bloggar om: ,

onsdag, januari 25, 2006

Filmomats Filmquiz #3 - ledtråd

Det verkar som att filmquiz nummer tre inte var helt lätt. Ni är på gång, men ingen har prickat in rätt film än. Därför kommer här en ny ledtrådsbild från samma film! Lämna din gissning i en kommentar. Vinnare, och rätt svar, kommer om några dagar. Lycka till!

Från vilken film är bilderna hämtade?

Bilder från David Lynchs nya film

David Lynch är på gång med en ny film som beräknas vara klar under året (vilket betyder att vi antagligen får se den på bio om över ett år). Nåväl, INLAND EMPIRE* ska den heta och i rollerna kommer vi bland annat att se Laura Dern (!), Jeremy Irons, Harry Dean Stanton och Justin Theroux. Det verkar inte som att någon från det gamla Lynchgänget är med? Stora delar av filmen ska vara inspelad i Polen med flera av landets största skådespelare.
  Så här säger Lynch om filmen till Variety:
It's about a woman in trouble, and it's a mystery, and that's about all I want to say about it. Making a film is a beautiful mystery. You go deep into the wood, and you don't want to come out of that wood, but the time is coming very soon when I will have to.

Från Lynchnet.com kommer nu de första bilderna från filmen. Tyvärr är kvalitén inte den bästa.




* Enligt Lynch ska namnet stavas med stora bokstäver - jag tror inte att någon riktigt vet varför.

Andra bloggar om: ,

Chris Penn död!?

Morgonens stora filmnyhet, att skådespelaren Chris Penn gått bort, är verkligen ledsam. Vid endast 43 år ålder verkar Penn ha dött i sömnen. Enligt polisen i Santa Monica, där Chris Penn levde, verkar inget brott vara kopplat till dödsfallet.
  Chris Penn, vars bror Sean Penn är betydligt mer känd, har faktiskt gjort en mängd långfilmer (omkring 57 för att vara exakt) - trots att ingen av dem blev några stora publiksuccéer. Bland några av hans mer kända filmer finns True Romance (1993), Short Cuts (1993) och Reservoir Dogs (1992).
  Jag kommer att sakna Chris Penn. Jag gillade hans lite hesa röst och lätt förnärmade uppsyn.
  Vad jag kan utläsa utifrån imdb.com:s filmlista kommer vi i alla fall att få se Chris Penn i åtminstonde fyra filmer till. Bland annat The Darwin Awards (2005), som kommer att visas på Sundance festivalen.

Andra bloggar om:

tisdag, januari 24, 2006

Filmomats Filmquiz #3

Imponerande! Det tog knappt en timme, sedan hade Johanna inte bara prickat in rätt svar utan dessutom överkursat med namnet (Annette Bening) på den dammsugande kvinnan på bilden i gårdagens filmquiz. Det här betyder bara en sak - jag ger er alldeles för lätta bilder!*
  Rätt svar var givetvis filmaktuelle Sam Mendes American Beauty (1999). Visste ni förresten att Terry Gilliam tackade nej till att regissera filmen? Eller att Kevin Spaceys karaktär Lesters arbetstelefonnummer är 555-0199, samma nummer som Al Pacino lämnar på Russell Crowes telefonsvarare i filmen The Insider som kom ut samma år? Det är också samma telefonnummer som Agent Fox har i säsong tre av Arkiv X. Ett av regissören Sam Mendes trademarks är förresten att vatten i en scen symboliserar ett kommande dödsfall.
  Nåväl, nog med filmnörderi. Dags för nästa bild, som jag hoppas är något svårare än de två tidigare! Lämna din gissning i en kommentar. Vinnare, och rätt svar, kommer om några dagar. Lycka till!

Från vilken film är bilden hämtad?


* Och att Johanna har bra koll på film, så klart!

"Fucks per minute" i film


The Devil's Rejects (2005) - Rob Zombies storsvärande film.

Ok, det här är kanske egentligen inte speciellt roligt. Men det är ambitiöst och i brist på andra spännande filmnyheter (att Jason Lee har fått mässlingen och att Da Vinci-koden öppnar Cannes kan väl inte vara det hetaste idag?) kommer här en lista över de filmer där ordet "fuck" förekommer flest gånger - per minut*.

1 The Devil's Rejects
Totalt antal: 560
"Fucks" per min: 5.13
2 Nil by Mouth
Totalt antal: 470
"Fucks" per min: 3.67
3 Casino
Totalt antal: 422
"Fucks" per min: 2.37
4 Martin Lawrence Live: Runteldat
Totalt antal: 347
"Fucks" per min: 3.07
5 Another Day in Paradise
Totalt antal: 327
"Fucks" per min: 3.24
6 Summer of Sam
Totalt antal: 326
"Fucks" per min: 2.29
7 Twin Town
Totalt antal: 320
"Fucks" per min: 3.23
8 Ken Loach's Sweet Sixteen
Totalt antal: 313
"Fucks" per min: 2.95
9 Narc
Totalt antal: 298
"Fucks" per min: 2.83
10 Born on the Fourth of July
Totalt antal: 289
"Fucks" per min: 1.99
11 The Big Lebowski
Totalt antal: 281
"Fucks" per min: 2.40
12 Tigerland
Totalt antal: 276
"Fucks" per min: 2.76
13 Fubar
Totalt antal: 274
"Fucks" per min: 3.60
15 Pulp Fiction
Totalt antal: 271
"Fucks" per min: 1.76

* Listan gör på intet sätt anspråk på att vara heltäckande. Här finns i alla fall hela listan.

Det blev en Magnum för The Frat Pack?


En filmatisering av Magnum måste bli ironi hela vägen.


Vi skrev i förra veckan att The Frat Pack-regissören Rawson Marshall Thurber är aktuell med en ny film. Då visste vi inte vilken film som var på gång. Nu vet vi, kanske.
  Enligt filmtidningen Empire ska Thurber göra en filmatisering av 80-tals tv-serien Magnum. Ni vet den med Tom Selleck och hans stora mustasch?
  Så här skriver Empire:
Thurber claims he’s not making a spoof of the show and aims to stick close to the tone of the show, which mixed humour and danger. The planned plot sees Magnum searching for a missing friend.

För mig är givetvis den stora frågan vem av Frat Pack-pojkarna som ska få spela Thomas Sullivan Magnum? Vill vi se Ben Stiller i stor mustasch, eller föredrar vi Owen Wilson eller kanske Vince Vaughn?
  För mer om The Frat Pack.

The Gyllenhaals


Maggie Gyllenhaal i nya filmen Sherrybaby.

Det finns vissa skådespelare och regissörer man längtar efter och vill se, oavsett vilka filmer de gör. Favoriter helt enkelt, som kan toppa eller floppa men man håller dem lika nära ändå och längtar redan efter nästa film.
  För mig är Maggie Gyllenhaal en sådan skådespelare. Hon är söt, gör riktigt bra rolltolkningar och verkar på något nästan omedvetet sätt välja filmer som klickar helt hos mig. Det vill säga de gånger hon får huvudrollen. För det var inte länge sedan hon var den eviga birollsinnehavaren. I filmer som Donnie Darko (2001), Waterland (1992), Confessions of a Dangerous Mind (2002) eller Adaptation (2002) har hon rätt små roller.
  Det var först med filmen Secretary (2002) som resten av världen ordentligt fick upp ögonen för Maggie Gyllenhaal. Och nu har rollerna börjar ramla in. På Sundance, som drog igång i helgen, är hon aktuell med filmen Sherrybaby (2005) om en kvinna som efter tre år i fängelse ska försöka att komma tillbaka till vardagen och ta hand om sin fem år gamla dotter. I kommande Trust the Man (2005) spelar hon mot bland annat David Duchovny och Julianne Moore.
  Mest känd är väl, tyvärr, Gyllenhaal för sin just nu Jarhead/Brokeback Mountain-aktuelle lillebror Jake Gyllenhaal. Trots att han gjort betydligt färre filmer än sin syster har han lyckats pricka in rejäla publik- och framför allt recensentfavoriter.
  Men hon är klok, Maggie. Så här säger hon om att välja filmer som ger något extra:
I've realised that the only way to make movies that you're proud of, that don't fall into the sentimental bullshit that so many movies fall into, is to fight. You have to fight. So many people are willing to sleepwalk through things and fall into the not human, not interesting choice.

Vilka skådespelare har ni som favoriter, och vars filmer ni aldrig missar?

Andra bloggar om: ,

måndag, januari 23, 2006

Filmomats Filmquiz #2

Gårdagens filmquiz tog ni ju hur lätt som helst! Givetvis var det en bild från filmen WarGames från 1983. Bakom regin stod John Badham, som vad jag vet mest gjort tv-filmer efter det. Matthew Broderick (som faktiskt var hela 21 år när filmen spelades in!) gjorde sin huvudrolldebut och har efter det gjort bra ifrån sig, men aldrig riktigt peakat.
  Några roliga detaljer från filmen är till exempel att kommandocentralen NORAD var det absolut dyraste filmbygget som fram tills dess någonsin gjorts, en miljon dollar kostade det. Brevid missilrummet i filmen finns en skylt, som man bara hastigt ser, där det står "Anyone urinating in this area will be discharged". Rollen som professor Falken skrevs för John Lennon. Och Matthew Brodericks roll var ursprungligen tänkt för Kevin Costner, som tackade nej för en annan film. I filmens originalmanus ger NORAD Brodericks David ett jobb som assistent.
  Ni var flera som gissade rätt, men Tobias Lehtipalo var snabbast. Grattis!
  Eftersom WarGames var lite i lättaste laget blir det en något svårare bild den här gången. Lämna din gissning i en kommentar. Vinnare, och rätt svar, kommer om några dagar. Lycka till!

Från vilken film är bilden hämtad?

Tom Hanks favorit i USA


Tom Hanks Amerikas favorit.

Enligt en nygjord undersökning bland 1001 (japp, 1001) amerikaner är Tom Hanks den absolut största Hollywoodfavoriten*. På andra plats i undersökningen kom Johnny Depp och tredjeplatsen delas av John Wayne, som ju varit död i runt 25 år, och Harrison Ford. Först på femte plats kommer en kvinna, Julia Roberts.
  Så här ser hela listan ut, enligt Garris Interactive:
1. Tom Hanks
2. Johnny Depp
3 & 4. John Wayne & Harrison Ford
5. Julia Roberts
6. Clint Eastwood
7. Mel Gibson
8. George Clooney
9. Sean Connery
10. Sandra Bullock
  Tom Hanks och Johnny Depp kan jag till viss del förstå. De är populistiska, även om jag nog trodde på andra namn (typ De Niro eller Pacino). Även Julia Roberts verkar rimligt (men Garland och Monroe då?). Det stora frågetecknet är väl egentligen bara Sandra Bullock. Jag kan inte förstå varför hon är så poppis?!

* För andra året i rad. Även i förra årets stjärnundersökning knep Hanks första platsen.

David Duchovny är INTE nya Hulken


Nä, ingen Hulkroll för Duchovny.

I förra veckan skrev vi om ryktet att David Duchovny skulle vara aktuell i rollen som Bruce Hulken Banner. Nu visar det sig att det hela bara var ett rykte och att Eric Bana trots allt är aktuell som Hulken. Huruvida ryktet att The Incredible Hulk 2 bara skulle släppas på dvd stämmer återstår att se - men sannolikt kommer den ut på bio. Så här säger Marvel Studios ordförande Avi Arad till aintitcool.com:
Well, MARVEL is going to make the second one themselves with Universal distributing it... so this will be a Marvel production outside of the Paramount distribution deal that they set up last year. Right now, Avi is talking to various directors and writers and he intends to make a direct sequel... not a reboot. He feels that the HULK was a bit too big, so the big green behemoth will be not so Joseph Young of Africa. He's very excited, as always, about the Emerald Ass-Kicker, and at this point there is NO recasting in place or planned. [min kursivering]


Andra bloggar om: ,

söndag, januari 22, 2006

Filmomats Filmquiz #1

Det har blivit dags att tävla här på Filmomat! Från och med nu kommer vi att ha en återkommande tävling där det gäller att gissa från vilken film bilden/scenen är hämtad.
  Vi börjar lite smålätt med en riktig klassiker som i alla fall jag sett säkert 10-15 gånger. Nästa gång blir det svårare ...
  Lämna din gissning i en kommentar. Vinnare, och rätt svar, kommer om några dagar. Lycka till!

Från vilken film är bilden hämtad?

Kung Fu Hustle & Lost bäst i USA


Daniel Dae Kim och Yunjin Kim vinnare i Asian Excellence Awards.

I samma veva som USA (och till viss del även Sverige!) börjar med sina intensiva månader med filmprisutdelningar har det även delats ut priser i tävlingen 2006 Asian Excellence Awards. Det är ett pris för den asienamerikanska delen av Hollywood och både film och tv prisas.
  Kung Fu Hustle (2004) vann priset för "outstanding film" (andra nominerade filmer var 2046, Saving Face och Memoirs of a Geisha).
  Yunjin Kim och Daniel Dae Kim från Lost vann i kategorin "outstanding female och male TV performance". Andra vinnare var Stephen Chow för "outstanding film performance" i Kung Fu Hustle och Lynn Chen som vann "outstanding newcomer" för hennes roll i filmen Saving Face (2004).

Andra bloggar om:

Matt Damon och Ben Affleck floppar igen?


Snälla, låt oss slippa ...

Det är knappast någon hemlighet att jag inte är jätteförtjust i Matt Damon. Och jag tycker att Damon tillsammans med Ben Affleck är en synnerligen dålig kombination (förutom i Good Will Hunting (1997).
  Nu är killarna i alla fall på gång med en ny film tillsammans. Det ska bli en remake av den gamla klassikern Butch Cassidy and the Sundance Kid (1969). Damon ska spela Sundance Kid (som Robert Redford spelade i originalet) och Affleck satsar på Paul Newmans roll som Butch Cassidy.
  Jösses ... Nåväl, snakes on a plane.

Andra bloggar om: ,

fredag, januari 20, 2006

Ny film från The Frat Pack


Wilson och Vaughn ledare för The Frat Pack.

Trots att jag egentligen försöker (av någon ibland oklar anledning) få mig själv att inte gilla filmer från det så kallade Frat Pack-gänget, så kan jag inte låta bli att småmysa lite när jag läser att Rawson Marshall Thurber, Dodgeball (2004), är på gång med en ny film.
  Titeln och handlingen är än så länge hemlig - men ryktet går att Ben Stiller redan skrivit på för att medverka - och det innebär säkert att resten av The Frat Pack snart också är med.
  Namnet The Frat Pack* kommer ursprungligen från tidningen USA Today, som i en artikel från 2004 gav namnet till komikergänget Jack Black, Will Ferrell, Ben Stiller, Vince Vaughn, Luke Wilson och Owen Wilson. Skådespelarna gör ofta filmer tillsammans och jobbar med en liten utvald grupp regissörer (bland annat Todd Phillips, Jay Roach och Judd Apatow). Självklart är namnet en drift med det gamla klassiska gänget The Rat Pack.
  Som en lustig detalj kan jag nämna att det i Frat Pack-filmerna ofta förekommer en scen där det, på olika sätt, pratas om fondue, som till exempel i filmerna Meet The Fockers, Starsky And Hutch, Anchorman: The Legend Of Ron Burgundy och Wedding Crashers. Varför? Ingen som vet.
  Man skulle kunna tro att det är Ben Stiller som är ledare för The Frat Pack. (Varför? Han verkar vara med i alla filmerna och är väl den som blivit störst hos den "vanliga" publiken.) Men man brukar säga att det är Owen Wilson och Vince Vaughn som är de egentliga ledarna. Dock verkar det vara mer en slump att de så ofta gör filmer tillsammans. Så här säger de till US Today:
There isn't any master plan of doing stuff together. I just like working with all of them a lot. You get comfortable with people, the people who you admire and think are funny, and so you naturally seek them out. A big part of comedies is being on the same wavelength.

Men vem har egentligen spelat i vilken film? Här är svaret:

Översikten är hämtad från US Today, eftersom de gjort det så jäkla bra! Tack för lånet!


Andra bloggar om:

Klarar Harrison Ford en ny Indiana Jones?


För gammal för piskan?

Harrison Ford är 63 år gammal. Det är 25 år sedan han gjorde den första Indiana Jones-filmen Raiders of the Lost Ark (1981). Är det verkligen lämpligt att han gör ännu en?
  Missförstå mig inte. Jag var ett stort fan av Indiana Jones när jag var yngre. Jag tyckte att han var jättetuff och att äventyren var så spännande. Indiana Jones 4 (som det ofärdiga arbetsnamnet lyder) har alla möjligheter att bli riktigt bra. Med Steven Spielberg bakom regin och George Lucas bakom manuset har filmen verkligen potential. Men en åldrad Indiana Jones? Ja, kanske?
  Harrison Ford själv är i alla fall heltänd på idén och nu sätter han hårt mot hårt, enligt Moviehole.net. Han ger herrarna Lucas och Spielberg en deadline och säger att om filmarbetet inte är igång inom två år får de helt enkelt hitta en annan Indiana:
It's looking very good to do another one. I haven't felt this positive about it happening in a long time... but if it doesn't happen in the next two years we should all forget it.

Nu försäkrar producenten Frank Marshall att filmen definitivt har hög prioritet och att inspelningen ska börja till hösten. Men...
These are not stories based on anything, so it's taking a while. But I'll tell you, it's on the front burner and we're gonna decide to do this or not real soon. We're gonna have a script real soon and now it's a question of getting our schedules all to where we can do it.

Så om det verkligen blir en film eller inte återstår att se. Harrison Ford verkar dock inställd på att Indiana Jones pension börjar om två år, när han själv fyller 65.

Andra bloggar om: ,

Smart science fiction på gång


Scen ur kommande Untitled Sunshine Project.

Danny Boyle, som kanske är mest känd för Trainspotting (1996), är på gång med en ny film, Untitled Sunshine Project. Som jag förstått det avslutades inspelningen precis innan jul - och nu är de på gång med postproduktionen. Emipre hade en kort notis om filmen härromdagen och det bådar mycket gott. Så här säger en av huvudpersonerna, Cillian Murphy, om filmen:
I think he's (Danny Boyle) going to have something very interesting with this film. Something we won't have seen before. I think it will be a very, very special film, because there hasn't been like a classic sci-fi movie like the original Solaris, like 2001, Alien in a while, and I think it harks back to that sort of territory. It's intelligent, like.

Spännande! Jag är ju rätt svag för smart science fiction och ser fram emot den här filmen.
  Michelle Yeoh, Sverigeaktuell med Memoirs of a Geisha, säger så här om arbetet med filmen:
It was hard because there were eight key actors and we were stuck in a place. We didn’t have the luxury of choosing different locations – in sunshine, walking in the park ... it was so different from Memoirs of a Geisha, it couldn’t be more different. In Memoirs it would take us three, four hours to get our hair and make-up and get dressed, and in Sunshine it takes ten minutes. The make-up artist ruffles your hair and goes ‘Hey! You’re done!’ and you’re like, ‘What about lipstick and mascara?’ ‘You’re in space girl, you’re supposed to be this amazing astronaut and botanist so you don’t have to put that on!


Andra bloggar om: ,

Rejält otäck trailer för Silent Hill

Att jag längtar efter filmatisering av tv-spelet Silent Hill har väl knappast undgått någon. För ett tag sedan öppnade webbplatsen och det släpptes en stor mängd bilder från filmen. Nu är det dags för nästa steg, den officiella filmaffischen. Är den snygg? Japp, den är snygg!
  Filmens webbplats är tyvärr inte riktigt igång än men däremot har en första trailer släppts. Och av trailern att dömma kommer det här att bli sanslöst läskigt, riktigt snyggt och 100 % underhållande. Jag har oroat mig en hel del över hur de zombieliknande varelserna kommer att se ut, men nu är jag lugn - de ser fasanfulla ut.
  Åh, jag längtar nästan barnsligt mycket efter den här filmen!

Andra bloggar om:

torsdag, januari 19, 2006

Snakes on a Plane?


Ta det lugnt, snakes on a plane...

Ok, vad är det här egentligen? Vad handlar allt fuzz om? Det började med att titeln dök upp på nätet, sedan kom bloggposterna och nu? Ja, det verkar nästan vara någon slags invasion! Filmen Snakes on a Plane, som har amerikansk premiär i sommar, handlar om terrorister som släpper lös ett gäng giftiga ormar i ett passagerarplan mitt över Stilla havet. Men det är inte filmens fåniga handling som är intressant (trots att Samuel L. Jackson spelar huvudrollen) - det är titeln som alla snackar om.
  Så vad handlar det här om? Ok, låt oss ta det från början. Manusförfattaren Josh Friedman fick i augusti förra året uppdraget att jobba med manuset till filmen Snakes on a Plane och han insåg rätt snabbt att det var en suverän titel och att den egentligen inte hade något med filmen att göra - titeln var en hel livsfilosofi! Uttrycket Snakes on a Plane innebär ungefär "Whaddya gonna do?" eller "Shit Happens". Det kan användas lite när som helst, men kommer givetvis allra bäst till sin rätt när livet är så där pissigt att man bara kan skratta åt det - lite grann som situationen att man befinner sig i ett plan högt upp i luften och plötsligt fylls hela kabinen av giftiga ormar: snakes on a plane, man ... snakes on a plane.. Mer illa kan det liksom inte bli.
  Snabbt ringde Friedman upp sin uppdragsgivare och gick med på att ta jobbet, om de lovade att behålla den fantastiska titeln. Det visade sig dock att New Line Cinema redan funderat ut ett nytt namn; Pacific Air 121. Friedman skrev då sin numera smått berömda bloggpost "Snakes on a Motherfucking Plane" och uttrycket spred sig som en löpeld över nätet.
  Nu gick det dessutom, enligt rykten, så långt att till och med Samuel L. Jackson krävt tillbaka originaltiteln (vilket också är den titel som imdb.com väljer att använda) och sagt att titeln var enda anledningen till att han tackat ja till att göra filmen.
  Självklart är all subkulturell exponering (serier, fanart, t-tröjor osv) filmen fått dess enda räddning - för seriöst, vem vill se en film med en sådan fånig titel?* Nåväl, snakes on a plane, man - vad kan man göra?

Vill du ha din egen Snakes on a plan-tröja? Köp den här!

Andra bloggar om: ,

* Litet förtydligande; självklart vill jag se filmen och titeln är ju genial. Men utan den titeln, bara baserad på storyn, så skulle filmen antagligen gå under.

Storm


Jonas Karlsson i Storm.

I morgon har Storm premiär. Äntligen en påkostad svensk film som inte är en polisfilm eller en dramakomedi om familjeliv. Själv hade jag förmånen att se Storm redan under filmfestivalen och det är en imponerande långfilmsdebut av Mårlind och Stein. De har lyckats skapa en gedigen känsla och en bra närvaro i hela filmen. Man hålls hela tiden fast av växlingarna mellan action och spänning när, den stundtals helt oväntade, historien vecklas ut.
  Tyvärr märks det att Mårlind och Stein tidigare har jobbat med tv-serier, de startar nämligen upp alldeles för många trådar för att publiken ska kunna hålla reda på allt. De verkar själva ha haft svårt för att hålla reda på dem eftersom flera trådar slarvats bort ... eller kommer de att tas upp i en uppföljare? Slutet var nämligen väldigt insinuativt om att en sådan är på väg. Vidare var handlingen uppbyggd på samma tema som deras tidigare produktion - De Drabbade - där det goda står mot det onda. När de dessutom återanvänt skådespelare i liknande nyckelroller så kände i alla fall jag att det var svårt att hålla isär historierna.
  Likväl är det hela en fantastisk visuell resa med många suggestivt vackra scener och en tydlig koppling till serietidningsestetik.
  Min uppmaning är att gå och se den. Kom sedan tillbaka och förklara för mig vad som egentligen hände.

Sao är Filmomats husgästskribent.
Trots att han inte äger någon tv har han en imponerande bra koll på högkvalitativa tv-serier. Hans filmintresse är stort och tiltar nästan över till besatthet när det gäller film från Asien. Vi kan med andra ord vänta oss en hel del poster om asiatisk filmkultur i allmänhet och japansk film i synnerlighet från Filmomats nya filmfantast.

Andra bloggar om:

onsdag, januari 18, 2006

David Duchovny som Hulken?


Hulkpotential? Knappast...

Skulle tanige Arkiv X-polisen David Duchovny kunna funka som nya Hulken? Nä, lägg av va?
  Eric Bana, som spelade Hulken i filmen Hulk (2003), har nu dragit sig ur arbetet med uppföljaren The Incredible Hulk 2. Och (givetvis?) föll valet istället på Duchovny. Enligt uppgifter drog sig Bana ur projektet när han fick veta att filmen ska gå direkt upp på dvd. Det verkar inte vara något som hindrar Duchovny som väl haft en lite sisådär karriär efter att Arkiv X lades ner.
  Och appropå Arkiv X och karriärer som inte direkt är på topp vill nu Gillian Anderson dra igång en ny Arkiv X-film. Senaste filmen var The X Files (1998) som inte direkt blev någon hit. Bör man verkligen ruska liv i det här gamla liket? Som tur var verkar det finnas vissa juridiska hinder som gör att filmen i alla fall senareläggs om och om igen. Men så här säger Anderson till Moviehole.net:
It's become a bit messy. I think the intention is that we will and we hope to - and that, hopefully, by the time we actually do, whenever that is, people will still give a damn.


Andra bloggar om: , ,

Bondgänget komplett?


Franskt hela vägen i nästa Bond? Bilderna kommer från commanderbond.net.

Hur går det egentligen i jakten på nästan Bondbrud? Tja, nu är kanske Bondgänget komplett - i alla fall om man får tro de senaste ryktena. Enligt den franska tidningen Le Parisien blir det den italienska skådespelerskan Catrina Murino som ska bli Daniel Craigs sexiga motspelare. Eller hur är det egentligen? Ryktet om att Rose Byrnes ska bli nästa Bondbrud har förekommit rätt länge nu.
  Franskt blir det i alla fall i rollen som rebellen Solari, som ska spelas av karateexperten Seydina Balde. Och ännu mer franskt blir det när storboven Demetrius ska spelas av franska Simon Abkarian. Så är i alla fall läget just nu, men vem vet hur det är i morgon?

Andra bloggar om: , ,

tisdag, januari 17, 2006

"Saknad" King Kong-scen en bluff?


Adrien Brody i en riktigt knivig sits nere i spindelgropen - scenen som egentligen inte finns?

Äcklades du också av scenen i King Kong där huvudpersonerna slåss mot spindlar och andra kryp nere i en mörk håla? Ingen fara, det gjorde publiken redan när de såg originalfilmen 1933. Eller hur var det nu egentligen?
  Under många år har rättrogna King Kong-fans letat efter den berömda och gränslöst äckliga, och enligt rykten "saknade", spindel-grop-scenen, som sägs ska ha varit med i orginalfilmen från 1933. Men är det egentligen någon som sett scenen?
  Det finns de som påstår att scenen var med under en tidig testvisning av filmen, men sedan dess har ingen återfunnit materialet. Det finns flera rykten om varför scenen skulle ha klippts bort inför filmens lansering, där den mest populära är att för många i publiken kräktes av spindlarna och våldet.
Att Peter Jackson nu tog med den omtalade scenen i sin remake har ytterligare satt spinn på ryktena om var den förlorade scenen tagit vägen - och hur den kan ha sett ut.
  Men nu har det kommit fram att scenen aldrig fanns med i klassikern från 1933. Det är en serietidningssamlare i Fort Lauderdale, USA, som påstår att han har regissören Merian C. Coopers läderinbundna originalmanus från 1932. Manuset har anteckningar om vilka scener som filmades, och vilka som valdes bort. Spindel-grop-scenen ska enligt anteckningarna inte ha spelats in. Warren Reece, som tidningssamlaren heter, säger till JS Online:
They made sketches of it [scenen], but it was never shot.

Att Jackson nu valt att ha med den "saknade" scenen i sin version av filmen får ses som en hyllning till originalmanuset. Det var nämligen King Kong från 1933, som Jackson såg som 9-åring, som övertygade honom om att han skulle bli regissör som vuxen och en dag själv få göra spindel-scenen.
  När Jackson tillslut fick göra sin remake av King Kong kom han på den perfekta lösningen för att scenen definitivt skulle få vara kvar i efterklippningen, nämligen genom att slänga ner huvudpersonerna Jack Black och Adrien Brody i spindelgropen. Så här säger Jackson till Newsweek:
I didn't want to be tempted to cut it if the movie got too long. This way, I couldn't cut it.

Universal Studios producerar nu dvd:n King Kong: Peter Jackson's Production Diaries, där spekulationerna och diskussionerna om den förlorade scenen fortsätter.

Andra bloggar om: ,

Milla Jovovich slaktar igen


Milla Jovovich gör sig oroväckande bra i action-horror-genren.

Allas vår zombieslaktare Milla Jovovich är på gång med en ny film, Ultraviolet, som har svensk premiär i sommar. Den här gången spelar hon en vampyr som får i uppgift att stjäla ett hemligt vampyrvapen, som visar sig vara en liten pojke. Hon och pojken flyr men får både hennes eget folk och de onda militärerna efter sig, samtidigt som hon måste se till att pojkens existens inte blir hennes egen undergång. Filmen beskrivs som en blandning mellan Resident Evil, Matrix och Underworld. Jag är inget stort fan av Underworld, men alltid ett fan av Milla Jovovich - så jag ser fram emot lite enkel och snygg action.
  Bakom filmens regi står Kurt Wimmer, som tidigare gjort den futuristiska Equilibrium (2002). Under arbetet med den filmen utvecklade han den påhittade tekniken gun-kata, speciellt för Christian Bales huvudkaraktär, som även förekommer i Ultraviolet. Vi kan alltså vänta oss våldsam och nördig sci-fi-horror på hög nivå.

Andra bloggar om: , ,

Och vinnaren är...


Mycket skumpa vid Brokeback Mountains vinnarbord. I mitten regissören Ang Lee.


... nä, inte på gårdagens Idrottsgalan, sport bryr vi oss inte om här på Filmomat. Golden Globe, som hände i natt, såklart!
  Igår spekulerade vi lite lätt om vilka filmer och skådisar som skulle ro hem priserna. Och så här blev resultatet:

Best Motion Picture - Drama
BROKEBACK MOUNTAIN

Best Motion Picture - Musical Or Comedy
WALK THE LINE

Best Performance by an Actress in a Motion Picture - Drama
FELICITY HUFFMAN Transamerica

Best Performance by an Actor in a Motion Picture - Drama
PHILIP SEYMOUR HOFFMAN – Capote

Best Director - Motion Picture
ANG LEE – Brokeback Mountain

Best Foreign Language Film
PARADISE NOW - PALESTINE

Best Television Series - Drama
LOST

Känns som en rätt bra, och helt tippad, lista. Den kan säkert hinta om vart det barkar under kommande Oscarsgalan.
  Totalt fick Brokeback Mountain fyra Golden Globe Award, Walk The Line fick tre. På tv-sidan är kanalen ABC vinnare med fyra priser tätt följd av HBO som fick tre.

Andra bloggar om:

måndag, januari 16, 2006

Var är alla unga storstjärnor?


En ny Marlon Brando - finns det i dagens Hollywood?

Fredrik Gustafsson, på den mycket trevliga filmbloggen Filmforum, frågar sig i sin senaste bloggpost vad som hänt med återväxten av manliga filmstjärnorna? Han skriver:
När man frågar folk efter deras favoriter så svarar de fortfarande Al Pacino (född 1940), Robert de Niro (1943) eller kanske Tom Hanks (1956). Alla fullgoda exempel på stjärnor, men de är trots allt inte några ynglingar. Var är de nya?

Jag är benägen att hålla med. Det är få manliga skådespelare som spelar i samma liga som giganterna Pacino och De Niro. Gustafsson nämner Jake Gyllenhaal, Heath Ledger eller Orlando Bloom som blivande storstjärnor men tycker inte, precis som jag, att de egentligen håller måttet.
  Själv tror jag att bristen på unga giganter på vita duken beror på två saker. Först att filmerna ofta helt enkelt är för dåliga. Trots att Pacino och De Niro genom åren gjort en del bottennapp så har de desto fler riktigt bra filmer i ryggen. Det unga gardet lyckas inte, eller vill inte, vara lika selektiva när de väljer filmer och har ofta några floppar bakom sig. Men det hänger säkert också samman med vilka skolor och vilken kultur stjärnorna fostras i. Många av de äldre giganterna ingår i den så kallade method acting-skolan - vilket till stor del kan ha lett till att deras val av roller och sedan tolkningar ger dem en helt annan stjärnglans än resultatet av dagens Kingdom of Heaven, 10 Things I Hate About You eller King Kong. Det kanske helt enkelt inte går att bli en ny Marlon Brando om man gör filmer som Enemy of the State, Mars Attacks! eller The School of Rock (för att bara nämna några filmer med Jack wannabe-Orson-Welles Black).
  En av få unga skådespelare som jag tycker lyckas mäta sig med giganterna (även om jag tror att Jake Gyllenhaal definitivt är på gång) är Christian Bale. Han klarar både att välja rätt filmer och att engagera sig (intellektuellt och fysiskt) i sina roller på ett sätt vi bara ser hos de äldre stjärnorna.
  Vem och vilka tycker ni kan axla stjärnrollen efter James Dean, Marlon Brando, Steve McQueen, Paul Newman och Al Pacino? Eller är det helt enkelt så att de unga nya stjärnorna inte kan leva upp till sina föregångare?
ELI
Rekommenderad veckodos: ett biofilmsbesök, två hyrfilmer och minst fyra tv-serier. Ser allt. Får dock efter ett år filmvetenskap utslag av tysk film från 1907.
Myser med: Sofia Coppolas klockrena soundtrack.
Bäst i vår: Garland och Boyles Sunshine - se den!
Testar på: Tim Minears Drive, på Fox.


FLX
Snittade som bäst 1,71 biobesök/vecka. Det satte 3 kids effektivt stopp för. Försöker nu dämpa abstinensen med TV. Och mat.
Är: inne på sommarens fjärde bag-i-box?!
Undrar: om X-Men: The Last Stand är värd att se?
Twofifty: 106


SAO
Har ett förflutet i KlubbSuper8 och hjärtat mitt i den lättsmälta delen av asiatisk filmkultur. Anser, efter att en bebis dök upp i december, att film ses lika bäst på egen duk som bio.
Prestationsångest: att förutspå nästa filmtrend.
Ser fram emot: Flx nyårslöfte.
Twofifty: 142